用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囡囡由啟思轉校了
go

囡囡由啟思轉校了 [複製鏈接]

囡囡轉校並非因為啟思差, 相反囡囡在小組班學習了一年真的很開心, 由原先怕羞妺變成主動說話。她也很喜歡校內的唱歌、遊戲和其他活動, 亦有要好的同學。

雖然有些捨不得, 但為了有較大機會升上心儀小學, 最後我們決定讓她下學年轉讀另一學校。其實啟思真的不錯, 所以想在這裏告訴有子女將入讀此校的mama不用擔心。

BTW, 有興趣要二手啟思pre-nursery校服的BK媽媽請PM我。
   0    0    0    0

回覆 1# maysiupoon 的文章

Hi Maysiupoon,

Thanks for your sharing. 我想幫亞仔報啟思, 有D 問題想問下:

1. 你女女讀邊間啟思? 我想報青衣個間
2. 你個間有無室外遊樂場? 小組班D學生可以到室外玩嗎? 多機會嗎?
3. 小組班有無英文時間? 每天都有嗎?
4. 有無功課or art work 回家做嗎?

真的麻煩哂, 好想知多D呢間學校的info.

答覆:
1. 囡囡讀藍田分校
2. 有;小組班會出去玩,我知道囡囡玩得好開心
3. 有少少啦,唔多ga; 要學好英文就要靠屋企人教
4. 無功課回家做, 不過間中有親子勞作, 都幾好玩

原帖由 katie0208 於 10-7-7 16:38 發表

Thanks for your sharing. 我想幫亞仔報啟思, 有D 問題想問下:

2. 你個間有無室外遊樂場? 小組班D學生可以到室外玩嗎? 多機會嗎?
3. 小組班有無英文時間? 每 ...

有得出去玩, 甘就好啦, 我個仔好活躍, 我想佢做多D室外活動

吾好意思仲有小小問題, 吾知一班有多少人?

原帖由 maysiupoon 於 10-7-7 22:40 發表
答覆:
1. 囡囡讀藍田分校
2. 有;小組班會出去玩,我知道囡囡玩得好開心
3. 有少少啦,唔多ga; 要學好英文就要靠屋企人教
4. 無功課回家做, 不過間中有親子勞作, 都幾好玩

...

原帖由 katie0208 於 10-7-7 16:38 發表

3. 小組班有無英文時間? 每 ...

Hi katie0208,

I think I can answer you.  My son was studying at 馬灣啟思, not sure whether ur talking about this one or the one at 曉峰園?

馬灣啟思有室外遊樂場, 曉峰園 mo
小組班D學生可以到室外玩, twice every week有英文時間, seems 15 mins to 0.5 hrs everyday, don't know exactly

Thanks Bella, I will apply the one at 曉峰園. I thought they have 室外遊樂場. Cos I remember I saw them at the website...  hmm i will double check, this is a big concern for me.

馬灣啟思 is good but not convenient cos we are living outside 馬灣.

曉峰園啟思 has another problem for me. The lady said they would not have any school bus next year for my address. So I need to find a private 褓毋車

BTW, 你個仔讀得開心嗎 ?

原帖由 bellabella_oh 於 10-7-8 09:50 發表

Hi katie0208,

I think I can answer you.  My son was studying at 馬灣啟思, not sure whether ur talking about this one or the one at 曉峰園?

馬灣啟思有室外遊樂場, 曉峰園 mo
小組班D學生可以到室外玩,  ...

就算曉峰園啟思有校車服務到你家,校車費用都比一般學校貴。

點解呢? 因為少人坐?

個姐姐話今年有校車, 但下年吾會有, 可能少人坐

原帖由 bryanmama1 於 10-7-8 10:27 發表
就算曉峰園啟思有校車服務到你家,校車費用都比一般學校貴。

都唔算少人坐,原因我就唔知 ------ 可能校巴係啟思幼稚園開的附屬公司,而啟思係營利機構吧。以我的例子為例,由荔景至青衣 --- 校車費每月要$900,這個價錢出九龍塘都得。

另全日班的膳食費也比一般學校貴,要$730 一個月,但不包早餐,只包早點(包/蛋糕/牛油三文治),午餐(1個餸)加下午茶點。相比仔仔現在的學校午膳費只是$340,但已包早餐(會有米粉/通粉/包/三文治/蛋等)、午餐(2個餸)加下午茶點。

另請問你知唔知下年度華景啟思會close,它會搬去同青衣啟思一併營運。這樣,相對學生會多人咗,照計校巴所覆蓋的範圍應該加大才對。

原帖由 katie0208 於 10-7-8 10:36 發表
點解呢? 因為少人坐?

