用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校策略,請比d意見
go

選校策略,請比d意見 [複製鏈接]

亞仔係12月出世的,我們決定讓他升 k2,不重讀k1
我們住在黃大仙,讀普通本地幼稚園
他是我們首名孩子+適齡+宗教分= 20 分
還有一個妹,但將來妹妹只會有 15分

我好想搏下報D出名的津校
好唔好在自行報名階段試下九龍塘,九龍城的津校
我見那2個地區的中學勁D
定還是安份的報附近的嘉諾撒小學(男女校)?
   0    0    0    0

原帖由 olimo 於 10-7-7 14:14 發表

好唔好在自行報名階段試下九龍塘,九龍 ...

那麼屬嘉諾撒小學校網的中學又好唔好呢? 又是否嘉諾撒小學有直屬中學 (英文)?

唔~~
黃大仙的中學校網一般而已
嘉諾撒無直屬英中的,不過派位結果都唔錯
算是本區的好學校

我其實覺得小朋友叻的話,去邊間學校都無問題
可是我亞仔 是12月出世,真係唔知他有幾叻
我還未摸清楚亞仔有多少斤兩

原帖由 olimo 於 10-7-7 16:43 發表
唔~~
黃大仙的中學校網一般而已
嘉諾撒無直屬英中的,不過派位結果都唔錯
算是本區的好學校

我其實覺得小朋友叻的話,去邊間學校都無問題
可是我亞仔 是12月出世,真係唔知他有幾叻
我還未摸清楚亞仔有多少斤兩 ...

我個人是屬長遠舖排, 所以我會先考慮中學網好唔好再選小學o

我住那區的中學校網不好, 因此當年我亦選擇報垮區津貼小學 (大抽獎) 頭一, 二輪最終衰哂, 派到本區第9選擇要叩門, 最後終於叩到34網的女津校, 今年九月女兒將升上小二了o

至於小朋友有幾叻(多少斤兩), 除了他本身資質外 (當然小朋友懂得自律就是最完美) , 亦需要看看父母願意用多少時間及耐心培養他提升他們的能力, 小朋友如同一塊海棉, 你給他幾多他就能慢慢地吸收, 得出成果o 現在你的小朋友才k2, 還有時間裝備, 如果日後博不到, 唔好彩要叩門的話, 都不需要太擔心唔夠實力o 努力,努力 o

醒目開學勳章

如果大那個入到心儀的男女津校,
那細妹是世襲生,必收啦
除非你想幫阿仔申請男校,就另計

原帖由 olimo 於 10-7-7 14:14 發表

好唔好在自行報名階段試下九龍塘,九龍 ...

我都係看長遠的,所以覺得41網好 d
你是否住在 34網 ?你女女好叻呀,能叩女津校的門

亞仔剛剛開始學Phonics和英文班,希望裝備一下
不過他是 12月出世的,只有3歲半
除了phonics,畫畫外,現在還適合學甚麼?

原帖由 呀Bow 於 10-7-8 10:27 發表

我個人是屬長遠舖排, 所以我會先考慮中學網好唔好再選小學o

我住那區的中學校網不好, 因此當年我亦選擇報垮區津貼小學 (大抽獎) 頭一, 二輪最終衰哂, 派到本區第9選擇要叩門, 最後終於叩到34網的女津校, 今年九 ...

我們全家都係天主教
我這區心儀的只有嘉諾撒,這學校不是地區最 優秀的

都有諗過亞仔博男校或油尖旺的學校,
當然會報直資back up
亞女就讀 這區直資或私校 (聖母或德愛)

可是我其實覺得d直資質素參差
除了好出名的直資學校,好多都係浪得虛名
津校不一定比直資差

原帖由 ziyi 於 10-7-8 11:25 發表
如果大那個入到心儀的男女津校,
那細妹是世襲生,必收啦
除非你想幫阿仔申請男校,就另計

原帖由 olimo 於 10-7-8 16:07 發表
我都係看長遠的,所以覺得41網好 d
你是否住在 34網 ?你女女好叻呀,能叩女津校的門

亞仔剛剛開始學Phonics和英文班,希望裝備一下
不過他是 12月出世的,只有3歲半
除了phonics,畫畫外,現在還適合學甚麼?
...

