用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細仔真係咁弱,無學校鍾意收?
go

細仔真係咁弱,無學校鍾意收? [複製鏈接]

細仔真係好難教嗎? 好想發吓勞騷,有教無類去咗邊度?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

小兒是剛剛六月派小一,抽得好差,唯有去叩門(官津校)啦,結果係超失望及大受打擊,連最心儀,最忠心嗰間都唔得,我都好想知道邊間咁好收細仔呀?

原帖由 ming2 於 10-7-5 09:06 發表

你搵邊類型學校??私校,直資定係官津校??..好多細仔/女都有學校收..你唔需要太擔心0既...加油呀!

其實係未必關你係唔係細仔事,
最心儀既學校大把人都入唔倒,
有冇叩其他二線同三線既小學呀?
加油! 唔好放棄!

原帖由 vicng 於 10-7-5 11:16 發表
小兒是剛剛六月派小一,抽得好差,唯有去叩門(官津校)啦,結果係超失望及大受打擊,連最心儀,最忠心嗰間都唔得,我都好想知道邊間咁好收細仔呀?

...

現在才七月初, 不要氣餒, 繼續努力叩, 到8月還會有後補位!

醒目開學勳章

想問下學業成績怎樣﹖

回覆 4# fa_fa 的文章

其實我都係叩一些中上的官津校,而並不是那些好top的名津校。Anyway, 多謝大家的鼓勵,會繼續努力。

醒目開學勳章

係啦,你那兩個直頭係唔夠秤都收
細B又有什麼影響

原帖由 ming2 於 10-7-5 09:06 發表

你搵邊類型學校??私校,直資定係官津校??..好多細仔/女都有學校收..你唔需要太擔心0既...加油呀!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

羨慕而已
而且,每個小朋友都會相同的經歷5歲的時間,肌肉協調未ok
學寫字慢,學自理.

只不過大B在學習相同的東西時的肌肉協調因年齡較長,好像有優勢而已

雖然我那個係大B

原帖由 ming2 於 10-7-5 22:47 發表

ziyi

你咪笑我啦.. 我囡好彩姐...不過都証明d學校唔係只係收大仔/女0既...

簽名被屏蔽

我個女都抽得好差. 去叩門,結果係超失望及大受打擊. 冇學校收.

Don't give up!  Keep sending letters to schools even rejected.  They like the caring parents and may consider your son again when there's a vacancy arised.  We still have two months' time.
原帖由 WinnieChiang 於 10-7-6 13:49 發表
我個女都抽得好差. 去叩門,結果係超失望及大受打擊. 冇學校收.

初初派位時,好失望,曾聯想關細B問題,但總要收拾心情,努力叩門,我退一步不去爭名區的名校,轉到48區,結果証明只要小朋友有能力,也能成功。
請努力不要放棄

唔好咁灰心,放榜嗰日我個女派到嗰間我都冇揀過,間學差到小一只係開得一班,仲要係出年可能比人殺校嗰種,當日我即刻返屋企衝入房匿喺被入面喊,(因為怕嚇親個女)我心諗,我只係想揾間中上嘅官津啫,我要求都唔係好高啫......點解會咁??後來同個女扣咗6間官津(頭1至5志願)其中5間都有得見,冇得見嗰間我估係因為志願冇揀佢,最後都有4間收咗,所以你千萬唔好灰心失望,未到最後一刻都唔好放棄!!

How young is your kid?  My son was born in November.  I decided to let him repeat K1 because it was easier for me to help him choose a primary school and it was easier for him to learn.  I think you can also consider this.

我仔係11月出世, 我好早已決定要佢做大仔, 其實唔係我想佢一定要入好top學校, 只係, 始終我覺得讀遲一年, 做好準備會好一點. 佢係 repeat K1的.

決定做大仔, 反而係我遇到好大壓力, 成日都質疑我點解要個仔讀多一年

我個仔係 12 月中出世的, 派位派到第 9 志願, 睇落好似好多細仔細女都派得唔好喎, 唔通連教統局都要將小朋友分大細仔!

為一慶幸係我個小朋友有一間私校已收了他, 所以不致四出叩門!

希望個個細仔細女都有好學校收!

我覺得唔關大細事,我個女係大女tim,仲要係3月頭出世,填表填咗18間同區官津(本區total有21間官津)填淨3間(因為呢3間都只係開得一班小一,仲要係學人地小班教學,即係隨時比人殺校嗰種)18間入面一間都派唔到一個位比我個女,仲要派咗淨餘3間入面最最最最最差嗰間,年頭出世又如何吖??

回覆 12# WinnieChiang 的文章

我個細仔終於有心儀學校收啦,終於放下心頭大石。真係好似坐過山車咁,由好開心收到通知可以面試,到收信及收唔到電話致全軍覆沒,跟住突然又收到電話通知得咗,真係超開心,世事真係無絕對。
‹ 上一主題|下一主題