用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

係丫.. 我隻仔話有次小息, 見到d大哥哥動手動腳, 又話比校長見到, 話佢地(但我唔知我隻仔知唔知邊個係王校長), 佢一時話比校長話, 一時又話係主住話 咁我咪同佢講, 動手動腳實比人鬧架, 所以唔可以咁做架..

原帖由 小鄧 於 10-9-14 13:02 發表
開左學兩星期, 想問問各位家長習慣 / 適應嗎? 我是在職媽媽, 有些跟不上, 昨天應該穿運動服, 之前提左幾次星期一穿運動服...星期一穿運動服...星期一穿運動服...但係到左星期一, 都係穿了校服, 哈哈, 仔仔班班裡面有 ...

多謝各位的鼓勵啦, 我會努力! 我書就執得正確, 交落叫屋企人幫佢穿運動服, 點知...佢話我知當日下午5時多才記得那天是穿運動服, 都放學啦! 我唯有叫仔仔日後自己記住記住。
仔仔都話有一次在洗手間,有個小一同學仔一拳打到哥哥的肚腩, 不過哥哥並冇還手。

無上黎個幾星期, 原來大家都已經討論左好多野啦....
我每日接亞仔放學時都會問佢返學開唔開心, 佢都話好開心, 但係有樣野唔開心, 就係老師見唔到佢舉手, 唔叫佢答問題, 梗係啦, 佢坐係最尾果行,最後果個, 即是話同小鄧個仔仔打對角...
課外活動方面, 又無人手湊佢返學校, 乜都報唔到....>.<....

嘩~~ 一拳丫, 好驚喎, 個哥哥係咪應該叫個小朋友一齊去見老師好d呢?! 起碼老師知道又可以教返佢...

原帖由 小鄧 於 10-9-14 17:42 發表
多謝各位的鼓勵啦, 我會努力! 我書就執得正確, 交落叫屋企人幫佢穿運動服, 點知...佢話我知當日下午5時多才記得那天是穿運動服, 都放學啦! 我唯有叫仔仔日後自己記住記住。
仔仔都話有一次在洗手間,有個小一同學仔一 ...

你個小朋友一定好高的了, 坐最尾果行.. 幾多cm丫佢?

課外活動, 我最後報咗檢橋英語同跆拳, 如果有小朋友一齊學, 希望到時大家見下面啦

原帖由 Piggycat 於 10-9-14 23:32 發表
無上黎個幾星期, 原來大家都已經討論左好多野啦....
我每日接亞仔放學時都會問佢返學開唔開心, 佢都話好開心, 但係有樣野唔開心, 就係老師見唔到佢舉手, 唔叫佢答問題, 梗係啦, 佢坐係最尾果行,最後果個, 即是話同小 ...

我有問仔仔這一拳大力嗎? 仔仔話哥哥呀左一聲, 我相信仔仔的說話並未完整, 未有成個故事 (小一唔係好識表達啦), 但以哥哥的反應, 可能哥哥都係同個小一同學仔玩緊呢, 如果哥哥真係俾人打都唔出聲咩。

其實學校的哥哥都好好, 有次仔仔話我知, 小息有兩個哥哥入課室, 問佢叫咩名, 佢冇講, 佢話驚佢地係壞人所以唔講, 笑死。我就話佢知, 在學校內, 哥哥會照顧小一弟妹, 所以可以講俾佢地聽你的名字, 當然住邊同電話號碼就唔使講啦。

仲有一日, 有個姐姐小息入課室, 幫仔仔在手冊蓋印仔, 內容係話佢好環保, 自備手帕。

各位家長, 昨晚有冇收到通告? 3份都係講英文科的, 是否3樣都要join? 有冇高年級家長可以解答? 3份內容是: 英文8寶箱、Daily Readers聆聽光碟、MySmartABC, MySmartABC。謝謝。

我都好想知...是否全部都需要購買???

