用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

原帖由 小鄧 於 10-9-6 12:16 發表
ElizabethLAI

校長提出9A1B, 就係因為他是循小上去的, 佢 ...

那就太好了,不過不知整體成績怎樣,希望一樣會有進步吧.

請問有沒有上1A的家長呢?我的兒子(敬敬)不太受控,不知他上課時情形怎樣,如知悉不妨告知.

小鄧:

你仔仔是獎門人,負責開燈關燈,是嗎?我個女說你仔仔都好乖,個眼鏡好得意,只有一次聽不到老師叫,老師再大聲叫他。小學與幼稚園要求不同,不過相信你仔仔都可以好快適應,我個女剛好相反,比較害羞怕事,我常常鼓勵她要多些舉手及發言。

Hi Elizabeth,

我個仔是上1A, 我個仔話你個仔都OK.

原帖由 ElizabethLAI 於 10-9-8 19:27 發表
請問有沒有上1A的家長呢?我的兒子(敬敬)不太受控,不知他上課時情形怎樣,如知悉不妨告知.

各位早晨丫!

我仔仔都有話佢果班有幾個小朋友常傾計, 被老師話... 其實我都覺老師都幾嚴架, 正如小鄧所講, 老師要求都好....高, 我都好認同, 特別係"字"方面, 寫得唔好, 撇了短些(可能仔仔又確實寫得核突咗d), 老師會叫佢改返; 不過, 我欣賞咁嘅學校, 咁嘅老師, 就係要咁, 小朋友先會有進步, 有要求, 係好嘢嚟... 所以大家一齊努力啦, 奸爸爹!

原帖由 karinaws 於 10-9-8 22:23 發表
Hi Elizabeth,

我個仔是上1A, 我個仔話你個仔都OK.

多謝你回覆.老師昨天打電話給我,提到他寫字很慢,自理方面又常要提點....她建議叫他兩個哥哥小息時去看他有沒有抄齊功課.

剛巧昨天大兒子跟我說,他領袖生當值時去弟弟班房門口,麥老師指著敬敬說:'這個小朋友很"論盡".'我大兒子回答:'這是我的弟弟.'我兒子形容,麥老師驚訝得說不出話來,你話幾好笑!.唉,六歲還像個BB,我真的有排捱!

回覆 143# magiccandy 的文章

magiccandy,

係獎門人呀, 聽仔仔講做一個月, 下個月會到其他人, 相信會順應調位而再安排, 坐正門口的就係獎門人喇!
你女女話老師叫第二之大聲我仔仔才聽到, 相信佢在遊緊雲, 發緊夢, 佢好鐘意發夢...。

你地參加咩活動,好似撞晒期。有冇參加劍橋英文呀?平日上堂。

小鄧:原來你仔仔就係係掌門人,我仔仔都有提過班入面有獎門人一職.

仔仔為成為獎門人而感到無限光榮, 當然親戚朋友打電話來問候佢開學時, 婆婆就話佢做左獎門人, 令佢沾沾自喜。

我地最終只報左跆拳道(希望學校安排到), 因為仔仔話鐘意跟返出面畫畫(因有貼紙送...激死),其他的仔仔興趣不大。

劍橋不報, 因在平日, starters 仔仔已經在幼稚園考左, 唔想考多次, 等movers 再報。

音樂, 在平日早上也不報, 我估計轉全日之後, 放學有班再報, 因為這樣才有人接送呢。

你地又會點選呢?

上午班同下午班有些不同, 佢地叫小管家唔係叫掌門人.

原帖由 loveAM 於 10-9-9 13:40 發表
你地參加咩活動,好似撞晒期。有冇參加劍橋英文呀?平日上堂。

小鄧:原來你仔仔就係係掌門人,我仔仔都有提過班入面有獎門人一職.

hi ...原來呢度咁熱鬧.  我囝囝都係今年小一.  佢返下午班.  以後請大家多多指教.

你地明天會唔會去上電腦堂呀!我之前唔得閑,依家ok,唔知仲可唔可以上呢?

歡迎你hellokitty2002,你仔仔A班定B班呀!

原來星期六學d課外活動d時間都撞撞地, 仔仔原本打算學跆拳, 又想學劍擊, 但d時間都撞嘅, 所以打算比佢學跆拳+劍橋就算啦.. (皆因仔仔係出面都剛剛學緊劍橋, 但價錢跟學校學平一半, 所以轉跟學校有著數 ) 但本身係出面畫畫嘅時間又撞跆拳的, e家都唔知點攪, 叫仔仔學水墨畫(跟學校)佢又話唔好, 真係幾煩 你地呢? 決定學咩未丫?

原帖由 小鄧 於 10-9-9 16:51 發表
仔仔為成為獎門人而感到無限光榮, 當然親戚朋友打電話來問候佢開學時, 婆婆就話佢做左獎門人, 令佢沾沾自喜。

我地最終只報左跆拳道(希望學校安排到), 因為仔仔話鐘意跟返出面畫畫(因有貼紙送...激死),其他的仔仔興 ...

