用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎怪現象
樓主: north2010
go

大抽獎怪現象 [複製鏈接]

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 01:34 發表
你嘅理論有你的道理,不過更要考慮埋實際情況和為人父母心態!

Personally, I appreciate your kind heart even we all know we can't do anything just wish them good luck.

I learnt a lot in BK 4 years ago about the SSPA. But very sad, many parents didn't learn from other's painful experience and repeat similar mistakes every year. My comments and not theories are harsh, but so real.

Back to your "factual info" also have room for discussion. (I don't add other schools which may create further arguement that's not my intention.)

Just refer to your numbers: 646 band one students, 30% allocated in DP, so only 452 students remaining for CA. Just take 60% girls in Band 1 vs 40% boys, so 271 Band 1 girls (316 for 70% girls split) for CA.

Open         Nominated
St Clara                         18                  70
St Stephen Grils               6                  99
Ying Wa                         95
                                    119                169

Total = 288 > 271 (60% girls)
Total = 288 < 316 (70% girls) the shortage can be compensated by other districts vacancies as per your list.

Why you take away 169 nominated vacancies? As some Band 1 girls in CWD will fill it up and spare more open vacancies for Tigi's daughter in open category? Am I correct?

Nothing personal, search in BK and you can see I did contribute some detail info related Eastern District date back 3 years ago. I did a model to illustrate how to work out the chance of boys vs girls in Band 1 and formulated the strategy in both DP an CA stages.

醒目開學勳章

請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人,都中晒,派到頭3志願既,個no.不約而同都係1,派得吾好既都係大no.最慘係細no.個d成績都係band2尾,但佢地有band1學校讀,我個女好不幸都係受害人之一,佢成績吾係特別好,都只係band2中,但佢間小學係band1小學,所以都幾難讀,依家佢被派去band3中既band3學校,其實我都吾係貪心,我係統一派位時都只係揀d band2學校.
唉!依家我連band3頭而校風好既學校都要叩,因為我個女點夠d band1尾band2頭既學生爭丫,d學校收都收佢地先啦,真係好傷心呀!

原帖由 moyan 於 10-7-8 02:29 發表

引用:
原帖由 greendotdot 於 10-7-7 22:38 發表

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛 ...

有位專家話派位都有電腦出錯的可能,甚至乎學校呈錯分,應該聯絡學校向教育局查究。band 1生最唔好彩只會入band 2, 除非考生填band3 学校先過band2。所以樓主個case好有問題!

人地聖心小學個case係抽「保留位」,呢度講緊係抽「非保留位」,都成日教啲小朋友唔好一本通書睇到老啦。不過,如果閣下想多些了解抽「保留位」和抽「非保留位」的分別,我樂意抽時間說說嘅。

此外,這標題的「樓主」是NORTH2010喎,佢個case又有問題?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 1# Radar 的文章

The last digit, you mean the number in the bracket or the last digit of the number?

My son's case Y...........9 (1), you know why I ask this question.

醒目開學勳章

係括弧內的數字.

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 03:15 發表
The last digit, you mean the number in the bracket or the last digit of the number?

My son's case Y...........9 (1), you know why I ask this question.

原帖由 Radar 於 10-7-8 05:12 發表
係括弧內的數字.

嘩你仲未瞓呀,我個(?)係"A",咁我一定執輸啦

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 02:52 發表

引用:
原帖由 greendotdot 於 10-7-8 01:34 發表
你嘅理論有你的道理,不過更要考慮埋實際情況和為人父母心態!

Personally, I appreciate your kind heart even we all know we can't do anything just wish them good luck.

I learnt a lot in BK 4 years ago about the SSPA. But very sad, many parents didn't learn from other's painful experience and repeat similar mistakes every year. My comments and not theories are harsh, but so real.

Back to your "factual info" also have room for discussion. (I don't add other schools which may create further arguement that's not my intention.)

Just refer to your numbers: 646 band one students, 30% allocated in DP, so only 452 students remaining for CA. Just take 60% girls in Band 1 vs 40% boys, so 271 Band 1 girls (316 for 70% girls split) for CA.

Open         Nominated
St Clara                         18                  70
St Stephen Grils               6                  99
Ying Wa                         95
                                    119                169

Total = 288 > 271 (60% girls)
Total = 288 < 316 (70% girls) the shortage can be compensated by other districts vacancies as per your list.

Why you take away 169 nominated vacancies? As some Band 1 girls in CWD will fill it up and spare more open vacancies for Tigi's daughter in open category? Am I correct?

Nothing personal, search in BK and you can see I did contribute some detail info related Eastern District date back 3 years ago. I did a model to illustrate how to work out the chance of boys vs girls in Band 1 and formulated the strategy in both DP an CA stages.

哈,我成日都後知後覺,講嘢得罪人多,稱呼人少,我諗你都係有修養和學識,咁都唔鬧我,你都幾好人呀!

