用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 英文及數學程度
go

英文及數學程度 [複製鏈接]

原帖由 csk家長jj 於 10-7-10 00:43 發表

KET(Merit)
我仔仔只是平凡人吧!

有無咁誇張 ?? 都真係幾癲喎.
好像要一定歲數先可以考STARTER, 之後係 mover, 再之後先之係 flyer, 咁快可以考晒 ? 真係超勁
之前亞仔讀 york出名催逼, 係畢業前先緊緊考到 mover, 因為唔夠時間考... 佢地之所以咁催逼係想比你地有certificate可以考到間好既小一.....不過過程真係好辛苦...

原帖由 wensi 於 10-7-14 13:05 發表

(風紀)可能見過.

pm左 e mail add.俾你

我都係問朋友用緊個d補習社咋.  都有補習班d 老師講CSK D 卷用中學料教都唔多得.

都係, 如果小一淺d可以比佢地好好適應一下, 我見開學一個月先係返全日. 比佢地多d時間適應都係好事黎. 有時太急都未必係好事

原帖由 wensi 於 10-7-20 11:17 發表

唔洗sorry!

係我仔懶, 學校有要求睇20本英文書.  有時佢揀d 淺ge 交數同做假都唔定, 寫左書名算數.

今年要的起心肝同佢睇書.

多謝晒 Wensi 同 CSK家長jj. 多得你地等我係小一時無咁疑惑, 起碼有唔明都有你地回應下. 亞仔佢今年升小二勒要繼續
努力至得. 係唔係多數小朋友係小五時就已經要補習 ?? 主要目的係應付中學派位 ? 還是應付校內考試 ?? 黎緊小二會唔會都係2星期默一次中文同英文 ? 還有沒有什麼最大分別係小一同小二 ?  
好同意真係要的起心肝同佢睇書, 我有個朋友佢個仔係好鍾意睇書, 好多知識都係睇課外書得返來的. 不過點樣可以陪養佢地自動自覺多d閱讀就真係考起.... 不過個人應為大前提係唔可以睇咁多電視同打咁多機 (大人同小朋友)

Catherine

‹ 上一主題|下一主題