用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B派位會差d? 請有心媽媽分享一下﹗
go

細B派位會差d? 請有心媽媽分享一下﹗ [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位﹐可能我太早問﹐但我呀B係細仔(10月)﹐我諗緊比呀B讀書時做大仔定細仔﹐如果成功做到K的細仔﹐咁升小一時既電腦派位會唔會蝕底d?

即係話﹐電腦會唔會因為BB年齡關係而抽唔到第一志願學校﹖

請有心媽媽分享一下。

Thanks!!
   0    0    0    0

電腦派位是冇分大細 b. 只要是適齡便 ok.

不過, 去到叩門 / 考私小 / 直資時, 唔排隨 細 b 會冇咁著數囉

原帖由 Fullstop 於 10-7-2 16:27 發表
各位﹐可能我太早問﹐但我呀B係細仔(10月)﹐我諗緊比呀B讀書時做大仔定細仔﹐如果成功做到K的細仔﹐咁升小一時既電腦派位會唔會蝕底d?

請有心媽媽分享一下。

Thanks ...

醒目開學勳章

電腦派位唔會因為你個小朋友o既出生月份而有分別. 反而做大仔定做細仔就睇父母自己點諗~~ 我自己就絕對支持做"大仔", 特別係男仔, 因為男仔已經比女仔遲熟, 再加埋實際年紀差幾個月, 心理同生理發展都可以差好遠. 有機會俾小朋友讀得舒服d點解唔揀~~ 我個仔有個同班同學, 12月出世, 我個仔都就o黎7歲, 佢先o岩o岩6歲生日, 開學o既時候抄手冊都有困難, 到依家學期尾, 好多個學科都未跟得上... 為乜o野要為o左早一年番學而讀得咁辛苦呢~~~

不過咁, 一樣有好多父母有俾個小朋友做細仔o既理由, 所以最終都係睇o下你覺得邊樣重要d o勒!

無關係的.. 我仔仔係細B, 11月出世, 都抽到第一志願...

但想提一提, 個人覺得, 係3年嘅KG裡面, 細B係無大B咁成熟, 表現咁好... 尤其K1最明顯!

原帖由 Fullstop 於 10-7-2 16:27 發表

請有心媽媽分享一下。

Thanks ...

我女女都係11月出世KA, 派位機會人人均等無分大細B。 我覺得女仔係比較早熟D, 呀女在學習上絕對唔會輸SIN過大佢成年的同學, 係細粒D LAW。 運動寫字初時會慢D, 之後適應番就無事, 呢D都係要睇個人情況。我自己覺得11月出世無理由遲一年讀書呀, 12月就難講D。

我女11月出世, K1當佢係適應期啦, 咩都慢過人, 上K2已經好好多了。

原帖由 aquarius828 於 10-7-2 16:55 發表
無關係的.. 我仔仔係細B, 11月出世, 都抽到第一志願...

但想提一提, 個人覺得, 係3年嘅KG裡面, 細B係無大B咁成熟, 表現咁好... 尤其K1最明顯!

小女都係細B12月上k2真的進步很快

電腦派位唔會有分別,我囡囡12月尾出世都派到第一志願.
不過考學校或叩門時,有些學校偏向選較大的小朋友.有個老師朋友講過她覺得最合適的是3-7月出生的小朋友,不太大又不太少...但當然,如你小朋友表現突出又另作別論.

原帖由 Geni 於 10-7-2 16:53 發表
電腦派位唔會因為你個小朋友o既出生月份而有分別. 反而做大仔定做細仔就睇父母自己點諗~~ 我自己就絕對支持做"大仔", 特別係男仔, 因為男仔已經比女仔遲熟, 再加埋實際年紀差幾個月, 心理同生理發展都可以差好遠. 有 ...

請有心媽媽分享一下。

Thanks ...

大細b 都影響電腦派位?  我個女起私家醫院生, 唔係政府!!!  咁唔係自己友係米又會影響電腦派位

醒目開學勳章

原帖由 hkspiderman 於 10-7-3 18:16 發表

大細b 都影響電腦派位?  我個女起私家醫院生, 唔係政府!!!  咁唔係自己友係米又會影響電腦派位

晌邊道生我又覺得無關係﹐絕對唔會影響派位。

其實﹐做大仔好﹐不過仔仔10月出世﹐我覺得無故遲讀一年﹐所以我想比呀仔試下做細仔先(其實有d 學後cut off day係9月30)﹐ 我呀仔都係遲左幾日而已﹐因為咁要delay 一年﹐真係有點兒浪費。

回覆 10# Fullstop 的文章

as far i know from BK, there is a small boy (boy in Dec) was accept by St Paul Co Ed last year.

some small kids can be excellent.

however, i will let my son (Dec boy) to be a big kid.

醒目開學勳章

你應該請教下Ming2啦
如果無記錯她2個小朋友(應該都係囡囡),唔係細B,根本是唔夠秤

請有心媽媽分享一下。

Thanks ...
‹ 上一主題|下一主題