用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

P.3D 同學仔,

請問 2本TSA & 步部通 是否自己keep 係屋企???

舊年P.2 時係老師keep起, 上堂時要做先派的???

齡記來校賣書那天, 我囡請了假.. 要自行購買, 但今日阿囡帶晒D作業返去學校交俾老師, 老師又叫佢拎返屋企, 自己keep 就得喎???..
唔知係咪阿囡聽錯??

Hi mmak,
Yes, keep those TSA at home first. I think bring them to school when told by the teacher.
Cheers.

原帖由 mmak 於 11-10-11 16:41 發表
P.3D 同學仔,

請問 2本TSA & 步部通 是否自己keep 係屋企???

舊年P.2 時係老師keep起, 上堂時要做先派的???

齡記來校賣書那天, 我囡請了假.. 要自行購買, 但今日阿囡帶晒D作業返去學校交俾老師, 老師又叫佢拎 ...

Felicia726,

THX, 佢拎晒返屋企啦 ^^

原帖由 Felicia726 於 11-10-12 15:48 發表
Hi mmak,
Yes, keep those TSA at home first. I think bring them to school when told by the teacher.
Cheers.

回覆 8# mmak 的文章

PE衭當打底衭老師一定會見到因為條衭深色, 所以學校一定唔準

回復 3# Felicia726 的帖子

我個女個中文老師叫她把整本TSA帶回學校, 又要把裹面每一份練習寫名, 現在本TSA巳經KEEP 左係學校了, 老師只叫家長保管答案, 可能不同中文老師有不同的做法

我情願佢KEEP 係學校, 本嘢好阻地方....
仲要 Keep 2本 tim....

原帖由 muimuiyan 於 11-10-13 11:07 發表
我個女個中文老師叫她把整本TSA帶回學校, 又要把裹面每一份練習寫名, 現在本TSA巳經KEEP 左係學校了, 老師只叫家長保管答案, 可能不同中文老師有不同的做法 ...

all,

依幾朝早上都有D涷, 大家小心著涼呀~~

我囡有D作病, 我迫佢要2件外套打孖著, 盡量唔好除, 返到學校覺得熱先好除...

怕咗佢.. 有Quiz 先嚟病, 就煩啦....

我迫佢要2件外套打孖著...好好既提議, 但又要去買多件. 咁冬天有無外套架, 係咩色?

HelloMilkie,

您囡係咪 P.1 ???
您買多件大1個size 外套, 唔會浪費的, 出年可以著得返..
而且2件外套打孖著, 外面件外套要比內裡嗰件大D先得架, 否則會好迫..唔舒服的...

冬天係一件 啡色冷衫, 我都係買定2個SIZE....
涷時可以打孖著, D 囡成日漏低D 衫... 買定多件有Spare 就方便D啦... 

原帖由 HelloMilkie 於 11-10-20 10:42 發表
我迫佢要2件外套打孖著...好好既提議, 但又要去買多件. 咁冬天有無外套架, 係咩色?

The teacher finally asked us to bring the TSA exercises to school today. I think the girls will keep the TSA booklets at school most of the time.
Cheers.

原帖由 mmak 於 11-10-20 09:11 發表
我情願佢KEEP 係學校, 本嘢好阻地方....
仲要 Keep 2本 tim....

其實應該放係學校, 佢地上堂時大家一齊做堂課, 如果唔記得帶, 咪無得做???

原帖由 Felicia726 於 11-10-21 10:36 發表
The teacher finally asked us to bring the TSA exercises to school today. I think the girls will keep the TSA booklets at school most of the time.
Cheers.

醒目開學勳章

自從阿囡學吹牧童笛,我真係叫救命,支笛音又尖,阿囡又吹得難聽,逐下逐下吹,我又好怕高音,我會 ,呢支樂器,一般人要學幾耐至可以吹到一首半首似樣嘅歌,我見 music 要考,我又唔敢叫佢唔練......我好頂唔順呀!

我囡咪又係咁~~

我叫佢吹好D, 我話佢 吹得太難聽啦...
佢話個個同學都係咁~~~

我有考慮俾佢出去學"牧童笛", 唔係想考試取高分, 係想自己對耳仔舒服D咋...

原帖由 lola2008 於 11-10-22 11:38 發表
自從阿囡學吹牧童笛,我真係叫救命,支笛音又尖,阿囡又吹得難聽,逐下逐下吹,我又好怕高音,我會 ,呢支樂器,一般人要學幾耐至可以吹到一首半首似樣嘅歌,我見 music 要考,我又唔敢叫佢唔練......我好頂唔順呀! ...

thank a lots

常識 TEST (不供詞的,  小心...)

醒目開學勳章

呢樣我都想問喇!既然唔供詞,又係「常識」,係咪即係講到意思就得,唔使跟足課本用字呢?

原帖由 mmak 於 11-10-25 08:39 發表
常識 TEST (不供詞的,  小心...)

回復 2# mmak 的帖子

mmak, how about P2 常識 TEST ?

lola,

我估 應該要跟返課文D詞語....

原帖由 lola2008 於 11-10-25 11:24 發表
呢樣我都想問喇!既然唔供詞,又係「常識」,係咪即係講到意思就得,唔使跟足課本用字呢?

Hayley04,

我地舊年"常識 TEST" 都有 供詞選擇的, 唔知您地今年有無改變...

MISS 應該會提醒的...

您最好同MISS  confirm 會穩陣D啦!!

原帖由 Hayley04 於 11-10-26 13:40 發表
mmak, how about P2 常識 TEST ?

考埋明天就可以休息.....

好倦....
‹ 上一主題|下一主題