用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

係... 咁我都上學校 web-site, 睇吓先!
Thx!

仲以為個囡又拎漏咗 通告tim....

原帖由 lola2008 於 11-6-16 11:27 發表
我上學校 web-site, 見到 Elite Class News,果度有 maths club bor,  可能 p.3 以上至可以參加,所以要等9月開學至派啩!But I'm not sure.

我一定入紙MCS喎! 妳知唔知咩叫做世襲計分制, 如果20分都有人入倒, 即是有25分的全部入晒啦! 點會25分都要抽呢? 妳明唔明我點解要知25分係咪一定入倒, 咁我就要考定多幾間買個保險嗎! 妳哋而家明未呀? 我信妳個囡這年真係有人15分抽到喎! 我個大囡這年15分有50%機會入添呀! 我覺得25分的人唔多囉, 第一因為就算媽媽係old girl都未必會去領洗多5分囉! 第二就算姐姐小學畢業媽媽都未必咁好彩下個生女嗎! 近年有20分就勁多, 首名5分, 天主教5分, 適齡10分!

我相信妳當年個囡想入MCS這個時間的心情都同我一樣!
冇即是妳講緊大話或者巳忘記, 因為巳經入咗嗎!

原帖由 mmak 於 11-6-16 11:03 發表
lkf_leung,

唔好介意我講嘢"直".....
如果我話您知25分都要抽, 唔係收硬嘅.. 咁您仲入唔入紙吖???
... 唔好諗咁多.. 平常心啦, 基本有25分.. 就算要抽, 都好大機會入的....

講真抽獎??... 真係估佢唔到, 我地做 ...

阿囡今日放假.. 嚟個"黃雨".. 真係令人失望~~

Hi mmak,
What did you plan to do with your daughter today actually? Well, I just told my daughter to practise the piano, she hasn't practised the piano regularly for a long time...

原帖由 mmak 於 11-6-16 12:38 發表
阿囡今日放假.. 嚟個"黃雨".. 真係令人失望~~

Hello Felicia,

無呀, 本來想帶阿囡去 住係附近個朋友屋企玩咋....
可惜咁大雨 ??... 唔想出街lu...
...咁我囡今次算勤力喎.. 早幾日已經開始練琴, 練琵琶.. 希望佢快D執返正D手勢啦... 唉~

原帖由 Felicia726 於 11-6-16 13:04 發表
Hi mmak,
What did you plan to do with your daughter today actually? Well, I just told my daughter to practise the piano, she hasn't practised the piano regularly for a long time...

吖... 諗諗吓, 都係要去買D補充練習俾阿囡操吓 D...
中文閱讀理解 先.....
免得佢日後 大個咗都唔識嘛...
咁大個人睇篇中文都睇唔明, 到時真係笑死人....

all,

阿囡啱啱同我講, 出年P.3 英文 全部都要寫 撩草字....
功課 & 考試 都要用撩草...
佢今年P.2 學咗D細階, 寫都寫錯.. 莫講話要寫得靓啦.....

我家陣"擦"緊本 Penmanship..... 俾阿囡得閒就練吓字, 佢話P.3開學會教埋 大階....

大家小心....

Oh, it is not that easy to write everything in cursive at the beginning.
Hey, is it that no more homework? Do the girls need to pack books according to time-table?
Cheers.

原帖由 mmak 於 11-6-18 12:55 發表
all,

阿囡啱啱同我講, 出年P.3 英文 全部都要寫 撩草字....
功課 & 考試 都要用撩草...
佢今年P.2 學咗D細階, 寫都寫錯.. 莫講話要寫得靓啦.....

我家陣"擦"緊本 Penmanship..... 俾阿囡得閒就練吓字, 佢話P.3開 ...

我囡嗰班 淨係帶筆袋+手冊..
佢自己帶埋顏色筆+coloring book

無功課做啦, 今日派咗 假期功課..
張class photo 影得幾好, 個人嗰張好差.. 出年唔再幫趁.. ><

原帖由 Felicia726 於 11-6-22 15:55 發表
Oh, it is not that easy to write everything in cursive at the beginning.
Hey, is it that no more homework? Do the girls need to pack books according to time-table?
Cheers.

醒目開學勳章

me too, 張相都影得唔好,但今年點解唔係好似舊年咁細嘅?貼落手冊仲要裁剪,好煩啫!不過又平又方便,明年
都會幫襯嘅。

原帖由 mmak 於 11-6-22 17:18 發表
我囡嗰班 淨係帶筆袋+手冊..
佢自己帶埋顏色筆+coloring book

無功課做啦, 今日派咗 假期功課..
張class photo 影得幾好, 個人嗰張好差.. 出年唔再幫趁.. ><

...

係呀, 舊年張相 細D fit D...

原帖由 lola2008 於 11-6-23 09:35 發表
me too, 張相都影得唔好,但今年點解唔係好似舊年咁細嘅?貼落手冊仲要裁剪,好煩啫!不過又平又方便,明年
都會幫襯嘅。

係啦,點解今年轉了 size 呢?舊年的 size 好好多,不過我諗明年都會繼續影。真實都影得我的女兒對眼幾大。哈哈。

原帖由 mmak 於 11-6-23 13:25 發表
係呀, 舊年張相 細D fit D...

$12半打...我就覺得幾抵
但我囡就影得醜樣嘞, 今年仲差呀~~
佢話: 唔影相嘅同學有得玩, 佢出年唔再影喎??
原帖由 Felicia726 於 11-6-23 14:17 發表
係啦,點解今年轉了 size 呢?舊年的 size 好好多,不過我諗明年都會繼續影。真實都影得我的女兒對眼幾大。哈哈。

我都有影, 都影得麻麻, 頭髮又亂, d色都唔係咁靚...... 見咁平諗住試下, 暑假尾都係再影過

我諗住係成班同學排隊去影相.. 人影我影囉...
但原來唔係個個影, 我囡話:唔影相會多D時間玩tim。。。

原帖由 ballball411 於 11-6-24 13:39 發表
我都有影, 都影得麻麻, 頭髮又亂, d色都唔係咁靚...... 見咁平諗住試下, 暑假尾都係再影過

小二中文好深, 有咩好方法去準備同學習?

睇多d書....

睇書+備課+補充練習...
最重要係 "勤力"...

唔係講緊廢話... 一分耕耘一分收穫...

原帖由 Hayley04 於 11-6-27 13:38 發表
小二中文好深, 有咩好方法去準備同學習?

all,

升班啦... 我地要讓位俾 P.2 學妹.

我唔再開新版..換 個以下名稱版頭就算啦... OK ??

瑪利諾修院(小學部) 2011/2012〈P.3 家長〉

Good. We can keep share here! Thx.
‹ 上一主題|下一主題