用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔想讀屯門這中學,連一班英文班都無....... ...
go

唔想讀屯門這中學,連一班英文班都無....... [複製鏈接]

0    0    0    0

這是我的個人意見, 如唔啱聽, 請諒. 我覺得選一間校風好的學校給他才是最重要(起碼唔想他咁易學壞), 英文班反而是次要的考慮, 若然他英文本身係好好的就要另計, 如果他中文學習比英文強, 又何必免強他讀英文班呢, 祇會令他無心機再讀其他科目, 就算這間學校有英文班, 你又要自己衡量一吓,會否入到, 如無乜把握, 咁有無英文班, 又有何分別呢?
我祇希望他愉快學習(你點知他幾時開竅,努力讀書), 不會學壞更是重要.

贊成.
當小朋友學業成績不足時,應考慮校風,不要天真地以為(有限)環境可以改變他的成績.此外,生果日報所謂的報導你都信?信一半都死人啦!(親身知道某些報導大部份是作出來)

原帖由 KitBo 於 10-7-7 09:48 發表
這是我的個人意見, 如唔啱聽, 請諒. 我覺得選一間校風好的學校給他才是最重要(起碼唔想他咁易學壞), 英文班反而是次要的考慮, 若然他英文本身係好好的就要另計, 如果他中文學習比英文強, 又何必免強他讀英文班呢, 祇 ...

試下, 迦密唐賓南中學, 佢都係"中中"
原帖由 pumber 於 10-7-7 07:43 發表
好想轉校,小朋友band 3 頭

,品行A ! 有無建議呢?

Source :http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%AE%A3%E9%81%93%E4%B8%AD%E5%AD%B8

好想轉校,小朋友band 3 頭,品行A ! 有無建議呢?

就算比間有英文班的中學你的小朋友讀,佢band 3,會有難度,我贊同Sherryko9 同 KitBo 兩位所講!

事實上,這間中學的校風在區內算不錯的。

好想轉校,小朋友band 3 頭

,品行A ! 有無建議呢?

Source :http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%AE%A3%E9%81%93%E4%B8%AD%E5%AD%B8

完全同意你的說法,你真是一個好媽媽

原帖由 KitBo 於 10-7-7 09:48 發表
這是我的個人意見, 如唔啱聽, 請諒. 我覺得選一間校風好的學校給他才是最重要(起碼唔想他咁易學壞), 英文班反而是次要的考慮, 若然他英文本身係好好的就要另計, 如果他中文學習比英文強, 又何必免強他讀英文班呢, 祇 ...

唔好話 band 3, 好多 band 1 生去了英中都係跟唔上,要考慮除了英文布難度,課程亦比小六深了.....

好睇返小朋友能力
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

同意上面幾位所言!生果報老作得誇張:;pppp: band 3生派到有英文班ge中學,都未必入到英文班 中一入學評估係好多中學分班ge指標!

回覆 7# Sherryko9 的文章

回覆 5# cwaisum 的文章

Oh!原來如此!so e le....真係要講清楚,如果唔係,點錯條黑路比樓主行添!
睇吓大家有物好建議了!
多口問句,小朋友在校英文成績如何?

原帖由 pumber 於 10-7-13 18:50 發表
謝謝你們的建議,其實小朋友的成績不差,只是中文差,不適應中文教學,因他5年級才從英回港 !!!

現在總算轉了一間band 2頭的中學,有3班英文班,目標是出年轉到去英文班! ...

回覆 11# pumber 的文章

你說的是那間中學, 我仔仔明年就升中學了, 我也沒有甚麼心水, 有些迷茫!!:(

唔知係唔係"英華",我C9同事個仔係深水步讀,係男校,小學升中學一條龍,好難入喎!小學好多人考,因為一條龍,所以特別搶手,甘計法,中學學位唔係全開放.

原帖由 pumber 於 10-7-14 13:14 發表

英文科平均有90分以上 !

希望今年讀好D,而家打算明年可能搬去中西區,考英華(不過好似會重建,未來4年會搬去深水土步),或者
SSGC ,兩間中學,有咩意見呢? ...
‹ 上一主題|下一主題