個姐姐話今年有校車, 但下年吾會有, 可能少人坐

華景啟思會close, 呢樣我真係吾知, 因為華景離我地比較遠, 我無問過

可能係甘, 個青衣啟思姐姐問我要吾要apply 馬灣啟思 啦?

請問Bryanmama1 你小朋友係吾係讀過青衣啟思? 好吾好?

係呀,上年我仔仔在青衣啟思讀咗三個月,之後就轉校了。原因係我唔鍾意青衣啟思太多小朋友一班,一班有成30個小朋友,一個正教加一個助教 (教署最低要求),個助教比我感覺仲好FRESH,好似無乜經驗。所以讀咗個幾月,我就好努力咁幫仔仔揾學校轉,加上我仔仔專注力不太好,太大班對佢無好處。所以我之後找咗一間小班D,對仔仔學嘢方面好D。

另外,我仔仔在青衣啟思時,D書本經常弄濕回來,可能係老師實在不能兼顧照顧咁多個小朋友掛。所以,我唔想仔仔成為被遺留的一個。

原來甘多人一班架? 我仲以為吾係好多人讀tim

甘可能我又要睇下馬灣同黃金海岸個間了

你仔仔而家讀成點? 專注力有改善嗎? 我個仔都好吾專心架, 好煩

在轉校初期,新校老師都話仔仔心散,專注力唔好。但讀讀下,老師都話仔仔專心咗,各方面都有進步。所以,我放心好多,仲覺得轉校是明智的決定。

如果你小朋友的專注都唔係咁好,我提意你揾間小班D喎或找下午班,因下午班相對少學生D。

原帖由 katie0208 於 10-7-8 12:35 發表
原來甘多人一班架? 我仲以為吾係好多人讀tim

甘可能我又要睇下馬灣同黃金海岸個間了

你仔仔而家讀成點? 專注力有改善嗎? 我個仔都好吾專心架, 好煩 ...

我本來都唸住仔仔剩係響啟思讀小組班, 然後 K1 轉翻tsuen wan 心儀的KG, 所以純從方便的角度選, 無唸甘多, 但依家可能都要想想了

好多謝你的意見呀, 獲益良多  

maysiupoon ,我囡囡9月讀藍田啟思,好奇問下, 你囡囡轉咗邊間幼稚園?

原帖由 tongtong2007 於 10-7-8 13:35 發表
maysiupoon ,我囡囡9月讀藍田啟思,好奇問下, 你囡囡轉咗邊間幼稚園?

你好呀, 我個囡都係今年返藍田啟思, 不過10月先入學, 佢係下午班, 你返上午定下午

我囡囡都係下午班呀(nursury), 我收到信話9月6日開學喎,你囡囡讀nursury or K1?

原帖由 chichibb 於 10-7-8 14:46 發表

你好呀, 我個囡都係今年返藍田啟思, 不過10月先入學, 佢係下午班, 你返上午定下午

原帖由 tongtong2007 於 10-7-8 17:01 發表
我囡囡都係下午班呀(nursury), 我收到信話9月6日開學喎,你囡囡讀nursury or K1?

我個囡都係下午班nursury, 大家係同學仔喎 . 因為佢係細囡, 所以足兩歲即係10月先可以返學. 你係咪住附近?我會叫工人帶佢行返學

oh, i see, but ur girl doesn't look so small wor.  i live in Tseung Kwan O, my 99 will take my girl to school (but I may go to the school opening day on 1/9). My girl is very shy and afraid of strangers, not sure if she could get used to schoolife..............

原帖由 chichibb 於 10-7-9 00:25 發表

我個囡都係下午班nursury, 大家係同學仔喎 . 因為佢係細囡, 所以足兩歲即係10月先可以返學. 你係咪住附近?我會叫工人帶佢行返學
‹ 上一主題|下一主題