用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道女子中學vs福建中學
go

培道女子中學vs福建中學 [複製鏈接]

急問!  我女兒屬band 1 尾,個人都算sporty,體藝都好好,請問培道中學 vs 福建中學邊間好d?
   0    0    0    0

原帖由 lingling1666 於 10-7-6 20:05 發表
急問!  我女兒屬band 1 尾,個人都算sporty,體藝都好好,請問培道中學 vs 福建中學邊間好d?

hihi,
我囡囡都係派了培道, 我自行都有interview體藝,(囡囡體育方面曾在學界拿過獎).

邊間好d真係好難答妳?
培道是女子津校在九龍城, 學校環境唔錯, 鄰近喇沙.
而福建中學是直資男女校, 有泳池, 有資源. 但地點較為吊腳.

培道 vs 福中

原帖由 humbertcarol 於 10-7-6 23:13 發表

hihi,
我囡囡都係派了培道, 我自行都有interview體藝,(囡囡體育方面曾在學界拿過獎).

邊間好d真係好難答妳?
培道是女子津校在九龍城, 學校環境唔錯, 鄰近喇沙.
而福建中學是直資男女校, 有泳池, 有資源. 但地點 ...

咁體藝有冇收你個囡囡呀?

原帖由 lingling1666 於 10-7-7 00:21 發表

咁體藝有冇收你個囡囡呀?

體藝有面試及考體能試, 但沒有收我過女, 可能佢唔收, 所以比培道收咗.

培道 - 重建完我見校舍很grand, 而且幽靜, 環境不錯.  我姨甥女去年首選此校, 認為校風純樸

福建 - 有中資backup 投入資源, 故近年火速上位, 要交$ & banding 我就覺2間差唔多

我個人 prefer 齋校, so I vote for 培道
‹ 上一主題|下一主題