用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊d學校有得扣門?
go

邊d學校有得扣門? [複製鏈接]

0    0    0    0

I got the similiar experience last year.

In those cases, they will accept the application letter for "knock-the-door" even there is no extra seats offered. Just try to do what you can do for your kid. It is better than just giving up the chance. Right?

原帖由 Summer96 於 10-7-5 12:47 發表
打電話去問扣門手續,佢話冇扣門位,係唔係真嫁,值唔值得去試?

庇理羅士
上智
華英
迦密
銘賢
銘基
真光女書院
QES
香港真光
筲箕灣官立中學
港島民生書院

我剛剛上網暫時找到可供叩門的中學,而且交表時間尚算充裕,可以上該校校網找資料。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 Summer96 於 10-7-5 12:47 發表
打電話去問扣門手續,佢話冇扣門位,係唔係真嫁,值唔值得去試?

你可以上網到你心儀的中學睇下佢哋有冇叩門申請,如果有的話一定會放上網.

有些學校佢哋唔會有申請表派(在學校網頁沒有任何標示),但會接受家長們的申請資料.若有學位就約適合學生面試.

但如果在電話裏講到明沒有叩門位的話,亦都可以將已準備好的資料交去學校睇下佢哋會唔會收?到最後睇唔睇都是學校決定.

原帖由 greendotdot 於 10-7-6 01:37 發表
庇理羅士
上智
華英
迦密
銘賢
銘基
真光女書院
QES
香港真光
筲箕灣官立中學
港島民生書院

我剛剛上網暫時找到可供叩門的中學,而且交表時間尚算充裕,可以上該校校網找資料。 ...

林護
可風
王少清
King's
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。
‹ 上一主題|下一主題