用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請介紹學劍橋英語好的補習社?
go

請介紹學劍橋英語好的補習社?

請介紹, 謝謝.

原帖由 冰紫嫣 於 10-7-2 13:37 發表
請介紹, 謝謝.

we join learning plus (flyer) will start 19/7 and have exam on 29/8

LEARNING PLUS 是否好呢?  因為我都想去這一間!!

I have see learning plus course, I feel they main do the Grammer exercise.  I think I can buy the Grammer exercise from bookstore and give my son to do.  I finally choose ABC Kln Tong, I feel they are more focus on the exam and more active with Oxford text book.  If refer by existing student can have $500 discount.  Any on want detail can send e-mail to me [email protected]

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-7-9 22:40 發表
要學好英文,不是學考劍橋試。

睇到你既回應,忍唔住喊左出黎.....你經常都點到題

今日同個妹嘈交,佢話搵左英文班比個女學,一問之下,佢話報左劍橋班,我同佢講,要幫佢女英文好D,唔係報呢D班,佢叫我唔好理佢..我知佢唔係想考個試,佢比人點佢去報左呢個班,反而SUPERKIDS佢又唔去排隊,我做家姐有責任提醒佢,我盡左我既責任,不過真係幾傷心,佢聽人講,就以為我想點佢,唉

人地係學好左英文,想話比人聽程度去到邊,先考呢個試,報呢D班係熟習下試題,點解會有人咁固執,真係唔明,搞到我訓唔著添

My daughter is studying Cambridge course in an ordinary centre near my home. Recently I attended the briefing given by ABC Pathway and the advisor there told me that what my daughter studying now is just an exam-oriented course, not for learning English in fun actually. She showed me different textbooks they are using and explained to me the difference. So, I will change to this school and have taken my daughter to have the pre-course assessment. I would recommend this one because this is the only organisation authorised by Cambridge.

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-7-11 12:31 發表

別來無恙嗎,小朋友幾好嗎?  

不用緊張吧,學了,花了錢和時間外,相信無乜害的。

British Council 舉辨劍橋試,佢地都有英文班,就係冇劍橋試班,想想點解。學好英文後,準備劍橋試只做些 past papers 就夠了。 ...

都OK呀,阿女派左中一喇,阿女揀左第二間中學,入到第一志願,雖然有人覺得點會揀呢間中學,我但求校風好,有英文班,阿女開心最重要

其實你都講得啱,只不過係浪費左金錢同時間,又唔會一無所得既,不過我聽到佢女好好好鐘意畫畫,佢阿媽竟然話要放錢係學術補習度,無多餘錢去興趣班,所以唔想佢浪費左D錢係唔應該既地方,我都湊過三個細路,見到佢女真係好鐘意畫畫,唔係三分鐘熱度果D,見到佢咁浪費左個女,點會唔肉赤丫,佢都有上黎BK架,希望佢睇到你留言,有所體會啦,唉,我都唔明,我又浦係呢度,佢都會上黎浦下,咁都學唔到野既

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 stccmc 於 10-7-9 22:40 發表
要學好英文,不是學考劍橋試。

你記唔記得我曾經出 post 話去左某中心做 assessment, 你話乜要俾錢讀既咩, 當時我都好反感, 但而家已經係某中心退學, 轉讀左 ORT.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Sindy 於 10-7-11 05:36 發表
睇到你既回應,忍唔住喊左出黎.....你經常都點到題

今日同個妹嘈交,佢話搵左英文班比個女學,一問之下,佢話報左劍橋班,我同佢講,要幫佢女英文好D,唔係報呢D班,佢叫我唔好理佢..我知佢唔係想考個試,佢比人點佢去報左呢個班,反而SUPERKIDS佢又唔去排隊,我做家姐有責任提醒佢,我盡左我既責任,不過真係幾傷心,佢聽人講,就以為我想點佢,唉

人地係學好左英文,想話比人聽程度去到邊,先考呢個試,報呢D班係熟習下試題,點解會有人咁固執,真係唔明,搞到我訓唔著添

我係某中心讀左半年就決定退學.

好開心係學校 PTA 聽到好多 comments, 就係劍橋要咁讀既咩, 平時有留心有睇多 d 課外書, 或者上下 grammar 班, 最多考劍橋試前操下卷, 12/13 個盾點都有.

聽完佢地所講, 自己都有細想過, 就係要學 vocabs 睇多 d 故事書已經得, 要 grammar 不如直接上 grammar 班, 點解要 waste money on Cambridge Course. 之後幫囡囡轉讀 ORT, 講真 ORT 入面學到既生字重多, 一般既課堂已經有教, 反而對寫作有幫助既睇故事書最好.

囡囡以前唔會睇英文故事書, 而家可以因為學校閱讀計劃, 短時間睇左 7X 本短既故事書, 唔明會問老師, 就算係屋企睇, 佢都可以慢慢讀返出黎俾我聽. 亦都因為睇多左書, 今次下學期總評英文 reading & writing 明明份卷係 50mins, 佢可以 19mins 做完份卷兼 check 卷, 計埋 grammar 總成績係 190/200, 我真係開心到唔識講, 若果我唔係之前硬係覺得 cambridge 係最好, 唔俾佢去上 ORT, 相信上學期我唔使俾老師哦我話囡囡英文差.......
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 10-7-11 17:00 發表

我係某中心讀左半年就決定退學.

