用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀? ...
go

阿仔升上中一後, 完全無心向學, 點算呀? [複製鏈接]

阿仔小學時成績都算唔錯, 但一升上中一之後就恐怖囉  第一次測驗全級第一, 第一次考試跌落全級第三, 跟住第二次測試佢已經唔話我知第幾名喇, 今日見到張成績表一睇, 最近考試跌到落全級18名, 短短幾個月可以跌得咁恐怖, 我真係有D接受唔到囉~ 不過, 其實我未睇張成績表前都預咗咁上下架喇! 因為見到佢測驗好, 考試好都完全唔會拎起本書去溫嘅, 學習動機完全無晒, 心散晒, 個腦一日到黑淨係諗住玩, 無野玩就話好無聊, 總之見到佢嗰D態度真係想大巴大巴升佢呀~~ 但係又唔得喎, 要忍佢喎, 如果唔係咪搞到佢愈來愈唔想見到我仲死 我一問起佢D成績呀, 功課呀, 佢就淨係: 唉~~得喇!得喇!得喇! 你好煩呀! 跟住行埋入房, 費事啋我添呀! 你話係咪俾佢激到噴血吖~~
真係好茅盾呀! 又唔想搞到兩母子無計傾, 又唔可以不聞不問由得佢繼續差落去, 請你哋教吓我應該點做到好啦~~~
   1    0    0    0

唔溫書都有好成績咪得囉, 正值反叛期, 無謂攪到關係唔好嘛!

原帖由 MonaLeung 於 10-7-8 12:29 發表
唔溫書都有好成績咪得囉, 正是反叛期, 冇為攪到關係唔好嘛!

講得好... 根本好睇個小朋友, 中學唔可能仲年年第一啦.六年有上有落好正常, 最緊要佢知自已做緊咩? 反之,如果佢係唔上心,死讀都冇用.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

我都唔想同佢搞到咁薑, 所以暫時都當自己時運高, 咩都睇唔到, 但係佢完全唔想拎起本書呀 個心淨係諗住玩, 一時又話鍾意影相, 話我部相機廢, 要買相機, 好啦, 自己就上網BIB兩部菲林機返嚟, 跟住又要買菲林, 又要曬相, 搞一大輪又嗌無錢, 叫你俾錢佢買呢買路, 樣樣都係錢 ......最近又玩槍喎 又話自己D槍好廢, 又要買槍, 買咗返嚟又拆散佢, 又話要改, 又係錢 一時又話要學低音結他, 係咁俾說話我聽, 話我唔俾佢學, 好喇,俾佢學喇! 又要買結他, 都唔緊要喇(如果佢真係好有興趣, 肯的起心肝去學), 點知唔叫佢都唔會拎起支結他去PRATICE, 你話係咪激死你吖~~ 我已經盡量唔同佢嘈, 唔哦佢喇! 我覺得好似縱容緊佢咁呀! 我唔知應該點做 我真係接受唔到佢咁樣囉

嘩! 你要求都好高喎!全級18名都唔讚佢,全級都應該有成一百人啦,  小學唔同中學, 唔係只得中,英數常,
仲要咁多科都係英文, 佢又冇咩溫習,都好西利啦!

原帖由 yuentungchin 於 10-7-8 00:18 發表
阿仔小學時成績都算唔錯, 但一升上中一之後就恐怖囉  第一次測驗全級第一, 第一次考試跌落全級第三, 跟住第二次測試佢已經唔話我知第幾名喇, 今日見到張成績表一睇, 最近考試跌到落全級18名, 短短幾個月可 ...

原帖由 yuentungchin 於 10-7-8 00:18 發表
阿仔小學時成績都算唔錯, 但一升上中一之後就恐怖囉  第一次測驗全級第一, 第一次考試跌落全級第三, 跟住第二次測試佢已經唔話我知第幾名喇, 今日見到張成績表一睇, 最近考試跌到落全級18名, 短短幾個月可 ...

你仔仔佢真係好叻仔,其實以上朋友講得啱架,喺中學攞到咁成績好叻啦,佢雖然跌咗,但重keep得住,我亦明白你感受,怕佢越跌越落,但鼓勵好過罵,同埋佢可能好多壓力,但又唔識表達,所以咪發脾氣,妳耐心啲同佢傾吓計啦..

請問妳仔仔讀邊間呀??

原帖由 KWOKTT 於 10-7-8 16:21 發表
嘩! 你要求都好高喎!全級18名都唔讚佢,全級都應該有成一百人啦,  小學唔同中學, 唔係只得中,英數常,
仲要咁多科都係英文, 佢又冇咩溫習,都好西利啦!

...

點止100? 好既學校成 200 個.
基本上合格都唔係易.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

看完文章後,有大感觸。想喊<br />
<br />
阿仔幸運地入到一間band 1英中,測驗及考試成績只是100名外。中英數 每星期都家庭老師會補習 1 次,我更期望他可以每天可溫習少少,但他做得到嗎?臨考試一個月前先溫書果隻。<br />
(班主任話:pass 過得到就得,不用太緊張)<br />
<br />
"Yuentungchin" 妳令我覺得好慚愧,以妳個仔成績,真心的,反而想請教一下點可提升到成績。<br />
<br />
有時都會幾茅盾的,經過小五,六的搏鬥<br />
(私人補習+補習社+校外試) 是不是比D空間去摸索中學靠自己的讀書方法,但正如你話: 不聞不問由得佢繼續差落去?<br />
<br />
各位你地仔仔現在同你是不是少D計傾?<br />
反而現在變得同爸爸親密D。<br />
<br />
我個C6話男仔心理攪埋“今" 多野係為減壓,有時就算好無聊成個小學生咁拿住玩具車,飛機片來片去都好正,淨係想個腦可以空白。佢話同女人諗野方法有分別。d 女人要每分鐘都最好填滿佢,見到個仔一得閒無野做,就係浪費時間。