原帖由 小鄧 於 10-9-15 09:59 發表
各位家長, 昨晚有冇收到通告? 3份都係講英文科的, 是否3樣都要join? 有冇高年級家長可以解答? 3份內容是: 英文8寶箱、Daily Readers聆聽光碟、MySmartABC, MySmartABC。謝謝。 ...

應該唔一定要JOIN,太多LA,如果全部要訂,都唔知有冇時間睇

各位家長, 昨晚有冇收到通告? 3份都係講英文科的, 是否3樣都要join? 有冇高年級家長可以解答? 3份內容是: 英文8寶箱、Daily Readers聆聽光碟、MySmartABC, MySmartABC。謝謝。 ...

It's not compulsary, you can choose anyone you want to subscribe.  I only subscribed the former one you mentioned before.

係囉,日日只係睇回條都用好多時間,其實學校應該篩選後才給家長,否則我們都不清楚哪樣才要參加或買。

昨天與個女試用中文網上閱讀,她不太懂那些字,我要逐句跟她讀。她每天回家已6:30,吃飯後再休息一會才做功課、溫習、背書、網上閱讀,時間都很緊迫。因為我要返工,早上沒人監管,她的時間又浪費了,她仍不會很自覺地閱讀和溫習呢,真希望學校快點轉全日制!

我只選購8寶箱同埋DAILY READERS, E兩樣好似同學校有關連...

我有個問題想問一問, 係手冊到咪有個校曆表, 今日係9月15日, 佢有個"B"字係隔離, 想問問代表咩呢

代表第二個循環週

原帖由 aquarius828 於 10-9-15 12:31 發表
我有個問題想問一問, 係手冊到咪有個校曆表, 今日係9月15日, 佢有個"B"字係隔離, 想問問代表咩呢

Dear aquarius828

即代表B循環Day1.
我都係準備訂8寶箱同埋DAILY READERS呀!

多謝各位家長的回答, 完全認同放學後有好多野做, 好唔得閒, 買左都唔知有冇時間聽/睇。經過考慮, 我都會買Daily Reader & 8寶箱, 好似實用些。

我仲係唔係好習慣網上功課, 溫習...因為我老公成日坐在電腦前, 除左食飯沖涼之外, 就在電腦前, 我要剷走佢先可以用機,超級討厭。

我專登同個仔買左部新機,Dxll個牌子,有專人砌埋,唔洗5千蚊,主機size超細又慳位,同埋新買左讀台,等佢有好的及有效率的學習環境
日日都要開check同俾$$$,一開學真係好大開支。

開cheque算少事了, 回想幼稚園, 除左開學(大大畢),每個月都一定開cheque (時大時少), 比較上, 已經好好多了。

電腦, 我老公的工作同IT有關, 以為會有利, 點知仲大鑊, 屋企張書檯有兩個monitor, keyboard有兩個, 仲有一個notebook, 又有一個mac 機, 檯底又有個大大機箱, 仲有最近又潛建檯底放多部好大的mac 機, 線路方面我唔知點行, 亦唔知想開機時應該點好, 我只係一個普通用戶, 可唔可以考慮下用家的感受? 我現在緊緊懂得開機同關機, 仔仔可能仲叻過我。我可能要買部notebook俾個仔, 加USB上網, 放在他的新書檯上, 好似simple一些。

唔該哂loveAM & hellokitty2002

原帖由 hellokitty2002 於 10-9-15 13:00 發表
代表第二個循環週

小鄧:
咁你咪叫你老公跟埋仔仔d網上功課囉... 自己唔使攪 發達!

原帖由 小鄧 於 10-9-15 15:32 發表
多謝各位家長的回答, 完全認同放學後有好多野做, 好唔得閒, 買左都唔知有冇時間聽/睇。經過考慮, 我都會買Daily Reader & 8寶箱, 好似實用些。

我仲係唔係好習慣網上功課, 溫習...因為我老公成日坐在電腦前, 除左食 ...
‹ 上一主題|下一主題