用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中扣門必看-Band1中學排名
go

升中扣門必看-Band1中學排名 [複製鏈接]

0    0    0    0

呢D排名,得啖笑。

我好懷疑呢個post係唔係想間接宣傳個網。

原帖由 Summer96 於 10-7-5 10:54 發表
終於找到最有公信力的排名,佢用優良率排1-50,六科14分排51以後,點擊校名可見到數據,清清楚楚,大家快看。有d學校真係令我失望,但女拔真係勁,平均每人優良數7點幾, 即是學生平均有2優5良,英文更加超勁......98%優良率  ...

I've just counter-checked the data of the web for the top 20 schools, which match with what I'd found before in various web.
Thanks for your sharing...

唔該哂, 都好有用...

乜數據?個數據點0黎?

If the data is not understood, there will be no point to get know the source..mouth:" />

It's better to review the forum posted here http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1 first..

醒目開學勳章

我只係知道真係派得唔好, 唔論到我去揀學校, 叩到門已經好好彩(當然去叩得門既都大致上係你自己覺得ok既學校).

真係咁好彩叩門有好多學校收先睇啦.

原帖由 Summer96 於 10-7-5 10:54 發表
終於找到最有公信力的排名,佢用優良率排1-50,六科14分排51以後,點擊校名可見到數據,清清楚楚,大家快看。有d學校真係令我失望,但女拔真係勁,平均每人優良數7點幾, 即是學生平均有2優5良,英文更加超勁......98%優良率  ...

個排名我覺得ok喎。。。。。。

The ranking seems to be more realistic than others I saw before.....

1-20排名正常,後面果D唔多掂
如果只跟據hkcee成績排名,咁即係要每年更新,或者跟據多年"主科"(中英數)成績比較有D科(聖經、家政、佛學、旅遊、設計、法文......)攞A/B無乜難度lor...

原帖由 701003 於 10-7-5 15:37 發表
1-20排名正常,後面果D唔多掂
如果只跟據hkcee成績排名,咁即係要每年更新,或者跟據多年"主科"(中英數)成績比較有D科(聖經、家政、佛學、旅遊、設計、法文......)攞A/B無乜難度lor...:nothin ...

照你咁講法,有冇D你覺得真係掂嘅、真係公平嘅排名呢?
可唔可以比個網址睇吓?

首頁學校的優良率和六科14分,應該沒有問題(我只查核了一半),稍為失望的是網頁沒有把排名的公式寫出.

個人意見認為,排名大可不理,作為會考成績統計的參考更為實際.

I think it is quite reliable :)

useful and thanks for sharing....
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Thanks for your sharing. The info. seems to be reliable
(even I am not a P.6 parent)

點解ls冇數據都可以排到名?有好多學校d數據又唔知點得出來?

多謝資料。

個人認為除非是教統局出的,否則應該無人咁話係正確與否。不過,多一份資料、多一份參考。相信好多BK媽媽都係聰明媽媽,一定會從多方面既資料再作出分析,然後為自己子女選校的。

明年到我小兒啦,真係已開始有壓力(係我、唔係個囝,佢一d都唔覺)
****未經本人許可, 不得轉載****

有D冇六科14分成績反而排好前, 有D有六科14分成績仲排得後, 唔知點計架呢.

數據尚算客觀

只能說 "標準狹窄"
‹ 上一主題|下一主題