Why I take away those nominated vacancies?
不如我用我的方法推算,有錯請你correct我啦。

首先抽起中西區果4間有直屬嘅女校和男校:
聖心下午 小六全級159人
St. Stephen's Girls'   104
聖心上午  107
St. Clare's  103

男校
聖保羅書院小學  90
St. Louis 小學  37

剩番的男女校約1357人,其中有兩間官小(共122人)有聯繫官中。我會認為上面果4間有直屬嘅女校,會佔有較多Band One學生,所以我假設呢1357人分2/7=388人為Band One,依你所說30%DP, (388x70%)=272 for CA,又take 60% for girls so (272x60%)=163 girls 抽中西區非保留位  (這個數字還未包括果4間女校放棄保留位出嚟抽英華女校和BPS等的學生,200幾個Band One起碼都有20個卦)(不過也可以減番官小聯繫BPS及金文泰共8人)

咁即是(163+20-8)=175個Band One girls for CA

根據我提供的中西區加埋佢他區的Band One非保留位數字:
高主教  9
St. Clare's  18
St. Stephen's Girls'  6
英華女校 95
BPS(東區)   6
聖公會鄧肇堅(灣仔區)  4
香港真光(大坑)(灣仔區)  4
中華基金 (東區) (直資)  8
金文泰 (東區)   6
嘉諾撒聖心 (南區)  2
聖公會呂明才(華富)(南區)    8
Therefore
(9+18+6+95+6+4+4+8+6+2+8)=166個位   less than  上面推算可以參與CA非保留位的175人

咁你覺得reasonable嗎?就算有誤差都close,會有機會,就算選校無排錯位都出事呀?由這方面推算係咪可以不計果啲保留位嗎。

睇完西班牙出線後都好眼瞓,有乜錯漏請幫我修改,下次睇完決賽再請教。

我朋友又是這樣,BAND 2 大抽獎選兩間受歡迎BAND2但多位的同區 齋校,但派左去後D 的BAND 3 學校,究竟點解?

原帖由 Radar 於 10-7-8 03:03 發表
請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人, ...

原帖由 小寶 於 10-7-8 10:22 發表
吓!隨機NO即係身份証括弧既NO

今年話成9成派頭3志願, 即係9成學生尾數係細no.....唔會掛!

我細佬個仔在12網,band 1生派左band 2學校,好慘好慘!!

原帖由 smleung 於 10-7-7 17:45 發表
我個女係 band 1 中派咗去 band 2 頭,好慘!

好無奈,好多個成績差過佢都入到英中!

原帖由 primary2007 於 10-7-8 10:44 發表
我細佬個仔在12網,band 1生派左band 2學校,好慘好慘!!

醒目開學勳章

係呀!訓吾着呀!天光訓左一陣,10點又醒左.

你小朋友未派位呀?我建議去考直資囉,又或者係band1既就算要叩門都着數d囉.

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 05:34 發表

嘩你仲未瞓呀,我個(?)係"A",咁我一定執輸啦

醒目開學勳章

傻啦,你仲信d數字呀,呃人架,我見d band2學校都吾知幾多人叩門呀,如果吾係,我都不用連band3頭既都叩埋啦,依家真係等運到呀,希望有band2學校收啦,唉!

原帖由 LittleKidult 於 10-7-8 10:38 發表

今年話成9成派頭3志願, 即係9成學生尾數係細no.....唔會掛!

唔好比政府公佈數字誤導, 舉例:

友人A囝囝有學障, 成績幾近滿江紅, 家長只好報BAND 3 頭中中做第一志願. 咁佢咪派到第一志願囉! 人地問佢派成點, 佢咪又係話派到第一志願.

原帖由 Radar 於 10-7-8 11:25 發表
傻啦,你仲信d數字呀,呃人架,我見d band2學校都吾知幾多人叩門呀,如果吾係,我都不用連band3頭既都叩埋啦,依家真係等運到呀,希望有band2學校收啦,唉!

...
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得校長及高層知,佢大大約約咁話俾班主任知,咁班主任估下估下咁教同學選校。

TIGI AND SMLEUNG, 我非常明白您們的心情, 小兒當年亦是BAND ONE派去BAND THREE, 但因沒有特殊技能, 最後都只係叩到BAND TWO頭中中,小兒其實喜愛英文教學多過中文.
當時身邊親戚,同事 都有人判斷小兒應該不是BAND ONE生, 所以才會派到BAND THREE 學校, 他們確信電腦不會出錯, 我們當時的確很痛心.  .
雖然現在他讀得很開心和輕鬆, 完全不需要補習, 也不用我擔心, 保持全級十多名內, 但始終好像有遺憾, 覺得他有能力讀英中.  
anyway, support you all, 加油!在此為派位不理想的同打氣.

原帖由 Radar 於 10-7-8 05:12 發表
係括弧內的數字.

我仔仔no.是Yxxxxx2(0),派左第一志願,但不清楚究竟是自行得左還是統一派位攪珠得左.如果是(x)內的字是0,大林把應該沒有機會,如果是(x)前一個數字是2,似乎有機會.

醒目開學勳章

你甘信政府既,你不如去做下資料搜集,問下身邊既人,睇下佢地係大no.定細no.囉,我依家都仲做緊資料搜集.

講真,我係一個好自量既人,如果係技不如人,我無話可說,但依家出來既結果吾係甘,係人地成績差過自己果個都入到好學校.

原帖由 davidmimi 於 10-7-8 11:59 發表
講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得 ...

原帖由 waic 於 10-7-8 12:03 發表
TIGI AND SMLEUNG, 我非常明白您們的心情, 小兒當年亦是BAND ONE派去BAND THREE, 但因沒有特殊技能, 最後都只係叩到BAND TWO頭中中,小兒其實喜愛英文教學多過中文.
當時身邊親戚,同事 都有人判斷小兒應該不是BAND ON ...

我記得大仔派位時,有個女同學,一至六年級都是考全級第一或第二名,結果攪珠抽左band 2學校,都要花很多時間叩門,雖然最終入番英中,但不是最top那些.這個制度真是玩死人,最好那些制定這套制度的教統局高官子女參與玩下,就知道味道,可惜,佢地唔會玩,多數讀國際學校或領津貼去英國讀書.

重有忘記講當年考band 1尾的一個男生,入左區內知名英中.
‹ 上一主題|下一主題