用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
樓主: north2010
go

大抽獎怪現象 [複製鏈接]

大抽獎真係好講彩數, 我個女既同學仔band3都可以派到band2學校, 而我個女band2就去左band3到.......無言lor, 佢仲有個同學都係band3, 同我個女一齊去叩門(band2中學), 結果收左佢同學而唔收我個女, 原因係佢同學有家姐係入面讀wor, 激死我, 個間學校面試既時候仲同我個女講佢好大機會......

醒目開學勳章

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:49 發表
拿!呢個就係我想做資料搜集既目的,睇下如果括弧內係英文字母同埋係0既係吾係睇括弧前果個no.

大家幫下手啦,問下人,或者睇下自己果個,上來講下,我果個就已成定局,但都想幫下以後既小朋友.

仲有,我朋友話,有陣時會2 ...

等我提供一啲資料比大家參考吓:

我兩個仔讀嘅唔係一條龍或者有直屬中學嘅小學,佢哋嘅HKID no.係Y.........4(0)同埋Y.........9(1),兩個都係band1學生,大家都係被派到佢哋第一志願嘅中學,而且係同一間學校,好好彩!唔知係自行、甲部或者乙部抽到,因為全部都有填嗰間中學。

希望啲資料有用。

原帖由 孖仔媽咪 於 10-8-4 12:22 發表

等我提供一啲資料比大家參考吓:

我兩個仔讀嘅唔係一條龍或者有直屬中學嘅小學,佢哋嘅HKID no.係Y.........4(0)同埋Y.........9(1),兩個都係band1學生,大家都係被派到佢哋第一志願嘅中學,而且係同一間學校,好好彩!唔知係 ...

咁如我女ID尾數係(A)會係先定後呀 真係大獲 有冇媽咪可以答到我呀...

原帖由 MAYANGUSPO 於 10-8-5 17:52 發表

咁如我女ID尾數係(A)會係先定後呀 真係大獲 有冇媽咪可以答到我呀...

HKID card的(A),'A'代表10,即是排最尾,無嚇親你嗎?我諗唔好咁認真吖,得啖笑咋,輕鬆吓也無妨嘅,果個( )係check digit,可以係0~9和'A',共有11個數值,電腦利用check digit覆核前面的ID e.g.Y123456有無錯, 而且更有機會幾千人同埋一個check digit的數值,咁又再根據乜嘢分先後?

其實為7萬幾個參加统一派位的學生編配所謂隨機編號,用電腦generate 70k unique random numbers有幾難!當埋database的primary key用,更加方便computer programming添。家長不如擔心吓點樣選校好過啦。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

有興趣的話,也可以自己計出HKID括弧內的check digit。
例子:HKID  Y123789(?)  如有雷同,實屬巧合!

A,L,W: 1
B,M,X: 2
C,N,Y: 3
D,O,Z: 4
E,P : 5
F,Q : 6
G,R : 7
H,S : 8
I,T : 9
J,U : 10
K,V : 11

首先從上表找出第一個字母的代表數字,這例子的'Y'=3,把HKID 重寫為3123789。

計算開始:第一個位數字乘8 + 第二個位數字乘7 + ... + 第七個位數字乘2
這例子:3x8 + 1x7 + 2x6 + 3x5 + 7x4 + 8x3 + 9x2 = 128
將128除以11的餘數,即是7。再以11減去這餘數 = 4 ,4便是這個例子括弧內的check digit。

這例子的答案:HKID  Y123789(4)

如果11減去這餘數 = 10,check digit = (A)
如果11減去這餘數 = 9,check digit = (9)
如此類推 ...
如果11減去這餘數 = 0,check digit = (0)

原帖由 greendotdot 於 10-8-8 11:45 發表

引用:
原帖由 MAYANGUSPO 於 10-8-5 17:52 發表

HKID card的(A),'A'代表10,即是排最尾,無嚇親你嗎?我諗唔好咁認真吖,得啖笑咋,輕鬆吓也無妨嘅,果個( )係check digit,可以係0~9和'A',共有11個數值,電腦利用check digit覆核前面的ID e.g.Y123456有無錯, 而且更有機會幾千人同埋一個check digit的數值,咁又再根據乜嘢分先後?

其實為7萬幾個參加统一派位的學生編配所謂隨機編號,用電腦generate 70k unique random numbers有幾難!當埋database的primary key用,更加方便computer programming添。家長不如擔心吓點樣選校好過啦。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。
‹ 上一主題|下一主題