我仔仔係1B班.  

原帖由 loveAM 於 10-9-10 09:40 發表
你地明天會唔會去上電腦堂呀!我之前唔得閑,依家ok,唔知仲可唔可以上呢?

歡迎你hellokitty2002,你仔仔A班定B班呀!

阿仔樣樣都想學,BUT好多撞時間,依家諗住俾佢學圍棋、小提琴,劍橋好平,但在平日,好趕,而本身有外籍老師跟開,會問下佢意見,學校跆拳攞好多獎,阿仔好鐘意,但撞時間。

係啦, d時間會撞成咁嘅

我隻仔就成日話想學劍擊, 我話同跆拳撞咗, 佢就無聲出; 因仔仔係出面學緊的, 但會同佢轉返學校繼續學...

至於劍橋, 亦會同佢轉跟學校, 因我係出面都係剛剛學緊, 係開頭嚟, 所以轉都無乜所謂, 加上真係平一半價錢丫, 但星期二就辛苦少少了...

本來樂器方面, 都想加多樣, 但同屋企人商量過, 驚唔夠時間, 因為仔仔本身學開琴, 日日又要練, 又要做功課, 其實都唔知應唔應付到的

所以e一刻都應該只同佢報跆拳+劍橋...

係呢.. 想問問其實水墨畫有咩好處, 同出面學畫畫, 其實邊樣好d呢? 因為仔仔係出面學緊畫畫, 佢十分鍾意, c都唔梗轉學水墨畫, 但本身學緊果度個時間同跆拳撞咗時間, e家頭痕緊, 學開畫畫果度有油粉彩, 水彩, 有時做手工, d嘢小朋友會鍾意d, 吸引d, 但水墨畫會唔會對小朋友嚟講會悶d嘅呢?

原帖由 loveAM 於 10-9-10 23:51 發表
阿仔樣樣都想學,BUT好多撞時間,依家諗住俾佢學圍棋、小提琴,劍橋好平,但在平日,好趕,而本身有外籍老師跟開,會問下佢意見,學校跆拳攞好多獎,阿仔好鐘意,但撞時間。 ...

學cambridge是星期二早上,那要安排人手接送小朋友,而且也不夠時間吃午飯了,不過這樣就可令小朋友上午充實一點,我問過一些外面學cambridge的centres都沒有上午開班。

開左學兩星期, 想問問各位家長習慣 / 適應嗎? 我是在職媽媽, 有些跟不上, 昨天應該穿運動服, 之前提左幾次星期一穿運動服...星期一穿運動服...星期一穿運動服...但係到左星期一, 都係穿了校服, 哈哈, 仔仔班班裡面有只兩個同學穿了校服(一男一女), 我說這就是班代表了! 唔通真係要到當天早上打電話返屋企再提? 好煩囉!
仲有, 仔仔話校車有曳曳哥哥, 有些郁手郁腳行為, 令他不愛上學。最後老師都好快處理, 真係要多謝老師的即時反應, 解決問題。

小鄧媽咪:

學校校歷表有寫每一天是DAY幾,可以容易識別,依家未熟習,真係要日日睇下!
我都有返工,依家雖然功課少,但真係要日日跟,BUT仔仔都好快,好自覺,唔晒30分鐘就可以完成晒。但我要求佢做其它習作,等佢習慣多功課,唔會抗拒。
返左兩星期,樣樣都好順利,希望繼續LA!

9月25日家長日,可以了解更多阿仔係學校的表現!

小鄧:

唔好記住咩星期一, 星期一, 睇住個校曆表, 每個日子隔離都有個細字仔, 睇果個係day 幾, 跟住time table 執就得架啦.. 比d意見你(c啦, 好似好勁咁, 其實我都十下十下架咋, 參考下啦!

我就用咗個大月曆, 抄哂d day幾係個月曆到(其實可以唔抄架, 手冊都有的, 不過月曆我覺得方便睇, 又可記/寫到多少d要注意嘅嘢), 仲大大隻字寫住逢day x, day x就有體育堂, 一定要著運動衫咁; 我同仔仔都一齊睇, 一齊執, 比返個負責佢自己, 大家一齊記下咁囉!

唔怕話你地聽, 我隻仔, 成日唔見嘢架, 擦膠/間尺/鉛筆/書本都試過唔見了, 你地話c唔c... 佢夠膽c同我講, 唔見咗就買, 你話比唔比佢激c啦..

原帖由 小鄧 於 10-9-14 13:02 發表
開左學兩星期, 想問問各位家長習慣 / 適應嗎? 我是在職媽媽, 有些跟不上, 昨天應該穿運動服, 之前提左幾次星期一穿運動服...星期一穿運動服...星期一穿運動服...但係到左星期一, 都係穿了校服, 哈哈, 仔仔班班裡面有 ...
‹ 上一主題|下一主題