好開心係學校 PTA 聽到好多 comments, 就係劍橋要咁讀既咩, 平時有留心有睇多 d 課外書, 或者上下 grammar 班, 最多考劍橋試前操下卷, 12/13 個盾點都有.

聽完佢地所講, 自己都有 ...

多謝你分享你既經驗

即係話,如要考呢個試,去上下操卷班無防,如果想補足個小朋友既程度,或者提升,可能達唔到如期效果

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Sindy 於 10-7-11 22:39 發表

多謝你分享你既經驗

即係話,如要考呢個試,去上下操卷班無防,如果想補足個小朋友既程度,或者提升,可能達唔到如期效果

係學校過來人既經驗就係考試前出去操卷或者自己買 pass paper 做, 已經有唔錯既成績.

你妹妹而家先至幫小朋友報讀, 真係會遲左, 要讀就早早讀, 由 P.1 先黎學, 要追得上學校課程要兩至三年, 即係起碼去到四年班, 學校同課程先可以做到平衡.

我報讀時唔係想讀劍橋, 係想讀 reading & writing, 但唔知點解剩係講劍橋好好多, 幫小朋友打好個底儲多 d vocabs 先轉讀 reading & writing 呢 part, 到中期我又再提出要轉, 但仍然係同一答案, 到底要讀到咩 level 佢地先覺得適合我絕對唔知囉, 之後口痕同 PTA 入面既家長講, 佢地個個反應都係一樣 ~~~~ 好多錢呀!咁黎嘥! ~~~~ 經佢地講完後都諗左好耐, 跟住決定退學, 亦都轉讀 ORT 等囡囡睇多 d 故事書重好.

最重既野就係囡囡都話淺.............囡囡讀既唔係名校, 只係中等程度既小學, 係入小學前都無話讀咩操英文既課程, 頂盡係會話班, 讀呢個班係想囡囡上小學時見到外藉老師唔使驚, 所以囡囡既英文正式係小一先至跟學校課程學咋, 連佢都話淺, 咁我唔通重掟佢去 hea 住上黎嘥錢咩.

針對學校課程,我年頭都幫佢搵定太子出名文法既班架喇,叫佢睇住人地五月排隊報名,佢好似嚴人地大鼻唔想去,人各有志啦,佢用遠黎做借口,咪由得佢囉,點知呢間仲遠,係要SIDE錢先安樂,我都無佢乎,佢果日D眼神惡到好似我害佢女咁,唉,自己又唔睇野,又唔聽人意見,佢自己肯去睇下個課程係點,比較下,我都唔駛咁擔心,佢自己英文又唔好,都唔知佢第時個女點算,我自己都行左大女既寃枉路,先搵到而家既英文補習,針對學校既課程,叫佢黎香港區,仲會KILL死佢添,但係有人係西貢沙田咁走出黎補,我都唔明點解佢會咁鍚個女,又唔肯為個女睇多D聽多D意見....佢係果種,個女都六歲,仲要帶齊餐具(連埋碗)出街比佢女,係屋企一日抹幾次地既媽咪

原帖由 miriam 於 10-7-11 23:13 發表

係學校過來人既經驗就係考試前出去操卷或者自己買 pass paper 做, 已經有唔錯既成績.

你妹妹而家先至幫小朋友報讀, 真係會遲左, 要讀就早早讀, 由 P.1 先黎學, 要追得上學校課程要兩至三年, 即係起碼去到四年班,  ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Sindy 於 10-7-11 23:44 發表
針對學校課程,我年頭都幫佢搵定太子出名文法既班架喇,叫佢睇住人地五月排隊報名,佢好似嚴人地大鼻唔想去,人各有志啦,佢用遠黎做借口,咪由得佢囉,點知呢間仲遠,係要SIDE錢先安樂,我都無佢乎,佢果日D眼神惡到好似我害佢女咁,唉,自己又唔睇野,又唔聽人意見,佢自己肯去睇下個課程係點,比較下,我都唔駛咁擔心,佢自己英文又唔好,都唔知佢第時個女點算,我自己都行左大女既寃枉路,先搵到而家既英文補習,針對學校既課程,叫佢黎香港區,仲會KILL死佢添,但係有人係西貢沙田咁走出黎補,我都唔明點解佢會咁鍚個女,又唔肯為個女睇多D聽多D意見....佢係果種,個女都六歲,仲要帶齊餐具(連埋碗)出街比佢女,係屋企一日抹幾次地既媽咪

我都交左半年學費, 外加俾幾個媽咪係咁叫我唔好再傻落去, 再加上要求不被接受, 我先至好決絕對退學.

