用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 比嗰女激死....唔知点做好
go

比嗰女激死....唔知点做好 [複製鏈接]

我嗰女今年暑假後升 F 5. 剛剛拿了下學期成續表
中文 , 英文 , 緊緊合格(上學期這 2 科唔合格)
數學 唔合格
經濟全級  66人考第 3
通識全級 141人考第 10
科技與生活 (ICT) 全級 28人考 27
全斑 33人考 第 26名
問題係我嗰女話佢好鍾意經濟 , 通識這 2 科所以會好比心機讀, 佢還會 SET 鬧鐘半夜 4:30起身讀這 2 科
至於科技與生活 (ICT)佢話因為英文教所以無心機讀
已同老師商量 F5會將這科F5 轉到中文教授那班
至於中文 , 英文 , 數 她說無興趣只要 F5這 3 科
能夠拿到合格, 她覺得就 ok
但係如我嗰女所想F5這 3 科中文 , 英文 , 數
能夠拿到合格就 ok 又怎能應付 F6的文憑試
話嗰女唔讀書佢又唔係, 因為經濟 , 通識佢都有幾好
成績, 究竟怎樣才可以讓女女知道中文 , 英文 , 數這 3 科成績對她能否升讀大學是多重要 ?
(班主任給父母已多次向女女解釋勸勉女女努力追
這 3 科的成績)
我真係好激心 , 傷心不知怎算好 ?
眼見距離F6的文憑試只餘下 1年半,
若然F6的文憑試考得差, 沒有大學收女女,
真係唔知有什麼出路可以幫她 ?
好傍偟 , 好擔心, 煩請各位幫幫忙教教我給我一些
真誠的意見。
我嗰女係讀中文中學
   0    0    0    0

18% can get into university only.

Plan for alternative routes like IVE, study aboard etc.

原帖由 anitaacheng 於 10-7-7 11:24 發表
數學 唔合格
問題 ...

Thanks for your suggestion.

原帖由 anitaacheng 於 10-7-7 11:24 發表
數學 唔合格
問題 ...

唔知有冇用.

試試找個適當時機問問她是否想兩年後(即讀完中六後) 繼續 讀喜愛的東西--經濟及通識? 如答案是想的話, 在哪兒讀? 告知她 只有中大(如我沒弄錯, 只有中大有通識, 如錯, 請不吝指正), 而怎麼入中大呢? 沒有足夠好的成績兩年後便不可再讀喜歡的東西了. 如兩年後可以入中大, 那便不單往後數年可以繼續讀, 之後還可以繼續(讀 碩士, 博士等) 最後還可與人分享--教授他人.

不要強調 不讀大學不成等, 該強調是為她著想, 強調 她可以繼續自身的興趣, 否則 不可能繼續讀, 繼續學更高深的理論(只能在一個低等層次停下來!!)!!! 而入讀大學的要求 是..... 她自行決定了!!

不知有否效用, 但覺令千金也是人才--要去馬便去馬--正合我常說的基本上每個人也可以, 只是肯不肯付出而已.

數學 唔合格
問題 ...
唔係話唔緊要,但唔駛太擔心......英文唔合格,有ILETS可以補鑊.....如打算去外國,中文唔合格都唔緊要架......至於數學......佢唔係讀理科(睇佢經濟同通識),都唔係主要既......

我女....今年得通識pass,外國收生個女仔話....佢好過我朋友小朋友...佢中英pass......中英數麻麻,都仲有得諗下,但phy chem bio econ geog pure math...呢d科無科掂既話仲衰

全部都好既話就梗係好啦,相對比起中英數,其他科好d好似有用d...你睇陳亦希....佢語文科都麻麻,佢第二d科掂丫麻....

不過,係香港,無返科科都好,入大學都幾難

原帖由 Sindy 於 10-8-5 19:32 發表
唔係話唔緊要,但唔駛太擔心......英文唔合格,有ILETS可以補鑊.....如打算去外國,中文唔合格都唔緊要架......至於數學......佢唔係讀理科(睇佢經濟同通識),都唔係主要既......

全部都好既話就梗係好啦,相對比起中英數,其他科好d好似有用d...你睇陳亦希....佢語文科都麻麻,佢第二d科掂丫麻....

人地有粒星架,有校長"破格"先可以收.......邊有咁多"破格"呀...........

原帖由 Sindy 於 10-8-5 19:32 發表

我女....今年得通識pass,外國收生個女 ...

如果單論(會考)成績, 陳生冇乜邊科掂喎! 這才引起爭論嘛!

當然, 在科大成績點我唔知.

醒目開學勳章

如果d後生讀書一般, 可以考慮中學後做一,二年野, 攞下人生經驗, 好過逼佢讀書, 我呀哥中五考得好差, 雖然有中六收佢, 佢都揀打工, 一年後再讀預科, 一直讀大學攞1st hon, 讀埋phd.

問佢一句,你想唔想讀大學??
JUPAS入大學,一定要睇你必修個4科考成黠。就算你考其他科考得再好,必修4科考得唔好一樣冇用...
同佢講依個殘酷既事實
‹ 上一主題|下一主題