用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島中學
樓主: CCCHUNG
go

香島中學 [複製鏈接]

回覆 3# bencyli 的文章

你好,

相問你小朋友中一讀那一班, 我小朋友中二張會讀英文班, 你呢?

要八月才知,恭喜你的小朋友入英文班。佢讀得開心嗎?

原帖由 bwmama 於 10-7-15 15:07 發表
你好,

相問你小朋友中一讀那一班, 我小朋友中二張會讀英文班, 你呢?

also want to know

I also want to know more !!!

原帖由 bencyli 於 10-7-14 21:08 發表
係女副校,的確好好人,香島D程度點樣?你個女中幾?可否分享多些校園生活?香島D數是否好勁?是否有好多來自國內的勁學生?

回覆 2# bencyli 的文章

很開心, 壓力都有, 暫時可以應付到.

你呢 ?  叫小朋友努力, 加油, 一定沒有問題.

hi,

香島D程度點樣?

開頭都唔深既,但慢慢就開始深,中文、數都比較深,英文就一般啦,唔太深....

你個女中幾?

大女未代考生,等緊放榜,希望原校升到la...有15分都安全升到.......

可否分享多些校園生活?

仔仔今年好開心,老師、同學都關係好好...佢地有自己班既facebook 群組架,佢班主任今年結婚,仲成班去觀禮 ....

香島D數是否好勁?

都幾啦!佢地d數出名深,我初初都唔知架,係我中數教數既呀 sir 同我講先知。大女出去同d小學同學溫過書之後,都發現,原來佢地學校d數真係深架  

是否有好多來自國內的勁學生?
每班都有幾個啦,好多時佢地都係講"煲冬瓜",所以我兩件都講到"煲冬瓜" ,佢地d中文同數都好勁 ,不過唔會認叻架,佢地重會教d唔識既同學,帶起學習氣氛

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-16 12:23 發表
I also want to know more !!!

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

恭喜

原帖由 bwmama 於 10-7-15 15:07 發表
你好,

回覆 1# motherlau 的文章

Thanks

那你的小朋友如何? 希望有好消息.

thank you

Mother Lau,

Thanks a lot of your inf...

However, my daughter is weak of Chinese & Maths..So I really hope the teacher and classmate can help her alof of learning ....

Hope can see you in school !!!

Million THANKS
CCC
原帖由 motherlau 於 10-7-17 21:30 發表
hi,

香島D程度點樣?

開頭都唔深既,但慢慢就開始深,中文、數都比較深,英文就一般啦,唔太深....

你個女中幾?

大女未代考生,等緊放榜,希望原校升到la...有15分都安全升到.......

可否分享多些校園生活?

仔仔今年好開心,老 ...

MATHS

Mother Lau,

One more question that whether the Maths's book has english translation ....that is same as the Maths exercise for SUMMER homework ???

Thanks
CCC

原帖由 motherlau 於 10-7-17 21:30 發表
hi,

香島D程度點樣?

你個女中幾?

可否分享多些校園生活?

條件性升班......

原帖由 bwmama 於 10-7-22 13:02 發表
Thanks

那你的小朋友如何? 希望有好消息.

They will use chinese version in S1. but they will give some english translation notes for addition.

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-23 12:23 發表
Mother Lau,

One more question that whether the Maths's book has english translation ....that is same as the Maths exercise for SUMMER homework ???

Thanks
CCC

Does she need to join the 補習班 in summer holiday? If not, that mean she had the good result in the 中一入學試, no need to worry about that...
原帖由 CCCHUNG 於 10-7-22 13:47 發表
Mother Lau,

Thanks a lot of your inf...

However, my daughter is weak of Chinese & Maths..So I really hope the teacher and classmate can help her alof of learning ....

Hope can see you in school  ...

hi,

香島D程度點樣?

你個女中幾?

可否分享多些校園生活?

我路過的,15分就升到中六啦? 1x年前文科收18分,理科收20 or 22分喎........

我個女文科,佢話15-16分都得la...理科就20幾.....
學校話文科平均19分 ...........

依家我都驚到 佢估自己12-18分
唔知有冇la...

原帖由 Gogojuly 於 10-7-25 16:09 發表

我路過的,15分就升到中六啦? 1x年前文科收18分,理科收20 or 22分喎........

原帖由 motherlau 於 10-7-25 17:56 發表
我個女文科,佢話15-16分都得la...理科就20幾.....
學校話文科平均19分 ...........

依家我都驚到 佢估自己12-18分
唔知有冇la...

n年前香島是金字塔式升學的,所以到預科時只有很少同學能升原校.當年的福建中學亦沒有預科班,香島會預留少許位收其轉來會考成績佳的的學生.沒記錯的話,本校生文科最少16分,校外生收18分.但如今學位多了,就不大清楚了..........
但升不了原校,只要夠14分,還有很多學校收的,不用擔心

thanks...
依家都係金字塔式升學架 不過文科好d, d分冇爭得咁勁囉 但都係得廿幾個位
尋日同呀女搵定d資料時,佢先死死地氣講...... 第一輪先收16分....之後有位先收15-14 分個d 佢話舊年有師兄14分收,返唔知呀女有冇咁好彩

..........依家先講 真係想殺左佢

原帖由 Gogojuly 於 10-7-26 00:30 發表

n年前香島是金字塔式升學的,所以到預科時只有很少同學能升原校.當年的福建中學亦沒有預科班,香島會預留少許位收其轉來會考成績佳的的學生.沒記錯的話,本校生文科最少16分,校外生收18分.但如今學位多了,就不大清楚 ...

回覆 7# motherlau 的文章

要補考那一科, 如果是中文, 數學應該知道,
希望收到好消息

bwmama

Thank you

係英、數........要 30/7 先知.......

原帖由 bwmama 於 10-7-26 12:24 發表
要補考那一科, 如果是中文, 數學應該知道,
希望收到好消息

bwmama

原帖由 motherlau 於 10-7-26 09:25 發表
thanks...
依家都係金字塔式升學架 不過文科好d, d分冇爭得咁勁囉 但都係得廿幾個位
尋日同呀女搵定d資料時,佢先死死地氣講...... 第一輪先收16分....之後 ...

而家的學生只要佢想繼續讀書,係有許多機會的.當然若能在原校升學係好事啦.香島的老師真係好有心去教書,且身教亦好.

呢個係我想佢可以原校升既原因,當然,佢地入 U%高都好吸引

原帖由 Gogojuly 於 10-7-28 21:46 發表

而家的學生只要佢想繼續讀書,係有許多機會的.當然若能在原校升學係好事啦.香島的老師真係好有心去教書,且身教亦好.

‹ 上一主題|下一主題