我是居住在95網的, 其實我女兒亦不叻o 只是好彩而已, 那時叩門後, 都要等到差不多八月尾才收到電話話收她咋o

小朋友3歲半在現有的學術性科目已足夠了o 但請怒我多事兼長氣 最好培養小朋友有閱讀的習慣 和訓練他說故事給你聽o 有些學校除了考中,英,數外亦有機會考講故事 / 說話之表達能力o

如果錢唔係問題, 又覺得仔仔讀到書, 咁不如考好私小/直資, 於P.1 努力栽培佢, 考到好成績, 再P.2 之後插名津校.

因為, 我覺得, 41校網係好, 但本區的都有機會跌去黃大仙網, 可況誇區呢.....25分的亦大有人在.

這是我自己的理念. 津校真係冇情講, 只講分數 & 彩數.

原帖由 olimo 於 8-7-2010 04:16 PM 發表
我們全家都係天主教
我這區心儀的只有嘉諾撒,這學校不是地區最 優秀的

都有諗過亞仔博男校或油尖旺的學校,
當然會報直資back up
亞女就讀 這區直資或私校 (聖母或德愛)

可是我其實覺得d直資質素參差
除了好出名的直 ...

最重要學校老師好

bow
謝謝你再次回答
你說得對,閱讀習慣真的要自小培養
謝謝你提起說故事技巧,我要多叫亞仔講故事
發揮創意,訓練思考

你可以分享一下你如何在k2-k3期間裝備你女女嗎
我想預備下一步的安排
現在無乜頭緒

原帖由 呀Bow 於 10-7-8 22:38 發表 我是居住在95網的, 其實我女兒亦不叻o 只是好彩而已, 那時叩門後, 都要等到差不多八月尾才收到電話話收她咋o

小朋友3歲半在現有的學術性科目已足夠了o 但請怒我多事兼長氣 最好培養小朋友有閱讀的習慣 和訓練他說故事給你聽o 有些學校除了考中,英,數外亦有機會考講故事 / 說話之表達能力o

我都有諗過如果派得不好,又無法叩門,就讀好個 p 1,預備插 p2
不過我相信不容易,不是頭 1-3名都唔洗諗

我忽發奇想
我亞仔會唔會由 45 跌去 41 呢

以你這麼說,跨區 20分 的機會只係一般,對嗎

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-8 22:45 發表
如果錢唔係問題, 又覺得仔仔讀到書, 咁不如考好私小/直資, 於P.1 努力栽培佢, 考到好成績, 再P.2 之後插名津校.

因為, 我覺得, 41校網係好, 但本區的都有機會跌去黃大仙網, 可況誇區呢.....25分的亦大有人在.

這是我自己的理念. 津校真係冇情講, 只講分數 & 彩數.

你說得對
不過我知道可多津校都不是真的活動教學
掛羊頭賣狗肉的多
要真正活動教學,就只有選新直資
但新直資學校無乜往績,又不知道是否真的好

原帖由 fatherfather 於 10-7-8 23:31 發表
我覺得最重要係老師要有愛心,有專業能力。
太多功課就唔好,日日不停做,抄抄背背,好辛苦
小學生活應該要多活動,功課要重質不重量,活動教學就最重要,傳統學校日日抄寫,好悶。

要選活動教學的學校最重要。 ...

想問你囡囡叩到協恩 or 聖羅撤?
原帖由 呀Bow 於 10-7-8 22:38 發表

我是居住在95網的, 其實我女兒亦不叻o 只是好彩而已, 那時叩門後, 都要等到差不多八月尾才收到電話話收她咋o

小朋友3歲半在現有的學術性科目已足夠了o 但請怒我多事兼長氣 最好培養小朋友有閱讀的習慣 和訓練他說 ...
‹ 上一主題|下一主題