用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求助:升中派位請給意見
go

求助:升中派位請給意見 [複製鏈接]

中一放榜派到大抽獎第一志願:葵涌蘇浙公學,但是直資的YMCA(港青基信書院,東涌唯一的英文中學)又offer了學位,真是難揀。請問各位可以給點意見嗎?我住東涌,在葵涌返工,都可以同小朋友一齊返工返學,葵涌蘇浙公學聽講是band 2 中,有沒有人了解更多?

謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

2間都是同banding的嗎(我係香港人, 所以唔識九龍新界的學校), 若是同banding我會揀屋企附近那一間, 仲要又唔駛俾錢.

俾錢讀當然係想要間好d先俾錢讀啦. 若2間都差唔多, 唔駛side 錢啦. (個人意見)

原帖由 happy88838 於 10-7-6 11:07 發表
中一放榜派到大抽獎第一志願:葵涌蘇浙公學,但是直資的YMCA(港青基信書院,東涌唯一的英文中學)又offer了學位,真是難揀。請問各位可以給點意見嗎?我住東涌,在葵涌返工,都可以同小朋友一齊返工返學,葵涌蘇浙公學聽講是band 2 中,有 ...

多謝!本人的情況是:

蘇浙公學:遠離屋企,但是近我返工,不用錢,中文中學,band 2 ,聽説校風尚可;一直在考慮是否應該買樓(居屋),搬近市區d.但而家又未有合適的樓盤選擇。已經申請居屋。

YMCA:估計未到band1,但是口碑不錯。一半以上學生是外籍,英文教學,半國際學校。靠近屋企,但如果搬屋離開TUNG CHUNG就要搭校車。校風一般,聽説比較開放,因爲校長以及1/4老師是外國人。學費大約3萬一年。

我個小朋友英文痲痲,所以想操好英文。而Kui Chung蘇浙公學應該是適合我個小朋友的程度,是第一志願。因爲TUNG CHUNG沒有好的學校。

I would choose Ymca if I were you. I know people studying there and they are very happy about it.

many thanks for your kind reply!還有其他意見嗎?
可以多說一些ymca的情況嗎?

問題是,我一直很想買樓離開本區呀,而家通脹,本區交通費設施等都不理想,買樓是我的夢想呢。
‹ 上一主題|下一主題