用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問:直資學校叩門收左,如果政府學校叩門又收, 咁點算 ...
go

急問:直資學校叩門收左,如果政府學校叩門又收, 咁點算

一直叩緊唔同既學校, 直資+政府+私校

岩岩有一間直資學校比左個叩門offer我, 要聽日註冊, 想問下, 如果接受左, 仲可唔可以等政府果個叩門?如果直資學校註左冊之後, 政府學校又比到offer我, 我可唔可以接受?

抱歉依間直資唔係我最心儀既學校, 只因為我個小朋友未有offer喺手, 派位又派得唔好, 所以先會咁掙扎

睇下呢度--> http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2212943&extra=page%3D9

問題係你要問問灣仔教育局, 如果註冊左直資, 張証是否作廢? 如作廢, 成功叩得官津時, 你要再申請一張. 如果不作廢, 你可以用舊果張註冊官津.  但, 你都要去已派果間取消果位.

原帖由 luiluimama 於 10-7-8 10:25 發表
一直叩緊唔同既學校, 直資+政府+私校

岩岩有一間直資學校比左個叩門offer我, 要聽日註冊, 想問下, 如果接受左, 仲可唔可以等政府果個叩門?如果直資學校註左冊之後, 政府學校又比到offer我, 我可唔可以接受?

抱歉依 ...
~easybring~

回覆 1# easybring 的文章

問問灣仔教育局最清楚, 一定要問清楚呢!
~easybring~

多謝你, 我已經問左EDB, 我可以註冊直資後, 如果之後有政府學校收我, 我仍可報讀

註冊直資而要放棄政府學校只係適用於大抽獎之前