用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 想入讀SJC(或想了解學校現況)的家長,請進! ...
go

想入讀SJC(或想了解學校現況)的家長,請進! [複製鏈接]

我想同大家分享少少經歷:
(我將有兩位小朋友入讀SJC,所以現在既不是SJC家長也可以說是半個SJC家長,也曾因為某些原因,想放棄轉校,最後我“三訪”學校,向每天親自接送小朋友上學的家長了解情況。大家可以考慮一下我嘅意見)
無論你是否SJC家長,如果有意想小朋友入讀SJC(或某一間學校),又或是正在猶疑是否有需要為小朋友轉校,不要再因為某些“傳言”而影響你們的決定,最可靠的做法是
親自到學校了解情況,上學放學時向“正牌”家長咨詢意見;而對於學校的負面消息,最好還是從多方面深入了解,清楚事情真相,片面之詞不可盡信。
了解之後,真相"自然"會“大白”!到時才決定SJC是否
適合”自己小朋友入讀,是否自己“心儀”之學校!(PS:“適合”和“名校”、“好嘅學校”是兩回事,而“”小朋友的學校與家長自己的喜好即“心儀”學校又是兩回事請大家考慮清楚
最後,我只想講句,我和大家都一樣(上得呢BK,都是為人父母親),都十分愛錫自己嘅寶貝仔女,會盡可能將最好嘅野比佢地,不過凡事豈能盡如人意,但求無愧於心!如果某一天,當我發現事情不如我們想的那樣,這一刻最重要的是:解決問題
   0    0    1    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

人言可畏!

我的小朋友明年會是K2,可能有機會和你的小朋友做同學。

我們一班留讀的家長
之前一直默默看著留言
再一直觀察學校人事變動後的發展

說實話
剛剛人事變動的時候
我們也很擔心

但經過多月
你會發覺
只要你與老師溝通
與校方溝通
他們很樂於告訴你學校的情況
擔心便消除
加上見新來的老師帶領的小朋友也漸上軌道
(從小朋友回家報告學校所做的活動及功課所見)

我們希望我們的小朋友在一間聲譽良好的幼稚園讀書
以我自己為例,我試過告訴朋友我的小朋友在SJC讀書,朋友回答﹕下!睇過BK話而家好亂! 我只可以答他﹕留言板的話不可以盡信,起碼留言板所說的大部份事情並沒有發生在我的小朋友身上。

我們感覺到人言可畏

不能夠再默默地觀看留言
所以我們一班留讀的家長才在此留言
希望保護我們子女所讀的學校聲譽

我囡囡係k2插班, 係11月就發生呢件事, 當時真係擔心到不得了, 一直緊密同新班主任及學校聯絡, 我就應為不但無影響還比之前好, 其實學校有變動係唔出奇, 我係church到同d家長傾, 聽好多家長講好似中環聖X, 一個月內走11個老師, 聖X剎都係, 我先生都叫我唔好理, 總之我哋自己最清楚自己個囡個情況, 佢學唔學到嘢, 有無進步, 開唔開心就ok. 我因為睇到呢編留言, 好想回應下. 繼續係到讀嘅小朋友努力.

回覆 5# littlechu 的文章

if you compare with the school that "一個月內走11個老師", I have nothing to say... my son has just completed K1 & I decide to leave. My son's class teachers has changed for few times. The most important thing is the English level is going downtrend! I really feel worthless to pay $3300 but just like studing in a chinese kindergarten.

I just like to add a little information in your conversation here.

My daughter is finishing her K2 study this week, we have no teacher change during K2. Most students are staying for K3. Only 3 students left due to personal reasons. Students are happy in school, my daughter's English level match to my expectation. Her math and Chinese are good in my standard.

This is just my own experience. FYI only.

原帖由 hkvcar 於 10-7-11 17:35 發表
if you compare with the school that "一個月內走11個老師", I have nothing to say... my son has just completed K1 & I decide to leave. My son's class teachers has changed for few times. The most importa ...

