用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 元朗區中學
go

元朗區中學 [複製鏈接]

小女入咗東華三院盧幹庭纪念中學,這所學校OK嗎?
   0    0    0    0

校風好過鄰校鄧佩瓊, 新英中中學
你還有什麼問題??

原帖由 kevin191175 於 10-7-7 00:27 發表
小女入咗東華三院盧幹庭纪念中學,這所學校OK嗎?

是否是band 1 中學?
原帖由 天娜 於 10-7-7 10:52 發表
校風好過鄰校鄧佩瓊, 新英中中學
你還有什麼問題??

現在排名 估計排名
元朗區:
1.新界鄉議局元朗區中學

新界鄉議局元朗區中學 (BAND1頭)

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

4.聖公會白約翰會督中學 (BAND1)

4.中華基督教會基朗中學(BAND1)

4.元朗商會中學(BAND1中)

7.元朗信義中學(BAND1尾)

7.中華基督教會基元中學

(BAND1中)

9.東華三院盧幹庭紀念中學***

(BAND1尾)

10.天水圍官立中學

謝謝各位幫忙,希望小女會喜歡。
原帖由 anson201006 於 10-7-7 14:39 發表
現在排名 估計排名
元朗區:

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

7.元朗信義 ...

原帖由 anson201006 於 10-7-7 14:39 發表
現在排名 估計排名
元朗區:

2.天主教崇德英文書院
(BAND1頭)

3.趙聿修紀念中學
(BAND1中)

7.元朗信義 ...

1-3無問題 相信過往口碑都係咁上下 但banding唔係靠估靠歷史口碑,要有實際數據支持 元朗band 1英中,今非昔比啦
白約翰/基朗/鄧佩琼同band,信義、基元、盧幹庭同商中高一線!!
因為2010/2011年度(中學概覽/學校網頁/書單/派往各小學通告中已公佈),盧幹庭、信義、基元已確定F.1全級5班英文教學,已正式升英中 其中信義呢兩年會考/高考優良率/入U率已高過鄉中趙中,上兩次派位,信義F.1已收全部band 1生啦,盧幹庭、基元收9X%band 1生!今次派位,盧幹庭、信義、基元都係全收band 1生
基朗、鄧佩琼、羅桂祥、元朗公立(前英中降band)已確定F.1開2-3班英文教學,算半英中!!如數band 1中學,其中only白約翰仲未有正式公佈商中唔想步元公後塵,校風方面要加把勁先得啦

真係好有用.
請問鄉中是否只接見頭2名的學生(在第1round時),因識人大約名次第4,卻沒有接見機會.謝謝!
很早已聽過信義很tough(334制前),隔年就有學生低不住壓力跳樓,有否聽聞呢?識有老師曾在此教過,亦覺壓力太大走了!請給意見!

原帖由 701003 於 10-7-7 23:47 發表

1-3無問題 相信過往口碑都係咁上下 但banding唔係靠估靠歷史口碑,要有實際數據支持 元朗band 1英中,今非昔比啦
白約翰/基朗/鄧佩琼同band,信義、基元、盧幹庭同商中高一線!!
因為2010/2 ...

請問鄉中是否只接見頭2名的學生?
答 : 不是, 但根據是否傑出學生, 學界精英及全港成績次第!!!

你朋友雖然考第四, 但全港成績次第可能較後

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 09:48 發表
真係好有用.
請問鄉中是否只接見頭2名的學生(在第1round時),因識人大約名次第4,卻沒有接見機會.謝謝!
很早已聽過信義很tough(334制前),隔年就有學生低不住壓力跳樓,有否聽聞呢?識有老師曾在此教過,亦覺壓力太大走了! ...

鄉中/趙中每年會發一至兩封邀請信俾各間非聯繫小學,小學校方多數會派俾全級頭兩名 其他band 1中學都有類似動作!當然,其他band 1尖子亦可以首輪自行申請面試鄉中
信義女校長真係博命咁進取ga 學生同老師壓力相當大 唔谷得ge小朋友要三思

謝謝!
請恕我多野問.
我都知某些中學會派表給某些小學,但亦聽聞唔係一定會有接見機會,所以才想知鄉中多數會接見哪類形學生?上個佢地網頁,好似對體育有成績的並非好大興趣,因為申請表上寫明唔需要副本,反而其他非學識性的就要副本參考;人事是否佔好重要因素入此間中學?
另外,所知趙中好似極重視游泳,以我推測,以游泳有奬的機會大好多.
關於盧中,你個人意見覺得值得過趙中嗎?如是,是什麼?
真的謝謝你的意見!

原帖由 701003 於 10-7-8 14:38 發表

鄉中/趙中每年會發一至兩封邀請信俾各間非聯繫小學,小學校方多數會派俾全級頭兩名 其他band 1中學都有類似動作!當然,其他band 1尖子亦可以首輪自行申請面試鄉中
信義女校長真係博命咁進取ga  ...