我係朋友推薦某中心俾我, 做完 assessment 覺得囡囡真係好差, 咪立即報囉, 係報之前都睇左一大輪資料, 真係好似驗屍咁驗, 邊個課程合我要求真係心中有數, 可能個嗰課程係皇牌課程, 所以係咁要我讀.........但佢地可能無諗過就係咁加速左我退學既決心.

經此一役, 我發現讀 ORT 重好, 除左睇故事重有 paper 要做, 亦會 list out 左好多書中重複出現既 vocabs, 等小朋友知道個 d vocabs 有幾常用, 同時亦有教 phonics.....因為要默書, 最最最重要係見到囡囡有追步呀.

遲下到 P.2 下學期我會再 review 多次, 到底要唔要報埋 grammar 班定係只讀 ORT.

原帖由 miriam 於 10-7-12 00:10 發表

我都交左半年學費, 外加俾幾個媽咪係咁叫我唔好再傻落去, 再加上要求不被接受, 我先至好決絕對退學.

我係朋友推薦某中心俾我, 做完 assessment 覺得囡囡真係好差, 咪立即報囉, 係報之前都睇左一大輪資料, 真係好 ...

係呀,閱讀對語文好有幫助,雖然我既方法同你唔同,但都差無幾,我屋企有個超過六百本各類既故事書,我自己同佢睇故事,收到既效果都好好,由上小一時係一個文盲,HE SHE IT係乜都唔知,到而家讀OLD DOG TOM/ LITTLE CHICK CHICK都可以自己讀,呢D係某幾間名校既一年級READER,佢而家學校,係無READER的,所以學既字(動詞),可以兩雙手數得晒,中文開學連'我們'都唔識,到而家可以作三十字文章,閱讀係可以幫到唔小,我湊左兩個細路喇,大女果時,修女同我講,睇得書小呀,一路詺記於心,不敢忘記

叫去得閒就同個女去圖書館睇書/借返屋企睇,但到而家升小一,應該無去過,唉

我女果時,好有心機同佢睇書架,所以小一時,中文可以九十九分,拉平均都九字頭,有個媽咪問我,點解個女可以咁高分,我話無喎,淨係同佢默左生字咋,但係個仔呢,因為睇住個女升中,所乜都無做過,所以難怪佢係個文盲 而家得閒左,佢語文可以六十幾分,升到接近八十,算好大進步囉 ,都唔明,唔係要跟人點行,但參考點都要丫,唔通真係要撞板先知浪費時間同金錢?

原帖由 miriam 於 10-7-12 00:10 發表

我係朋友推薦某中心俾我, 做完 assessment 覺得囡囡真係好差, 咪立即報囉, 係報之前都睇左一大輪資料, 真係好 ...

Hello Miriam,

請問ORT是什麽 ? 是一個課程, 還是centre ?

謝謝解答.

ViannDadi

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Sindy 於 10-7-12 02:29 發表

係呀,閱讀對語文好有幫助,雖然我既方法同你唔同,但都差無幾,我屋企有個超過六百本各類既故事書,我自己同佢睇故事,收到既效果都好好,由上小一時係一個文盲,HE SHE IT係乜都唔知,到而家讀OLD DOG TOM/ LITTLE CHICK  ...

我英文差所以唔敢亂黎, 小學校內課程應該無問題, 我最怕係讀 reader 時讀錯或解錯, 所以呢 part 俾錢人教.

中文反而我 ok, 小一開學無耐中文老師已經讚囡囡根基唔錯, 同班入面中文程度好好, 因為我由 K.1 全職照顧佢時開始同佢睇 reader, 依家發展到我唔使陪, 係佢睇完講返俾我知, 係唔識既字先會問我.

早排學校書展我又買左一大堆書, 當中有 d 係中英文譯本, 會係由我讀英文囡囡講中文. 另外呢 d 書唔係十幾頁就完, 係過百頁既書黎, 囡囡都可以自己睇晒話我知內容. 屋企藏書無你咁多, 都係二百幾本咋!

都有人問我點解囡囡中文識咁多字, 我只係講多閱讀, 做伴讀書僮係絕對需要, 佢地聽唔聽我講真係唔知, 但經驗話我知係 work 既.

你妹妹個度由得佢喇, 佢覺得好時唔俾佢試係唔會死心, 我試左半年, 我並唔係盲目地真係信個課程, 而係心中早有定位, 知道讀邊一樣先係幫到囡囡, 你妹妹要信晒中心所講既真係無辦法去改變佢想法, 唯一做到就係 "由得佢", 錢係佢既佢要點用無人阻止到, 到衰左時要急起直追佢就會知道條冤枉路係佢自己揀, 做家姐早早分析左, 有閃失時與你無關.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ViannDadi 於 10-7-12 07:24 發表

Hello Miriam,

請問ORT是什麽 ? 是一個課程, 還是centre ?

謝謝解答.

ViannDadi

係 Oxford Reading Tree, 囡囡讀既 centre 係有埋 paper 做, 當然老師會有幫佢, 會係幫佢既地方寫明 "assisted", 老師並唔係單單剩教 reader 同做 paper, 會捉囡囡傾偈, 所以今次總評呢兩科成績加埋係 49/50.