It's real ! My son just finished to study K2, his class teacher will leave St. Johannes College, today is her last day.  On 13-07-2010, we went to Ocean Park, I knew they have totally 5 teacher will be left, w.e.f 16-07-2010.
I felt very disappointed !!
I'm very worry about the quality of K3 ! Who can help us ?

老實說我的兒女是正就讀聖若望,我真係希望間學校好,不要塗添我們煩惱,若果學校真是沒有問題,那麼我真明白為何再有 5 位 相當有經驗的K2 資深幼稚園老師會走(該幾位老師都在St. Johannes College 幼稚園部教了6 至 7年以上)此可向校方求證。

要請老師唔係難事,但要請具備經驗及有質素的老師就真是不容易!

唔係5個都K2呀,邊5個呀....K2得4班....唔係事實既全部唔好亂寫,我知既係其中有2個係K3,果個外籍既老師,佢響呢度2年之噃,你邊5個6-7年既K2老師呀....我提議你8月17日問校長啦.....
未換校長之前,上年K1你估下老鼠班換左幾多個老師?
我想講既,唔係話你唔岩, 我唔想呢度比人講到冇人黎讀K1, 個個K2都走,你係最後一年既畢業生, 你話好唔好?
有咩得罪,唔好意思....

My daughter has changed at least 5 class teachers in her K1. She was in the mouse class. At the end of her K1 school year, we don't even know who is her class teacher.

But one think I am sure is my daughter was happy in school in the past two years under both new and old management.

At last, I just want to say: parents and kids should not be involved in the school politic. Don't listen to those people who try to convince you to withdraw from this school due the the change of principle.

If you think your child isn't happy in this school, find another good one ASAP. Kids need a stable environment to build their trust and relationship with strangers. Shifting from one school to the other too often isn't a good idea.

原帖由 lo_bobo 於 10-7-16 00:16 發表
唔係5個都K2呀,邊5個呀....K2得4班....唔係事實既全部唔好亂寫,我知既係其中有2個係K3,果個外籍既老師,佢響呢度2年之噃,你邊5個6-7年既K2老師呀....我提議你8月17日問校長啦.....
未換校長之前,上年K1你估下老鼠班換 ...

多謝你告訴我們事實
原來k2只有四班 ..... peaceful88 話有5個k2老師走 ????

我想會致電到學校查詢,不會再被這裏的惡意留言影響。

看看peaceful88這位家長每次留言都是惡意留言

為何這位家長這麼不滿學校還不讓小朋友轉校呢 ???
一邊不停鬧學校
一邊留小朋友在這裏讀書

真奇怪?

peaceful88 找一間合適"你"的幼稚園吧!!
不要再在這裏說一些不是事實的話 !

我們一班家長的小朋友還要在這裏上學的
是否要把學校攪到名譽全無
我們的小朋友找不到小學才開心呢 ????

不要做一些損人不利己的事吧 !

首先,我唔知道 ilovekay0101是不是現任校長的親信 ? 但其實你唔駛咁勞氣去針對人,我再強調我希望學校好,我相信有智慧的人會以雪亮眼睛去睇、去觀察,我一直以來的發表及感受都是因為緊張自己的兒女,我只係覺得如果學校(幼稚園部)真的健全,真不知為何超過九成資深老師會相繼於半年內離開?難道這不會影响就正在就讀的小朋友? ilovekay0101,你有你的自由繼續去駡人!但我相信 若果學校(幼稚園部)真的無問題,根本不需要懼怕任何所謂的 "中傷"! 因為" 真金不怕烘爐火 " !

原來撐學校就係新校長嘅人
咁上面好多位都係新校長嘅人架??

咁鬧學校嘅你係咪舊校長嘅人或親屬呀 ??
咁都好多舊校長嘅親信係度

不過照我所知....K2真係只有4班4個老師又點會有5個老師走呢???

