用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二應該比幾多零用錢?
go

小二應該比幾多零用錢? [複製鏈接]

囝囝小一果時無比零用錢, 有時佢會帶零食番學(我會揀D較健康的, 超碼有點品質的), 但見佢都唔一定會拆開, 有時唔帶.... 佢話唔係太多時間, OR自己掛住玩.....
囝囝九月就升小二應該比幾多零用錢?
擔心佢買D勁唔健康既零食,例 如媽咪面.... 又唔中意佢用D錢响無謂野到,例如 扭蛋, 打類似彈珠機果D.......  可有對策??
   0    0    0    0

我幾多歲就比幾多蚊,我任佢食乜(幾歲人點知咩有益? 最緊要香口同人地有得食佢又食.唯一唔准日日飲可樂,一星期最多2支),用剩入錢箱,錢箱d錢點用要先知會.
無知是福

醒目開學勳章

我囡囡小二,冇比開零用錢,覺得d零食超唔健康
快升小三,我問囡囡要唔要零用錢?
佢答我唔要,D零食冇益

囡囡就升小一, daddy 話唔比零用錢的話, 睇住別人有得買零食佢無, 會唔會好慘?

原帖由 wendy_jed 於 10-7-8 16:03 發表
囝囝小一果時無比零用錢, 有時佢會帶零食番學(我會揀D較健康的, 超碼有點品質的), 但見佢都唔一定會拆開, 有時唔帶.... 佢話唔係太多時間, OR自己掛住玩.....
擔心佢買D勁唔健康 ...

將心比己,我細個有所以我倾向比.
如我細個冇可能比多d添.

己所不欲,勿施於人.
(大人都可以試下每日帶水帶飯食幾年呀...唔盡揀,人人也做過細路,明知無益,誰沒吃過麥記?)

原帖由 tinkerbell2004 於 10-7-8 20:20 發表
囡囡就升小一, daddy 話唔比零用錢的話, 睇住別人有得買零食佢無, 會唔會好慘?

無知是福

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 tinkerbell2004 於 10-7-8 20:20 發表

真人真事~~~

有人係學校睇住同學仔可以買零食, 而自己就無零用錢同無零食帶返學校食, 最終就係屋企個散銀兜度偷錢, 之後俾人發現打左鑊勁既, 屋企人知道唔可以乜都無, 無錢都要帶野食, 後尾都俾小朋友自己揀每日有 $2 定係由屋企人買定野食係屋企等佢帶返學, 最終小朋友決定要 $2, 因為佢可以同同學仔一齊買下野食, 但唔知點解有錢係手時反而唔想買咁囉.

所以零用錢真係多多少少都要有架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔仔school 沒有小食部, 要有2部果汁機,
如果仔仔沒有特別要求,我打算5年級才比!

回覆 5# tinkerbell2004 的文章

SMC is not allowed P1 ~P3 to buy food in school.

我是每週給5元
一年班一個月給10元, 初時他全部在一日用晒
之後現在會不舍得用錢, 10元只用4元

因此我決定小二給他加到20元/月

看他是否會存多一些
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 2# sampapa 的文章

多謝提點!

回覆 11# tinkerbell2004 的文章

"Can not bring cash more than $10 per day except cash is requested by school."1
It is a rule in handbook when u received.

王國會長

反正學校不設零食部, 囡囡小二冇比也冇打算咁快在小三比.

原帖由 wendy_jed 於 10-7-8 16:03 發表
擔心佢買D勁唔健康 ...

某校沒有小食部﹐只設飲水機和他他奶機各一部
某學生沒有零用錢,但有一張八達通方便返放學
原因是家長為學校已有飯餐, 家裏亦安排水果作小食.

一天他用了八達通請了幾多同學飲, 一用便廿多元......
原來已不只第一次, 同學給他食物, 他請同學飲奶.
就此完成了以物易物的交易.

這事沒太大意思,只想說明小朋友有錢而懂得怎麼用
比限制給錢或任意給錢更為重要。
愛收集舊書包、背囊的傻人

我個女今年升小一,學校沒有小食部, 打算等個女要求才每星期比幾蚊. 現在只是她要求買什麼, 商量過才買比佢.
我朋友個女試過有一次用剩6蚊, 不肯儲起,寧可去日本城, 便利店看看有沒有6蚊以下東西買.
我老公知道後, 反而叫我早點比$女兒, 因為始終有一日她會保管金錢.若她以為父母會不停比$,她便不會儲蓄.
‹ 上一主題|下一主題