用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

中一派位 [複製鏈接]

Hi Rattie,

你解釋得好詳細呀 ! 我想問下第一round 自行果57個位我知道無我地份, 第2 round 得番99個位收我地小六, 如果照計咪99除4=每班約25人可以升到, 咁尾果埋10-12人咪升唔到囉, 除非每班 top ten 果d走左唔讀先至夠位升哂, 同埋又話每年都係10個8個升唔到, 真係唔明點計 ?

點解得99個位咁少既 ? 乜唔係180人-57人(第一round)=123人 - 10個 repeat 位 = 113人 ?
sorry 呀我好蠢講極我都唔明.:

原帖由 Rattie 於 10-7-16 12:17 發表
第一階段 : 自行收生計兩次考試 (五下、六上)揀兩間,不限區域,港九新界都可以。要注意嘅係除非你囡冇信心升過隔離中學,否則唔應該揀d差過隔離中學嘅學校,因為如果自行收咗,你囡就冇得升去隔離或更好嘅中學。自行兩間分第 ...

理論上我咃小學係分得99個位,不過如果d師姐生性,分班試考得好,我咃嘅band3學生可能大約得十零個%,即少於廿人。咁隔離咪做吓善事,收多d囉。

分班試,我咃小學冇操過,完全係靠d大小姐嘅日常修練。

errrrrr .... 佢咃仲hea咗鬼c咁耐。

隔離中學36 x 5班 = 180人

30%自行 = 54人

5%中學留班 = 9人

180 - 54 - 9 = 117人

117 x 85%直屬小學 = 99人

原帖由 chatroom台長 於 10-7-16 15:11 發表
Hi Rattie,

你解釋得好詳細呀 ! 我想問下第一round 自行果57個位我知道無我地份, 第2 round 得番99個位收我地小六, 如果照計咪99除4=每班約25人可以升到, 咁尾果埋10-12人咪升唔到囉, 除非每班 top ten 果d走左唔讀 ...

Hi Rattie,

明白哂喇唔該哂 ! 我聽人講我地d小六生仲有人唔去考分班試, 話唔記得同埋去左旅行, 有d人就唸住都升到隔離, 派E班都無所謂.

原帖由 Rattie 於 10-7-16 16:07 發表
理論上我咃小學係分得99個位,不過如果d師姐生性,分班試考得好,我咃嘅band3學生可能大約得十零個%,即少於廿人。咁隔離咪做吓善事,收多d囉。

分班試,我咃小學冇操過,完全係靠d大小姐嘅日常修練。errrrrr .... 佢咃仲hea咗鬼c ...

原帖由 Rattie 於 10-7-16 12:17 發表
第一階段 : 自行收生計兩次考試 (五下、六上)揀兩間,不限區域,港九新界都可以。要注意嘅係除非你囡冇信心升過隔離中學,否則唔應該揀d差過隔離中學嘅學校,因為如果自行收咗,你囡就冇得升去隔離或更好嘅中學。自行兩間分第 ...

Rattie,

如果佢(六上)既成績可以有top ten我會第一階段同佢試其他再好D既中學, 請問第二階段甲部係唔係應該填第一階段果2間? 乙部就填隔離中學, 咁自行同甲部都唔收就應該去到乙部, 所以乙部第一志願就一定要填隔離中學,係唔係咁既意思?

正確,只要乙一揀隔離中學,如果自行唔收、甲部又抽唔到,咁band1生就一定係過隔離。

Top Ten、Top Ten ..... 四班加埋就係 Top Forty。

(今年計) 去咗其他再好D嘅中學大約18人,E 18人大部分都喺Top Forty,亦有D係 ECA好勁嘅人。

因為選校策略,並非全部係最top嗰批。

成績好當係一張入場券,ECA、面試表現都舉足輕重。你成績好? 出面大把小六讀緊中一嘅學校。

原帖由 cdfung媽咪 於 10-7-16 23:44 發表

Rattie,

如果佢(六上)既成績可以有top ten我會第一階段同佢試其他再好D既中學, 請問第二階段甲部係唔係應該填第一階段果2間? 乙部就填隔離中學, 咁自行同甲部都唔收就應該去到乙部, 所以乙部第一志願就一定要填隔 ...

簽名被屏蔽

原帖由 Rattie 於 10-7-19 14:45 發表
正確,只要乙一揀隔離中學,如果自行唔收、甲部又抽唔到,咁band1生就一定係過隔離。Top Ten、Top Ten ..... 四班加埋就係 Top Forty。(今年計) 去咗其他再好D嘅中學大約18人,E 18人大部分都喺Top Forty,亦有D係 ECA好勁嘅人 ...

完全明白晒. Thank you! 我都係抱平想心費時攪到我同阿囡壓力過大, 先預咗過隔離.

咁咪大家都好過D囉,想提多樣嘢 --- 面試,其實好多小學會操D學生,特別係冇間中學喺隔離嗰D。我覺得最少要幫佢預備吓面試可能遇到嘅問題,等佢淡定D。

Good luck!

原帖由 cdfung媽咪 於 10-7-20 23:29 發表

完全明白晒. Thank you! 我都係抱平想心費時攪到我同阿囡壓力過大, 先預咗過隔離.

我想請問是不是只計算三次考試,測驗不計算在報分

‹ 上一主題|下一主題