就算係,新老師又未必唔好, 我阿囝中途轉左新老師好過之前果個喎

我都有同一個問題,  點解你唔鐘意學校都留係呢間學校嘅 ????????一批唔鐘意學校嘅家長都走晒啦!

我撐學校,不過我唔係校長親屬
只係一個阿仔黎緊讀K2嘅家長

股市都會因為俾人唱衰唱到大跌市啦
何況一間學校
如果你個小朋友真係係度讀
你真係想學校改進
咁你應該打電話同校方講
你係度講有乜用呀

"我相信有智慧的人會以雪亮眼睛去睇、去觀察"
好多黎呢D討論區睇野嘅家長就係想知多D學校先黎黎
新係無機會觀察
就好似我當年幫阿仔搵學校咁
果時我都無機會知道學校裏面做乜
都係靠睇下D討論區,上網搵下資料
所以你係度嘅說話又唔係俾學校睇
又幫唔到改進學校
(你講到你為學校好)
你想學校改進
想鬧新校長
打電話去學校比較直接

好想快D變返正常嘅討論區
傾返我地小朋友嘅情況

以下係我自己既睇法....

我feel 唔到邊個針邊個, 冇啦啦又有人講D唔係既事實, 仲強調係希望學校好,仲叫D有智慧的人以雪亮眼睛去睇、去觀察.....到家下都冇講邊5個有6-7年既資深老師走....

又話一直以來的發表及感受都是因為緊張自己的兒女,你有一篇係話學校冇改website, 仲話 "SHAME"....係咪真係咁"SHAME" 呀...你睇過幾多學校既website呀, 係咪間學校冇website就係"SHAME"....

又冇啦啦講超過九成資深老師相繼於半年內離開...你知全校有幾多個老師咁勁.....我會講之前我知係走好多老師, 但我唔知係幾多%...

又話 若果學校(幼稚園部)真的無問題,根本不需要懼怕任何所謂的 "中傷"! 因為" 真金不怕烘爐火 " !.......你知唔知D有人去自殺,都係因為....人言可畏....阮玲玉都係咁死....可唔可以高抬貴手.....唔該!

AGREE

我地呢D"真"家長真係唔想學校聲譽無晒
如果自己嘅小朋友真係係呢間學校讀書
無理由想攪衰間學校

呢度家長撐學校
係因為我地真係緊張自己
希望自己嘅小朋友讀嘅學校聲譽好

想入到黎討論區嘅家長唔會被一D唔係事實嘅野影响左

不滿學校嘅家長已經離開學校啦

就算新學年換老師有咩咁唔正常呢?

加上都係一句
舊老師未必好
新老師未必唔好
今年K1有些班都係舊老師教
功課亂派

其實就算真係知道有老師離開
可以肯定佢地自己走 ?
定係被"炒" ??
我地無人知 ???
唔通你知 ????
定係你話你個小朋友班主任講架?
佢被人炒都唔會話你知啦?

"亂說話"傷害係真係好大架!

“有智慧的人會以雪亮眼睛去睇、去觀察”
講得好,我開呢個TITLE從來無林過要爭論學校是“好”定是“壞”,我只系希望各位有“智慧”嘅家長,如果仍在猶疑讀唔讀或有疑問的,最“可靠”(是“可靠”)嘅做法:是親身到學校了情況,親自訪問那些“真正的”家長,再用“你雪亮眼睛”觀察一下小朋友上學放學時嘅情況,甚至可以直接問下啲步行回家的“用家”(最好是K2以上,即109個邊啲學生),聽下佢地意見,之後——再做決定!

