用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心急:妈咪请教大家,哪些学校是活动式教育嘎? ...
go

心急:妈咪请教大家,哪些学校是活动式教育嘎? [複製鏈接]

因我先生细细个都是因为受填鸭式教育,读书有压力,后尾变着不中意返学了。

我自己和先生学识不高,希望仔仔将来可以入读大学,学到更多知识,又有一个正面,乐观,品德高尚,遇到挫折不沮丧,应变能力好,可以回馈社会的人!

05年出生,明年9月1就要申读小一了,等统一派位,我怕分到不岩心水的学校,惊仔仔好自他爸爸咁细个因受填鸭式教育读书压力大而不中意返学啊!

说说,我仔仔的性格动向吧...

优点:他好动,性格活泼精灵,喜欢与人交谈,有表演欲望,不怕陌生人,适应环境能力强,好记性,有爱心喜欢照顾他人

缺点:坐不定,专注力不够强。

我和先生谈论过,仔仔申小一的问题,我们一直认为仔仔搅适合活动式或者半活动,半传统式教育理念的学校!

但不知:深水埗 ,旺角,太子这3个校网分别有哪些是?

(1)深水埗: 直资一私立 一官津 有边几间小学是真正活动式 或半活动 半传统式教育理念的学校?

(2)太子: 直资一私立一官津 有边几间小学是真正 活动式 或 半活动 半传统 式教育理念的学校?

(3)旺角:直资一私立一官津 有边几间小学是真正 活动式 或半活动,半传统识教育理念的学校?

最近一直在小一选校讨论区看大家的发言,很欣赏某一部分家长的感言,了解自己小朋友的
质地,要找适合自己小朋友性格特质的学校才可以起到愉快学习,及中意返学的效果!

问题不少,劳烦热心家长可以耐心给我解答,唔乖晒,祝您生活愉快!

不好意思, 因我不是好识看英文嘎,劳烦大家尽量用中文做解答,谢谢甘多位热心家长,祝您们生活愉快,仔女听教!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如果活動的推薦有:
真道 (將軍澳) 但第1輪已截止報名,但你可以打電話去問一下,應該有第2輪的
港同 (柴灣) 未開始報名,8月有簡介會 - 小一至小三沒有正式考試,以工作紙型式,學生考了都唔知 ,所以無咁大壓力
而且有呈分,升中時,你都可以考慮是否升回港同書院或出去

如果是傳統(但唔係完全傳統)
陳守仁 (西九龍), 優才 (小一至小三在旺角, 小四至高中在將軍澳), 培僑 (沙田), 播道 (將軍澳)

希望幫到你

原帖由 SZ花儿 於 10-7-5 11:29 發表
因我先生细细个都是因为受填鸭式教育,读书有压力,后尾变着不中意返学了。

我自己和先生学识不高,希望仔仔将来可以入读大学,学到更多知识,又有一个正面,乐观,品德高尚,遇到挫折不沮丧,应变能力好,可以回馈社会的人!

05 ...

[quote]原帖由 ziyi 於 10-7-5 13:02 發表
如果活動的推薦有:
真道 (將軍澳) 但第1輪已截止報名,但你可以打電話去問一下,應該有第2輪的
港同 (柴灣) 未開始報名,8月有簡介會 - 小一至小三沒有正式考試,以工作紙型式,學生考了都唔知 ,所以無咁大壓力
而 ... [/quote

我想尽量近返我屋企,深水埗,太子,旺角校网区是我首先,其他地方太远,多谢您热心指教......

醒目開學勳章 王國長老

其實香港真正活動既學校唔多, 我住香港島, 除左考港島既學校, 就要去到將軍澳至有了
果時都有擔心交通問題.........不過考到再算啦
之前都有有關討論, 可睇睇
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150704&extra=page%3D1

提提你, 雖然活動教學唔係填鴨式, 不過小朋友一樣要做功課, 睇書上網搵資料, 一樣要花時間的(基本功如文法, 計數等一樣有), 所以如果唔識英文, 一係考慮中文教學, 一係預備搵補習老師(不過活動教學既學校, 市面補習班又未必岩用)

醒目開學勳章

對啊,所以考慮活動教學的我,也會考慮提議的非一般傳統學校,因為真正的活動教學的學校唔係真的咁多

而其實大部份小學在小一,而有些小2都唔會真的用傳統教學
但傳統教學的小學好多在小3開始分精英班,谷成績,都會用返傳統方式的

所以,要小心留意

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-5 15:47 發表
其實香港真正活動既學校唔多, 我住香港島, 除左考港島既學校, 就要去到將軍澳至有了
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-5 15:47 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2150 ...

多谢您热心指教,我都知就算活动式教育理念的学校也要做功课,同埋学习气氛要轻松好多,但纯传统教育模式的学校听说功课多数多到飞起,有些小朋友做到11点几都没做完,听落去,好惊....

醒目開學勳章 王國長老

有D小朋友係適合傳統架, 佢地prefer事事有條理循規蹈矩咁跟住黎做, 自己做好自己責任, 反而去到活動佢地會覺得好嘈好散, 令佢地唔可以專心學習, teamwork又會遇著d同學"唔生性"既時候, 小朋友就會好frustrated
所以真係要睇清楚方向去揀學校呢, 揀著間唔適合, 自己同小朋友都辛苦
原帖由 SZ花儿 於 10-7-5 08:48 PM 發表

多谢您热心指教,我都知就算活动式教育理念的学校也要做功课,同埋学习气氛要轻松好多,但纯传统教育模式的学校听说功课多数多到飞起,有些小朋友做到11点几都没做完,听落去,好惊.... ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-6 09:45 發表
有D小朋友係適合傳統架, 佢地prefer事事有條理循規蹈矩咁跟住黎做, 自己做好自己責任, 反而去到活動佢地會覺得好嘈好散, 令佢地唔可以專心學習, teamwork又會遇著d同學"唔生性"既時候, 小朋友就會好frustrated
所以 ...

前两日开家长会,我特别问我仔仔果班主任,我话如果同他选小学,是传统教学理念学校搅适合我仔,定时活动式教学理念搅适合我仔返学呢?

班主任话,可能活动式教学理念学校搅适合我仔返学,因为她话,我仔喜欢探索,上次学校搞面谱设计活动,我仔好开心.......如果找传统式学校返学,我仔可能会读的很辛苦!

我已经选好心仪学校了,但不知我仔仔能不能考进去

醒目開學勳章 王國長老

05年出生, 要開始申請小一喇, 你留意下申請日期, 部分已經開始(例如音小, 真道), 要把握機會, 蘇州過後無艇搭呀
9月頭就係申請政府派位, 到時幼稚園會通知
祝一切順利

原帖由 SZ花儿 於 10-7-6 12:26 PM 發表

前两日开家长会,我特别问我仔仔果班主任,我话如果同他选小学,是传统教学理念学校搅适合我仔,定时活动式教学理念搅适合我仔返学呢?

班主任话,可能活动式教学理念学校搅适合我仔返学,因为她话,我仔喜欢探索,上次学 ...

醒目開學勳章

還有優才都係
8月就陳守仁 (已確定)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-6 14:42 發表
05年出生, 要開始申請小一喇, 你留意下申請日期, 部分已經開始(例如音小, 真道), 要把握機會, 蘇州過後無艇搭呀
9月頭就係申請政府派位, 到時幼稚園會通知
祝一切順利

...
‹ 上一主題|下一主題