用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今天大家會否提早回校問成績呢?
go

今天大家會否提早回校問成績呢? [複製鏈接]

今日下午學校已知成績,學校會否明示或暗示呢?
   0    0    0    0

我問過應該唔會.老師不會take risk.我想有什麼技巧問呢?只要聽明白則可.

學校肯講既話就飛都飛去....至怕佢唔肯講....

原帖由 KWT 於 10-7-5 13:02 發表
我問過應該唔會.老師不會take risk.我想有什麼技巧問呢?只要聽明白則可.

試下問學校會唔會對有失手的同學會提早通知...還要問清楚失手既定義...係咪入唔到頭3 志願..

我問過老師, 她說不會通知.

我現正坐立不安, 唔知好唔好打電話返學校搵班主任, 因今日仲未派成績表, 想借意問班主任幾時派? 如明天不派, 但又要叩門, 是否會抽出來給我?

其實, 我這個問題都唔係主要, 主要係想同老師 "單" 聲, 如我小朋友派第三志願都想請校長幫我準備推薦信. 因我知多數學校如學生派頭三志願都唔會幫佢地準備定, 但如果咁問, 又怕老師覺得我太緊張, 會覺得如果第三志願個間都唔想入, 當初就唔好揀.

點好呀? 請各位快俾意見我.

回覆 1# share.gain 的文章

打啦...唔打唔安樂. 打啦.

為左子女, 邊個父母唔練到面皮幾尺厚架.
gogogo

應該唔錯喎, 咁你無咁擔心啦.

原帖由 kenischung 於 10-7-5 16:09 發表
亞女放學回來說, 今早問班主任, (佢已知結果),  佢話"希望你明天見到會開心."  是否暗示派得好呢? 好緊張呀!!

你地咁多暗示咁好嘅!

rrma : 好多謝你鼓勵我. 好! 死就死啦! 依家就打電話, 打一次番學校, 搵唔到班主任就算, 搵到就問, 睇吓有咩暗示.

rrma : 打咗啦! 校務話佢開緊會, 緊係講緊嚟檀嘢! 好緊張呀! 真係死好多細胞.

回覆 2# lky3107 的文章

原帖由 share.gain 於 10-7-5 14:28 發表
我現正坐立不安, 唔知好唔好打電話返學校搵班主任, 因今日仲未派成績表, 想借意問班主任幾時派? 如明天不派, 但又要叩門, 是否會抽出來給我?

其實, 我這個問題都唔係主要, 主要係想同老師 "單" 聲, 如我小朋友派第 ...

幾年前囡囡學校有位師兄,派位去到三十後.
他的家長回校等攞叩門信時,有位老師同這位家長說:
昨天知道結果時,她真有些衝動想打電話給你,想你作好準備叩門的資料.終於老師沒有預早通知家長.
幸好這位明白事理的家長沒有怪責老師,幸好她都一早預備好資料去叩門.只是咁啱囝囝叩門其中兩間學校都要他同一時間去面試,她只好擇其一間較有把握的一間去面試.
最終他都入到一間直資中學讀書.

我囡囡前兩年放榜,教她的英文老師在放榜的前一天已知道囡囡派咗間唔係自己心水的學校.雖然當天我們有幾個升中的家長在學校見到老師,但她都沒有提水給我們,只是對我們說無論是否英中比心機讀就行了,其實當時我們家長中只有我囡囡不是派第一志願.
到了第二天得知囡囡派位結果,原來學校已幫一些成績好,但派位不理想的同學打了叩門信.連同派位証派給學生.

明天升中的家長們,你們只要預備好叩門資料,預備好行程,若真的需要叩門的話按照計劃去做.你們便不會手足無措!
當然希望你們不要這些叩門資料啦!

祝你們各位好運!
‹ 上一主題|下一主題