信義雖然進步不少,但不如樓主想得那麼勁

以官網成績睇,信義同商中鄉中還有很大距離,比趙中略好,大家都係睇數據好些

hkcee 2009
信義 destinction+credit 649
http://www.yll.edu.hk/result/ce/08-09/index.htm

商中 destinction+credit 743
http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/HKCEE_results/hkcee%20results%2009.pdf

鄉中 destinction+credit 948
http://www.nthykyldss.edu.hk/2009academics_hkcee_chi.aspx

趙中 destinction+credit 540
http://www2.clsmss.edu.hk/public/contents/article?ha=&wc=0&hb=&hc=&revision_id=5044&item_id=1132

原帖由 701003 於 10-7-7 23:47 發表

因為2010/2 ...

基元的成績更加同4大傳統英中,很極大距離,雖無列出hkcee成績

從校務報告,該校14分以上的學生只佔33.7%,和4大約80%可謂差天共地
http://www.ccckyc.edu.hk/news/pdf/001.pdf

白約翰都係難兄難弟,都係無hkcee成績公佈,從該校校訊,該校14分以上學生為46%

原帖由 bluealpha 於 10-7-9 20:56 發表
信義雖然進步不少,但不如樓主想得那麼勁

以官網成績睇,信義同商中鄉中還有很大距離,比趙中略好,大家都係睇數據好些

hkcee 2009
信義 destinction+credit 649
http://www.yll.edu.hk/result/ce/08-09/index.htm

商中 d ...

揀得二線英中ge并非尖子啦 小時了了,大未必佳,單靠幾次呈分試唔可以斷定小朋友真正能力!唔通band 1中游,可應付以英文學習ge小朋友就唔可以有新選擇咩??依家微調政策下,呢D學校係可以提供好ge英文學習環境,係好事 盲目追捧名牌并非好事呀 望都望多D元朗中學轉EMI啦

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 15:08 發表
謝謝!
請恕我多野問.
我都知某些中學會派表給某些小學,但亦聽聞唔係一定會有接見機會,所以才想知鄉中多數會接見哪類形學生?上個佢地網頁,好似對體育有成績的並非好大興趣,因為申請表上寫明唔需要副本,反而其 ...

傳统地區英中即係尖子集中營,考試機器訓練場佢哋偏向接見文武全才,聰明但要乖巧ge前列尖子小六畢業生 所以獎項愈多愈好

bluealpaha,

Your comment and information are very accurate, objective and reliable.

for information
the HKCEE (20096) result of Shung Tak is
distinction + credit = 848
helen

係叫元公仲未有書單、所以不知道實際有幾班英文班及幾多科用英文教授

原帖由 MATHEWMA 於 10-7-9 22:36 發表
係叫元公仲未有書單、所以不知道實際有幾班英文班及幾多科用英文教授

請問基元現在屬BAND幾 ??

元朗有能力轉英中的學校相信轉得七七八八,甚至有些剛上車的如基元、盧幹庭,只係比中中的基朗、羅貴祥好少少,唔算有很穩定的基礎。做得英中,始終都係band 1

元朗未來很睇新直資做成點,如宏信。傳統四大英中近年攪得最差其實係趙中。鄉中成績雖好,但增值相當低,鄉中近年intake其實己拍得新界其他幾間龍頭中學,如梁球琚、沙官、荃官、林護,但做出來的成績和屯門區比,同第一梁球琚無得比,經常比第二的百周年為差,但略好過屯官。崇德和商中進步不少,但經常被低怙。

謝謝你的回覆(私人訊息) .
發覺越近自己選擇,越唔客觀,多了虛榮心,唉!希望到真正選校時會客觀些;其實C9都成日提醒我唔好揀D太tough中學,雖然知囡囡能力得,但他唔想囡囡變成讀書機器,終日和成績競賽,C9說最緊要是讀得開心,成績可以入到學校的最好果批便算,唔好為左學校爭高成績!但有些朋友和同事說,點解成績到卻唔揀D更好選擇給囡囡呢? 越諗就越多!得又想多D,多D又想更好....

原帖由 701003 於 10-7-9 21:44 發表

傳统地區英中即係尖子集中營,考試機器訓練場佢哋偏向接見文武全才,聰明但要乖巧ge前列尖子小六畢業生 所以獎項愈多愈好

其實band one 生也有很多種,我絕對贊成 top 個 D 入傳統英中,因比較容易適應。相反中下游最好揀新的英中…囡囡是基元的升F.4,我慶幸當初選擇正確,沒聽老師說選擇當時是英中的元中。元朗區的學生人數太多,但英中太少才做成那麼多升呢英中…
‹ 上一主題|下一主題