用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 應唔應該去做評估??
go

應唔應該去做評估?? [複製鏈接]

由於我個仔經常被老師投訴, 上堂時專注力弱, 極度容易分心, 所以4歲去健康院時, 同姑娘講有關問題, 及後安排見醫生, 見完醫生後, 都認為佢有需要再做進一步評估, 原先已經約o左兒童評估中心o個邊見姑娘, 但聽朋友講, 叫我唔好去, 怕影響到佢將來考私小, 驚因為呢一次評做, 而被標籤o左為問題兒童......

自問小兒專注力問題唔係話好嚴重, 大家都認為, 如果佢真係有問題, 都係踩界而已, 所以最終冇去到。

今日睇完都市閒情, 講呢個問題, 又開始好擔心呀仔其實真係有問題, 如果真係有, 而我唔去理, 好驚等佢大o的先去醫, 到時就遲...而家搞到我好苦惱啊!!

究竟, 考私小, 係咪真係有需要上報有關資料嗎????
   2    0    0    0

政府做完應該學校唔會知結果........

我個仔個時做完, 份報告係交比我, 交唔交比學校係我自己決定!!

結果入小一時我都照交!!

原帖由 ChristieMing 於 10-7-6 15:52 發表
由於我個仔經常被老師投訴, 上堂時專注力弱, 極度容易分心, 所以4歲去健康院時, 同姑娘講有關問題, 及後安排見醫生, 見完醫生後, 都認為佢有需要再做進一步評估, 原先已經約o左兒童評估中心o個邊見姑娘, 但聽朋友講, ...

我覺得唔好做一D自欺欺人o既事囉!小朋友有問題就係有問題,就算你唔去評估而又入到名校,都無用啦,到時老師都會知咩事。
我個仔而家都做緊言語治療同早期訓練,9月會再加個職業治療,我有同學校講,因為家校有溝通對小朋友好D(但你可以唔講),有同學媽咪覺得我個仔好正常無野,所以經常叫我唔使去治療(因為佢知我好),但我覺得寄然評估有問題,又唔去理將來會後悔一世

我希望你會去評估,我唔知你所講私小係唔係指名校,但我覺得現在先係最重要

原帖由 ChristieMing 於 10-7-6 15:52 發表
由於我個仔經常被老師投訴, 上堂時專注力弱, 極度容易分心, 所以4歲去健康院時, 同姑娘講有關問題, 及後安排見醫生, 見完醫生後, 都認為佢有需要再做進一步評估, 原先已經約o左兒童評估中心o個邊見姑娘, 但聽朋友講, ...

去做評估啦! 如果有問題早啲發現早啲接受治療, 對個仔發展會好啲, 好似我細唔知點解成日做漏功課 & 勁心散, 可能都有專注力缺乏問題, 不過當時都無人識呢啲嘢.
你打返電話去問下"兒童評估中心" 可唔可以再排期啦! 如果你想快啲, 問下私人嘅評估中心, 有間幾好嘅, PM咗啲資料比你參考下.

我建議一定要做評估, 因為一定要盡快知道答案, 如果真是有問題可盡快接受治療, 致於學校方面, 家長可自行决定的, 因為報告是家長保存的

正面面對, "機會會留備有準備的人"

當然去做評估啦,
如果有問題及早去醫
成效會好d

一定要去做 lo
面對問題 no 逃避 ok?

醒目開學勳章 王國長老

"盡早發現, 提早訓練 / 治療" 呢兩句係我不停同朋友講既野.

囡囡今年小二, 舊年開始係學校做伴讀義工, 同其他家長傾開發現好多家長都唔願意去面對問題 (包括我自己既朋友), 由得小朋友升上小一時再由老師篩選出黎轉介去做評估, 但轉介需時, 等得黎小朋友小二或小三, 學校又唔能夠根據報告去提供適當訓練, 搞到小朋友可以入讀所需訓練班既時間遲左,  咁即係話原本可以一早跟進, 但父母為左 "面對現實" 呢樣野, 唔肯去面對.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

當然早d 評估, 早d幫到小朋友比較好.
否則, 就算入到名校都未必係好事, 因為都未必跟得上.
‹ 上一主題|下一主題