用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

我地間幼稚園就唔算大開支, 都係d濕濕碎碎咁架咋, 係一間比較樸實的幼稚園... 純樸嘅學校至啱我架啦

e-class真係好多教材,我依家仲摸索緊,請問每日一篇係埋開始左?
昨天見網上話有一份"環遊世界故事"通告,又唔見阿仔書包有,大家有冇呀?thanks

原帖由 loveAM 於 10-9-16 09:35 發表
e-class真係好多教材,我依家仲摸索緊,請問每日一篇係埋開始左?
昨天見網上話有一份"環遊世界故事"通告,又唔見阿仔書包有,大家有冇呀?thanks

我都無.

我都唔多大清楚, 每日一篇?? 我只和仔仔看i-lerner果度有每日一文章, 唔係e-class入面... e-class果度, 我同仔仔只看phonics... 其實我都有d亂亂地

另外, 果張通告我都無, 但仔仔係手冊度係寫住電子通告, 琴日只係得一張數學果張單張放係書包度咋, 但又無電子通告...

原帖由 loveAM 於 10-9-16 09:35 發表

我以為仔仔唔見左攞添,仲問左佢好多次

我都係一樣冇環遊世界通告呀, 夾左紙仔在手冊問老師。

當然我就係唔識攪佢d機, 做好書檯的功課就叫佢去找爸爸, 等佢地親子下囉。

25/9家長日, 你地見幾點? 上午見完, 如果下午仔仔可以參加到跆拳道班, 就係第一日要返去上堂啦, 唔知帶唔帶佢去家長日好呢?

各位家長,

我想問問I-learner是否每天也要做? 內裡有好多野, 想一想, 文章, 詞彙學習, 練習題...是否樣樣都要睇? 佢有一個書蟲與我, 好似d game咁, 儲分買裝備, d 分係點儲的? 好似幾好玩, 我想教識仔仔早上自己開電腦玩, save night time!

你係咁問, 其實都係得一個答案嘅姐, 就係....唔知丫, 呵呵...

原帖由 loveAM 於 10-9-16 13:48 發表
我以為仔仔唔見左攞添,仲問左佢好多次:hehehe:

小鄧:

係電子郵件丫! 今日有啦!

係呢..我仔都報咗學跆拳, 如果一齊, 可以見下面了!

原帖由 小鄧 於 10-9-16 14:30 發表
我都係一樣冇環遊世界通告呀, 夾左紙仔在手冊問老師。

當然我就係唔識攪佢d機, 做好書檯的功課就叫佢去找爸爸, 等佢地親子下囉。

25/9家長日, 你地見幾點? 上午見完, 如果下午仔仔可以參加到跆拳道班, 就係第一日 ...

小鄧:

好簡單架咋, 佢每日都有一篇文章, 叫小朋友聽多幾次(普通話+廣東話), 然後做下練習, 有d問題問下小朋友, 係文章到找到答案的, 有練習一/二/挑戰題, 我隻仔好鍾意玩, 玩完又玩, 但記住, 一呈交咗答案, 就計第一次分數, 之後佢會話比你聽有幾多分架啦... 但我就無乜理有幾多分之後可以點... 因為我只係一心諗住等佢聽多d, 識多d字架咋! 哈哈哈....

原帖由 小鄧 於 10-9-16 15:58 發表
各位家長,

我想問問I-learner是否每天也要做? 內裡有好多野, 想一想, 文章, 詞彙學習, 練習題...是否樣樣都要睇? 佢有一個書蟲與我, 好似d game咁, 儲分買裝備, d 分係點儲的? 好似幾好玩, 我想教識仔仔早上自己開 ...

aquarius828 ,

many thanks, 返去試試先!

係呀!個張通告有啦!

我個仔就堅持話老師冇派過,我都信佢嘅,佢好好記性,今日返去要同佢解釋返,話佢聽我已經係網上搵到la,哈哈!

我本來都學jet kick,但撞左英文堂時間,所以報左圍棋,可能都會見到你地呀!圍棋係2-315pm.

真係要返去再研究下e-class入面d野,太多la!

小鄧:

唔使客氣啦!

loveAM,

即係點丫, 你係邊度學英文丫? 出面果d嗎? 但就趕到學圍棋, 是嗎? 如果大家都係等小朋友學嘢, 真係可以大家一齊見下面, hei下啦! 食個hi-tea又得

原帖由 loveAM 於 10-9-16 17:17 發表
係呀!個張通告有啦!

我個仔就堅持話老師冇派過,我都信佢嘅,佢好好記性,今日返去要同佢解釋返,話佢聽我已經係網上搵到la,哈哈!

我本來都學jet kick,但撞左英文堂時間,所以報左圍棋,可能都會見到你地呀!圍棋係2-315pm.

真係要 ...

E~~唔係喎, loveAM, 圍棋學2:00~3:15, 我地跆拳係1:00~2:00喎, 都唔啱時間我明啦.. 我諗你想講我地會擦身而過果隻

係呀!but可以見下面,唔知我地之前係埋見過架呢?唔知係埋friend d friend 呢?hahaha

我係出面學英文,調唔到時間,只可以放棄jet kick, but校長之前話學校jet kick攞好多獎.

我有無人知道怎樣做eclass phonics網上功課, 個網已經唔係時時入到, 入到又找不到功課, 不知怎樣好, 有無人幚下手.

原帖由 karinaws 於 10-9-16 21:25 發表
我有無人知道怎樣做eclass phonics網上功課, 個網已經唔係時時入到, 入到又找不到功課, 不知怎樣好, 有無人幚下手.

好像只是溫習,不是功課.另外,我們可否交換電話,有疑問也可一起研究一下!

但是網上手冊上最下面又有網上功課未交字樣. 所以唔是好明, 呀仔都話老師無話要倣功課.

電話我已pm你.
原帖由 ElizabethLAI 於 10-9-16 23:11 發表

好像只是溫習,不是功課.另外,我們可否交換電話,有疑問也可一起研究一下!

原帖由 karinaws 於 10-9-17 08:34 發表
但是網上手冊上最下面又有網上功課未交字樣. 所以唔是好明, 呀仔都話老師無話要倣功課.

電話我已pm你.

Actually I always found this phrase on the e-class page of my other 2 sons before,  I just disregard it ( I asked them but they did not know what needed to be done).

Please see pm.

karinaws:

e-class phonics果度, 應該無要做(交)功課架喎(以我所知/領悟), 係比小朋友學習下咁... 我反而唔明果度係有度咩要入教師/家長/學生password (咩row), 我e家比仔仔聽果到係咩starfall果度架咋... 所以e-class上d嘢真係要比多d時間去摸索下先得...

原帖由 karinaws 於 10-9-17 08:34 發表

電話我已pm你.
‹ 上一主題|下一主題