用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 想知多D有關TSL的中文程度,功課及TEST
go

想知多D有關TSL的中文程度,功課及TEST [複製鏈接]

囡囡將干9月入讀TSL, 本人及女兒都很喜歡TSL, 但聽到太多有關TSL中文程度的負面批評, 及升中女學生泒位都好像不太理想, 所以又有些担心, 請各位現有小朋友就讀TSL的家長給予意見.  多謝多謝!!
   0    0    0    0

TSL 都係跟其他小学的中文課程一樣, 課本用朗文, 由於math&G.S用英文, 少左機會接觸中文, TSL学生普遍又喜歡看英文書, 作為家長, 可以多d鼓勵小朋友睇中文書, 堅持天天做"每日一篇", 平日同佢默吓常用字, 因佢地少用中文, 好多字学過都唔記得点寫, 我睇到好文章會留起比佢睇, 討論吓寫作手法和值得參考的地方, 我個仔P6, 中文冇問題喎, 加油!!

TSL的女仔好多唔等派位, 油尖旺女仔派位好似較少選擇, 唔少女生考到DSS中学如SPCC, SPC, GH等......

回覆 2# CatherineNCathy 的文章

我想TSL小朋友多數英文會好過中文.最近帶了囡囡做了個關于她讀、寫、聽能力的測試,囡囡p.2,我一直以為她的中文很差,但得出結果是達到普通二年級生的程度。而英文程度就等如P.4。因TSL小朋友接觸英文的機會比中文高出幾倍,所以這現象左TSL都常見,但中文程度絕對唔淺,可以話係幾深

好多謝你們的宝貴意見, 會為女兒加油!
‹ 上一主題|下一主題