用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎? ...
go

培正幼稚園收生係收大仔, 咁細仔插班重讀一年正常嗎?

如果係細仔想讀培正, 重讀一年, ok嗎?

My son is 0712 and I want to do that too!

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-7 20:43 發表
如果係細仔想讀培正, 重讀一年, ok嗎?

正常, 我大囝的一班, 有不少之前一年十月, 十一月出生的小朋友, 我知道他們其中一些是從另一間幼稚園轉過來重讀k1 的

回覆 3# pamelaywy 的文章

多謝你意見, 重讀一年係培正, 一條龍上小學, 家長覺得值得嗎?

如果培正係你首選, 重讀一年我認為冇乜問題, 未來廿幾年都係讀書生涯, 唔差在而家既一年半載啦.

咁... 九月出生又值吾值得係培正重讀呢? 真係好想隻bee讀佢呀!
如果培正小學吾收番, 咪好慘law?

原帖由 bee918 於 10-7-8 16:01 發表
咁... 九月出生又值吾值得係培正重讀呢? 真係好想隻bee讀佢呀!

可以讀住另一間 kg 先,考到 pc 就轉去 repeat 一年,考唔到就疊埋心水原校讀到畢業。

培幼係講明會收埋所有學生升培小
除非你自己放棄

值唔值得睇你自己點睇啦! 我個囝囝就係咁既case, 9月出世, 唯有係培正repeat一年K1囉

原帖由 Jeco 於 10-7-9 10:20 發表

咁即係點呀? 係培正插班讀k1後再重讀k1呀? 係咪咁呀? 正常培正已經full晒位, 但就有位插班? 請賜教…唔係好明 ^-^ 另外插班k1時如果小朋友跟得上, 係咪唔一定要重讀呀? 直升上k2得嗎?  ...

你理解錯左我意思啦! 係另一間讀kg讀k1, 跟住再去培正repeat k1呀! 就係因為咁, 所以培正好多"大仔"囉!
btw, 我諗就算個小朋友幾叻, 符合唔到個年齡要求, 都無得跳級架wo!

培正的英文同普通話程度好唔好?

咁小一有多少班呢? 是否全日制? 多唔多homework? activities多唔多?

原帖由 NICOLE123 於 10-7-8 17:26 發表

除非你自己放棄

hi...咁培小係直資定私校呢?學費大約幾錢呢?

原帖由 NICOLE123 於 8-7-2010 17:26 發表

除非你自己放棄

primary school 全日制私校
I guess the fee is around 3K per month.

原帖由 oscarbb08 於 10-7-19 10:40 發表
hi...咁培小係直資定私校呢?學費大約幾錢呢?

剛收到通知, 今年學費為每月$2020, 交十個月, 扣除學劵$1400, 每月只交約$600.
原帖由 bee918 於 10-7-19 13:10 發表
primary school 全日制私校
I guess the fee is around 3K per month.

原帖由 annpoon51 於 10-7-19 23:37 發表
剛收到通知, 今年學費為每月$2020, 交十個月, 扣除學劵$1400, 每月只交約$600.

佢問緊小學
$620 係幼稚園

今年小一每月要$3,050 x 10 個月. 2年內起好新大樓, 應該會加學費, 因為配套設施又改善了

原帖由 NICOLE123 於 10-7-20 10:08 發表

佢問緊小學
$620 係幼稚園

有無重讀一年k1的家長可以分享一下,
係培正重讀個一年, 基本上學既野已經同之前既k1差不多, 咁小朋友會唔會無心機上堂, 或者係課室搞搞振?

另外, 培小收晒所有學生, 但會唔會有D學生, 因為表現差(上堂唔專心, 唔主動), 而唔收呢?