用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (急) 有冇人可以教我
go

(急) 有冇人可以教我 [複製鏈接]

我得一粒仔, 佢成績不過不失, 小學成績老師話佢屬於band2尾, 但今日派位竟然派唔到頭3志願不特止, 仲派左間北區數一數二差的中學...粉嶺陳震夏中學, 真係死得啦~
今日即刻去左廖萬石堂&鳳溪第一中學叩門, 廖萬石連面試都冇, 鳳溪第一就即日面試, 不過面試完又係等消息, 想請問等消息係唔係唔收呢?

請問咁多數媽咪我應該點做呢? 我真係冇升中經驗囉 ><
又想請問下去直資中學(粉嶺心誠中學)叩門係唔係易d呢? 又係唔係實收呢?

唉...我真係唔識點做呀 :(
   0    0    0    0

盡量去多幾間叩門,唔理機會有多大,唔試就一定無機會,以上這成績一定會找得到好點,點都會好過你不喜歡這間,浪費金錢時間都無辦法,個仔唔夠勤力就要你勤力呀,不過不要怪責個小朋友仔,因為都要講彩數的!!
其實我情況同你一模一樣,我今日都去咗六間有高一間保守做後備,明日有三間筆試,搽定太陽油,繼續全港中學一日遊,中到仲好過第一志願啦..!!諗諗...!!

Touch wood!  If your kid does not receive any offer on or before 9/7 afternoon, you must complete the registeration at the original allocated school first.  If you subsequent get an offer, you simply go back to the registered school and get the documents back.  Do not give up.  There may be more vacancies surfacing later on.  Besides, remember to sit for the Pre-S1 test on 13/7 at the registered school.

原帖由 VanNg 於 10-7-6 19:11 發表
我得一粒仔, 佢成績不過不失, 小學成績老師話佢屬於band2尾, 但今日派位竟然派唔到頭3志願不特止, 仲派左間北區數一數二差的中學...粉嶺陳震夏中學, 真係死得啦~
今日即刻去左廖萬石堂&鳳溪第一中學叩門, 廖萬石連面 ...

多謝兩位指教,我唔會放棄,大家加油!

原帖由 VanNg 於 10-7-6 19:11 發表
今日即刻去左廖萬石堂&鳳溪第一中學叩門, 廖萬石連面 ...

如果唔嫌遠, 試下沙田既band2啦.

回覆 5# VanNg 的文章

有無試大埔救恩,如果不怕遠可試黃竹坑港大同學會
‹ 上一主題|下一主題