我只系做左5年媽咪,自問經驗不足,不過有一樣可以肯定,我同BK上面各位父母都一樣,十分愛自己的仔女,為左佢地,有面無面都唔在乎,我只系要找一樣最適合我小朋友“用”的“東西”,在未曾見過或者用過之前,唔敢亂講,咨詢別人意見是了解“物品”特性嘅最好途徑,不過“意見”畢竟是“主觀事實”,唔能代表事實”嘅全部,加上每個父母嘅要求不同,每位小朋友都是獨特的,可能有人覺得"LV"好用,但都有好多人喜歡“H\C\G”字頭嘅產品,確實“LV”都唔系適合個個人用,我自己就系“無福消受”皆因我生完兩個之後(自然產)腰骨傷得好緊要,皮袋或是背\肩咩袋都用唔到,成日要同兩位公主拿“行李”,幾靚幾高貴嘅野對我呢講都無用,我而家叫我老公淨系送啲“買菜車(即系好多師奶用呢去街市,可以推又有個袋個啲羅)”雖然我從來唔去街市,不過自從媽咪“送”第一個比我個時,我“勉強”用左一次(放女女啲書包、圖書、水、食物)之類,我對佢真系“情有獨鍾”,以前日日“咩”兩個大書包再加一大袋野,送個女過海(仲要上到山頂)返學,之後行行企企(是“咩”住啲野)咁等三個鍾接個女放學(放左學仲要坐VAN仔去銅鑼灣返另一間學校,日日食三文治),之後又系圖書館等三個鍾接女放學,再坐地鐵返九龍,呢段日子除左自己“晒時間”之外,個女都好辛苦(雖然佢話中意,好ENJOY添,不過佢每日都好攰),後來“車仔”幫我減輕左好多負擔,唔使成日“咩”到膊頭都側晒,連老公都話唔使再見到我晚晚“喊痛”搞到佢都心痛。因為個細女將要讀K1,家姐學校已經留左位,後來考慮到家姐學校課程較淺,又無家課,細女系啲好仲意做題同活躍嘅小朋友,加上佢唔坐得車,學校未必適合她(除左無家課之外,學校無普通話課、每周只有2小時英文時間,更加沒有過海校車,保姆一律不得進校,如果唔系我都唔要家姐返兩間)所以,最後我都系決然定妹妹系九龍塘讀,同佢面試好幾間學校(家姐都有去),佢地淨系唔肯離開SJC,其實當時我已經知學校“變化”,不過後來又覺得“系阿女讀唔系我讀”,佢ENJOY咪得羅,佢中意自然會肯返學,有興趣學野好過無心機學呀,就算老師幾叻,學校幾有名都好,如果唔啱小朋友性格同唔夾家長要求(我地都希望小朋友可以接觸多啲新事物,將來入讀英小),咁都無用啦(以前就盲目追求名牌效應,見個女考到乜都唔林就送佢去讀,後來覺得唔夠,同個女考多間國際學校,如今學就學到野,不過大女真系無左好多玩樂時間)自己都覺得有需要學下“車仔”咁,幫下女女,系九龍區要穩一間全日制英文幼稚園、又要近屋企,只有得SJC,既然姐姐都中間,不如就兩姐妹一起讀羅,等佢呢一年訓多一個鍾,以後上小學仲有排“挨”!
嘩,好“長氣”,唔好意思,同大家講左咁多“費話”希望你地唔好介意!不過我其實是真系想講比大家聽,凡事都要試,當系比個機會自己又比個機會別人,“試左起碼有機會嬴,唔識就一定無機會”,大家林清楚。唔好太過擔心小朋友嘅問題,其實佢地嘅適應力好強,比成人更加“呢得起放得低”只要有適當嘅按排和家長多啲同佢地溝通、解釋,凡事都可以解決甚至會向好的一面發展!
另外,唔好以為名校就一定系“完美”學校,就一定FIT晒你嘅要求,我大女二年讀左三間學校,兩校名校,一間國際學校,乜類型嘅學校都好,總有佢自己特點,學校唔可能滿足每個家長需求,尤其越是名校,我見過嘅家長只有贊賞(校長和老師面前),難道佢地真系無意見?絕對不是,其實不論是名校定系普通學校,有人嘅地方就會有意見,呢啲家長“太聰明啦”佢地明白生存嘅道理,要想小朋友讀得好,可以順利升上小學,首先要過校長和老師果關,即使有意見或不滿,都只會私底下講下就算(其實比得小朋友讀書,邊個家長唔想佢地學多啲野唔使乜都要自己跟,不過學校要主張家長自己跟功課,主張父母要多啲時間陪“太子”學習、溝通,咁我地唔通唔BUY咩,學校教品德教規矩,但又想佢教埋學術、體、藝、、、邊有可能呀,人都無完人啦,更何況系一間有幾百個家長學生嘅學校,校長聽得A意見,又唔能夠遷就B君,人地都好難就架)所以所有名校面試,校長必定要見家長,通常只有家長要認同學校理念,信任校長、老師,咁對大家先有好處,“團結”是力量,先唔會比人睇唔起(蝦你),如果一個家庭裡,有一個人搞針對,咁呢個家就好快會散,相反、、、!
決定留讀嘅家長,如果對學校仍有意見(當然系指對學校及學生都有益處嘅意見,但若家長想用偏門方法,如提早退學,交少一個月學費,但又想得到自己想要的東西。我相住無一間學校系會幫到你),為何不想想辦法,同學校相量?學校未能做到,又是什麼原因呢,會唔會別的家長都很接受,只有自己、、、其實我之前都同SJC提過,K3啲小朋友將要升讀小學,到時都系無午睡,學校會否考慮取消高班午睡時間,用作其他“更有意義”嘅按排,學校回復:接受我意見,不過暫未能作按排,因為咁多年呢都無其他家長提出過,所以只能個別情況(我女女無午睡的,如果真的要訓,起碼要三小時以上,如果得45分鍾,佢醒左就會發脾氣)個別處理,如小朋友不想午睡,只要不影響到別人,可以做自己的事。雖然學校無接受我要求,不過我覺佢是為大部分小朋友著想之余,又有考慮我小朋友的情況,呢個處理方法我認為是最公平最佳嘅做法,至少還是以小朋友為本!
如大家認為我所講嘅仍有不足之處,我會接愛你們好的意見!
(記得女女原校嘅校友范徐太太講過:有禮貌、用相量既語氣向對方提出要求,相信事情總會得到最好嘅解決方法)

