用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

想問下有冇家長可以解答?

綜合日要穿PE衫, 成/圖課日是否也要穿PE衫? 因我只買了一套, 可能要再買多套。

原帖由 小鄧 於 10-9-4 10:07 發表
消息係王校長在8月28日家長會上提過的。

啊,犀利!有沒有說是否循小畢業的呢?

我沒有去家長會,請問校長有沒有說今年有何新革新或轉變?

原帖由 小鄧 於 10-9-4 12:45 發表
想問下有冇家長可以解答?

綜合日要穿PE衫, 成/圖課日是否也要穿PE衫? 因我只買了一套, 可能要再買多套。

成/圖課不用穿PE衫.

原帖由 小鄧 於 10-9-3 17:59 發表
我仔仔係23號.

小鄧, 你仔仔副眼睛眼鏡好趣怪呀! 一入去就吸引我地既注意力啦~

小兒係28號, 佢都話返學好開心. 幼稚園時成日問佢返學做左D咩佢都講唔出, 但係呢幾日問佢, 佢都可以講比我知上左咩堂, 老師講左咩. 仲話老師要佢地合上眼睛背班口號!
真係佢開心, 我就放心.^.^

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 10-9-5 21:12 發表
各位靚mum,

你地d老細是否電腦派入,
我係31網,唔熟呢個校網,
可否幫吓我,
我想問我都有o念過幫細囡1st st mary,
但其實循道,我都覺得ok ga,
兩間升中http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=55 ...

我相信除非你隨機編號極前,否則放第二幾近沒可能,尤其是下年轉全日(因有人以下午校為次選而仍能抽中).

ElizabethLAI
Thanks, 成/圖不用PE衫就太好了。

另外, 我地今年抽入的, 已經用全日制來抽籤, 冇分上下午班, 只係派結果後知道未可以搬校, 再抽籤決定你上午定下午囉。

校長提出9A1B, 就係因為他是循小上去的, 佢想大家放心, 循小是有質素的。

Piggycat,

仔仔張相係爸爸選的, 張相反映到我仔仔的性格, 貪玩。

blytheBB ,

你的問題是魚與熊掌, 不如你想一想, 你有否考慮女校或男女校, 宗教背景等等, 我老公就偏向喜歡基督教, 男女校, 因為大的是仔, 細的是女。我就冇咩所謂, 係好學校就得。
以今年經歷, 識3個選St. Mary, 有兩個中, 2個選新油天, 都不中, 其中一個選循小第二, 中第3德信, 我就咩都選循中第一, 第二輪中。相信同隨機編號有好大關係。

補充, 其中一個朋友第一輪選他區, 第二輪甲部第一志願選他區, 二, 三不選, 乙部第一選St. Mary. 中左。

我第一輪選循小第一,唔中;大抽獎甲放第二,乙放第一,都抽唔中,最後要叩門,好彩入到;循小/油天/st.MARY只可放其中一間係首位,次選一定抽唔到。循小依家越來越好,又只有4班,下年全日制,又新校,仲難入過油天。

HiHi,

e排好忙丫, 我相信大家都係丫, 忙於仔仔開學事宜外, 又要攪好自己排口腔炎先脫得智齒事, 真係

係丫..仔仔係學期前轉到上午班, 所以同唔到你地小朋友一班丫, 希望下年可以啦...

e度好似熱鬧咗, 正!

loveAM,

你諗住比仔仔讀6年架咋, 我仲諗住比佢讀埋中學添架(如讀到的話)

原帖由 loveAM 於 10-9-1 01:11 發表
校長好好,老師都好好,好放心仔仔係度6年,今天循中有位師兄9A1B,好勁,希望以佢為榜樣。 ...

各位早晨丫!

今早送仔仔去坐校車, 點知等車時剛剛下雨, 校車嚟果時就係大雨嘅時候, 司機叔叔/媬姆EE好好人, 媬姆又拎摭嚟摭我地; 而我媽咪又形容放學果個都好好, 成日叫佢慢慢丫, 唔使急; 真係睇到校車D人嘅態度好好, 好親切, 值得讚許!

aquarius828 ,

你就好啦, 可以轉到上午班, 聽講有好多人request轉, 但冇咩人成功, 你一定係成日煩住校長, 煩到佢要轉俾你 (講笑咋!)

我地架校車都好好, 姨姨會續個問有冇人接, 見小朋友話媽媽未到, 姨姨會叫返佢上車等, 唔俾走。而高年級哥哥就自己下車不用人接, 我憧憬我仔仔好快有這一日。

係呀,校車叔叔及保姆都好好,上星期下大雨,上車遲左,怕家長擔心,仲打電話來講返聲,好好人
我個仔昨天在中文堂背誦"紅綠燈"老師獎了一張獎勵卡,佢開心到一返來就俾我睇,老師真係好NICE,越來越鐘意依間學校
11月旅行日,希望可以見度大家!

各位早晨丫!

小鄧:
我轉上午班就無煩住校長, 係求位果時就煩住佢姐

有課外活動可以參加啦, 你地諗住報d咩丫? 不過我又有d唔明, 佢話除cambridge之外, 另可報3樣活動; 但活動裡面好似都無cambridge可以學嘅

我仲未收到通告是有關課外活動的, 收到再研究下。

昨天派penmanship回來, 老師俾左個C仔仔, 還有提點小朋友的字句。老師要求都好...高呀, 我以為可以接受就交功課, 點知...我都要提高返d要求先得。

仔仔話昨天上堂Mrs. Jordan要他們寫 I am...,有同學上堂未寫晒就喊, 另外又有同學抄唔晒手冊都喊。

但係仔仔到今日都講唔出同學仔的名字呀...。

我睇到d通告了, 應該唔會學樂器, 因為要早d返學, 帶lunch俾仔仔, 我冇人送佢早d返學, 只可以跟校車。劍橋好似都係平日上呀。

水墨畫可能學, 我仔仔已經學緊畫畫, 問下佢鐘意返學校畫定係繼續跟出面畫。

跆拳道爸爸想佢學, 因為爸爸覺得佢唔夠tough, 但初步口風阿仔話好粗魯, 唔想學, 哈哈。

如果仔仔想跳舞, 最多會學踢躂舞囉。

so暫時考慮: 水墨畫、跆拳道、踢躂舞

昨天,我個女回家後有說老師很嚴格,責備多說話的小朋友,雖然不是她被責備,但她都有點緊張。她是14號,她都有提起Duncan及一些其他同學的名字呀!

原帖由 小鄧 於 10-9-8 10:53 發表

我仲未收到通告是有關課外活動的, 收到再研究下。

昨天派penmanship回來, 老師俾左個C仔仔, 還有提點小朋友的字句。老師要求都好...高呀, 我以為可以接受就交功課, 點知...我都要提高返d要求先得。
...

magiccandy,

有理由相信你女女提過的同學名字就係老師責備多說話的同學啦, 哈哈。可唔可以問下你女女, 我仔仔上堂是怎樣的? 我仔仔話佢自己仲係唔可以坐定, 會周身郁的 (幼稚園老師都係咁話佢的)
‹ 上一主題|下一主題