用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 啟思定啟基好?
go

啟思定啟基好?

如題... 小女現就讀傳統名校小學低年級, 但功課追唔上, 壓力又大。 考慮轉到啟思或啟基, 希望能重拾自信和喜歡學習,請賜教邊間好些。 謝謝!
mimia

mimia810,

記得你囡囡是否讀St. Mxxy 嗎?  真的咁大壓力!  但你所講的兩間小學都係活動教學, 真係另一類, 而慎重考慮.  

原帖由 mimia810 於 10-7-5 01:39 AM 發表
如題... 小女現就讀傳統名校小學低年級, 但功課追唔上, 壓力又大。 考慮轉到啟思或啟基, 希望能重拾自信和喜歡學習,請賜教邊間好些。 謝謝!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 mimia810 於 10-7-5 01:39 發表

我兩個仔都係啟基讀, 大仔仲係由培正轉入去讀小三既, 啟基係一間好好既學校, 非常值得入讀的。

但係啓思有中學接駁喎,可貫徹理念!

啓思有中學喎,可貫徹理念!

wksin
可吾可以講下點解由培正轉去啟基,可以pm我.

sumyee
原帖由 wksin 於 10-7-5 22:12 發表

我兩個仔都係啟基讀, 大仔仲係由培正轉入去讀小三既, 啟基係一間好好既學校, 非常值得入讀的。

原帖由 sumyee 於 10-7-6 12:32 發表
wksin
可吾可以講下點解由培正轉去啟基,可以pm我.

sumyee

Sorry,唔知點解, 我send唔到PM, 你send 個電話比我, 我晚上打比你慢慢講, 因太長篇啦。

我以前P.5-6讀啟思,功課唔多;都幾著重英文,有reading堂;Oral 外籍老師教。逢星期五的課外活動選擇非常多。讀得很開心。

不過都是10年前的事,宜家我諗應該都無變ge~