原帖由 venuscc 於 10-7-17 04:00 發表
“有智慧的人會以雪亮眼睛去睇、去觀察”
講得好,我開呢個TITLE從來無林過要爭論學校是“好”定是“壞”,我只系希望各位有“智慧”嘅家長,如果仍在猶疑讀唔讀或有疑問的,最“可靠”(是“可靠”)嘅做法:是親身到學校了情況,親 ...

我個囡係k2插班, 我想回應你午睡問題, 我個囡之前都有試過表示唔想午睡, 我同學校講, 佢地就安排亞囡畫畫.  但班主任好好, 佢我解釋其實小朋友慢慢就會識應, 慢慢亞囡都同其他同學仔一樣午睡, 同樣有時未瞓夠, 都會發脾氣, 老師都會打電話告訴我, 於是我又同亞囡解釋下, 夠鐘就要起身, 慢慢佢會放學同我講, 我今日好乖, 自己起身, 小朋友其實好簡單, 個個一齊做, 好容易適應.

多謝你嘅意見,我會多啲同女女做“心理輔導”,希望佢早啲習慣!另有PM,請留意!

原帖由 littlechu 於 10-7-17 23:29 發表

我個囡係k2插班, 我想回應你午睡問題, 我個囡之前都有試過表示唔想午睡, 我同學校講, 佢地就安排亞囡畫畫.  但班主任好好, 佢我解釋其實小朋友慢慢就會識應, 慢慢亞囡都同其他同學仔一樣午睡, 同樣有時未瞓夠, 都 ...

無聲勝有聲

小朋友升上k2了
開始為他們準備報學校的資料
你們搜集了那些資料 ???

‹ 上一主題|下一主題