回覆 8# Claudiawty 的文章

claudia 你真係唔好咁講呀 我最擔心係佢俾朋輩影響, 而家已經咁大轉變(學習態度), 遲d追唔上仲更加唔想讀啦 到時唔知點算呀???
其實我真係唔係最重視佢嘅成績,名次, 我最在乎係佢嘅學習態度, 佢做人嘅態度, 而家已經唔想讀書, 成日諗住玩呢玩路, d興趣成日變, 無樣野係會堅持, 只會埋怨屋企俾得唔夠多, 唔夠好, 再係咁落去, 好容易會俾d衰人引誘到吖嘛~~第日點算呀?

原帖由 kilykilyk 於 10-7-9 13:13 發表

你仔仔佢真係好叻仔,其實以上朋友講得啱架,喺中學攞到咁成績好叻啦,佢雖然跌咗,但重keep得住,我亦明白你感受,怕佢越跌越落,但鼓勵好過罵,同埋佢可能好多壓力,但又唔識表達,所以咪發脾氣,妳耐心啲同佢傾吓計啦..

請 ...

我個仔讀保良局唐乃勤初中書院(高中會直上莊啟程)

有時都會幾茅盾的,經過小五,六的搏鬥<br />
(私人補習+補習社+校外試) 是不是比D空間去摸索中學靠自己的讀書方法,但正如你話: 不聞不問由得佢繼續差落去?

係好矛盾既.. 不過中學真係要靠自己既讀書方法, 你可做既係盡量提點佢. 唔係叫你不 不聞不問, 不過呢樣野真係好睇你地既關係. 成日迫佢又唔得.

我估樓主家庭應該不嬲經濟, 所以個仔想要乜就有乜.

要令個仔明白, 就算家庭環境許可, 都係應用先用, 佢要買camera, 槍, 叫佢自己儲零用去買.

感同身受!!昨晚被激到發火..終於忍唔住’車”左佢兩巴...唉 !!家下又後悔..我真不懂怎樣做..才可令他生性d...quote]原帖由 yuentungchin 於 10-7-8 16:20 發表
我都唔想同佢搞到咁薑, 所以暫時都當自己時運高, 咩都睇唔到, 但係佢完全唔想拎起本書呀 個心淨係諗住玩, 一時又話鍾意影相, 話我部相機廢, 要買相機, 好啦, 自己就上網BIB兩部菲林機返嚟, 跟住又要買菲林, ... [/quote]

咪就係囉..咁辛苦先入到間好學校..仲乜唔好好珍惜呢 ??再係咁.先前的努力咪白癈??去玩就3個鐘..溫書就3個字!!点會有好成績呢 ??
原帖由 Claudiawty 於 10-7-9 16:07 發表
看完文章後,有大感觸。想喊

阿仔幸運地入到一間band 1英中,測驗及考試成績只是100名外。中英數 每星期都家庭老師會補習 1 次,我更期望他可以每天可溫習少少,但他做得到嗎?臨考試一個月前先溫書果隻。
(班主任話:pass 過得 ...

其實你仔已經好叻了,唐xx中學好像有7班,大約都有280人,考18名已經好.
你仔升中正值反叛期,俾的時間佢啦,冇謂搞咁僵,
再過些日子,佢自自然然"正常"了,現在 只能忍...忍...

原帖由 beagledog 於 10-7-15 13:49 發表
我估樓主家庭應該不嬲經濟, 所以個仔想要乜就有乜.

要令個仔明白, 就算家庭環境許可, 都係應用先用, 佢要買camera, 槍, 叫佢自己儲零用去買.

唔係呀! 屋企環境唔係好好架咋, 不過佢恃住爺爺、麻麻同大伯幫佢, 十卜佢咋~~ 佢咪成日俾說話我聽囉......(話我唔俾錢佢買呢樣, 買嗰樣囉, 咩都係佢哋買囉~~~), 佢又唔諗吓自己衣食住行, 學野有幾大開支, 講極都唔明嘅, 成日怨我俾得唔夠多, 唔夠好......都唔知佢幾時先識諗架~~  "忍" 我忍佢, 唔係點唧?! 真係"車"落去, 佢記你一世架~~好難返轉頭架~~唯有忍佢啦~~

原帖由 dder 於 10-7-14 09:50 發表
有時都會幾茅盾的,經過小五,六的搏鬥
(私人補習+補習社+校外試) 是不是比D空間去摸索中學靠自己的讀書方法,但正如你話: 不聞不問由得佢繼續差落去?

係好矛盾既.. 不過中學真係要靠自己既讀書方法, 你可做既係盡量提點佢.  ...

知易行難~~

唔得再想方法 lor.

原帖由 dder 於 10-7-20 18:28 發表
唔得再想方法 lor.

希望其他媽媽可以一齊分享點教仔, 等我可以偷吓師吖

嘩~中學全級第一已經好叻, 落都去18都5係太差LA,不過可能佢而家係反叛期姐......
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P
‹ 上一主題|下一主題