用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 恒商校長的話 :
go

恒商校長的話 :

今年狀元數目大增的關鍵,在於兩個語文科成績表現較往年佳,「中文我哋有 92個 A,英文再多少少,其實語文科成績近年好兩極化,咁今年好多同學語文好,英文水平好高,自然考到五優以上」。

我會不時督促小兒讀好中英兩科語文,缺一不可

考到A其實很難,又要夾天時地利人健康.

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 10-7-1 14:48 發表
我會不時督促小兒讀好中英兩科語文,缺一不可

2b,

見校長咁講...有D疑或...見D家長話數學比中文重要...到底邊樣重要D呢?

原帖由 慧妮會員 於 10-7-1 16:36 發表

2b,

見校長咁講...有D疑或...見D家長話數學比中文重要...到底邊樣重要D呢?

慧妮

我淨係知道無論您拎幾多支火箭,語文是但一科肥左都不符合入讀香港既大學資格,中文不合格,唯一出路可能係要放洋
如果大學選修既學系同數理無關,數反為唔合格都無所謂 (我講既係高考)到我細公子 334 (2012)既時候,大學公佈既收生要求係 4 個核心科目(中,英,數,通識)都要全部合格,缺一不可,咁又另外講法,但都不構成數比中文重要呢個講法喎

今日報紙有講 :

數以千計高考生昨到多間大專院校報讀副學士或高級文憑課程,以防一旦不獲派受資助學位課程,也有機會繼續升學;部份人成績欠佳或因語文科「肥佬」估算升讀大學無望。

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 10-7-1 16:51 發表

慧妮

我淨係知道無論您拎幾多支火箭,語文是但一科肥左都不符合入讀香港既大學資格,中文不合格,唯一出路可能係要放洋
如果大學選修既學校同數理無關,數反為唔合格都無所謂 (我講既係 ...

噢...咁我明啦...原來D家長係講緊334...唉...我有D混亂添...多謝曬...

我諗睇大學讀咩啦,如果個大學學科對語文無特別要求的話,其實語文科中等成績便可,例如C已經OK
事關語文呢樣野唔似其他科,比較飄忽,亦無特定範圍.
我有同學會考中文小組討論時,有一組員把她說的話REFER為另一組員的話,她沒有即時改正對方,監考老師便以為她沒有發言,給予她LEVEL1,亦即代表該考生沒有說話的能力.
亦見過不少例子,校內考試成績與校外成績成反比.
其實樓上說得對,真的要看天時地利人和.
個人覺得與其花很多時間在語文科,倒不如用時間溫其他科較實際,較有把握

原帖由 ohyesh 於 10-7-1 21:22 發表
我諗睇大學讀咩啦,如果個大學學科對語文無特別要求的話,其實語文科中等成績便可,例如C已經OK
事關語文呢樣野唔似其他科,比較飄忽,亦無特定範圍.
我有同學會考中文小組討論時,有一組員把她說的話REFER為另一組員的話, ...

我認同對某些學系黎講,語文中等即可,不過太多學生(或者家長)認為中文不重要,最後到公開考試肥左就真係喊都無謂啦 ..... 你所講既例子,咪就係同學本身對臨場既應對準備不足所造成既後果囉

唔知道大家知道否,HKU 同 CU 收生,中英文成績係 double 計呢 ?

原帖由 2bzmummy 於 10-7-2 11:05 發表
唔知道大家知道否,HKU 同 CU 收生,中英文成績係 double 計呢 ?

未聽過中英文成績係 double 計呢喎!

Paste for information:

CU Formula for Computing Weighted Grade Point Average (UWPA) in the 2009 Entry

UWGPA* = 1/3 HKCEE Score + 2/3 HKALE Score, where

HKCEE Score = Grade Point Average of the best 7 CE subjects including 2 language subjects in a single sitting of HKCEE,
and
HKALE Score =Grade Point Average of AS Use of English + AS Chinese Lang. & Culture + 2AL (or 1AL plus 2AS) subjects in a single sitting or combined sittings of HKALE

*Note:UWGPA formula may be different from the Programmes' formulae and may be changed in the 2010 entry.

Grade Point Conversion Scale

A / 5* = 5

B / 5 = 4

C / 4 = 3

D / 3 = 2

E / 2 = 1

F / U / 1 = 0

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 10-7-2 11:05 發表

2B,

我都有聽過相關的傳聞...你所講嘅double計係味就算入學要求為C...不過實際HKU同CU就最少有B才收咁呢...

唔好問我資料來源,我講出黎都係想各位同學唔好輕視語文(尤其是中文)既重要性

原帖由 慧妮會員 於 10-7-2 21:57 發表

2B,

我都有聽過相關的傳聞...你所講嘅double計係味就算入學要求為C...不過實際HKU同CU就最少有B才收咁呢...

334新制, 大學最低入學要求3322(中英數通識), hku要求英文4級,未至於double計。

CUHK - BBA

原帖由 2bzmummy 於 10-7-2 21:57 發表
唔好問我資料來源,我講出黎都係想各位同學唔好輕視語文(尤其是中文)既重要性

You are right only for BBA of CUHK.

http://www.baf.cuhk.edu.hk/program/bba-admission.shtml

Admission FormulaOur admission formula = 50% HKCEE + 50% HKALE, where
HKCEE = Chi, Eng and Math + 4 best subjects
Starting from 2007, the grade point conversation for Chinese Language and English Language is Grade 5*=5, Grade 5=4, Grade 4=3, Grade 3=2, Grade 2=1
HKALE = AS Chi + AS Eng + 2 best AL Subjects (OR 1AL + 2AS subjects)
Bonus for additional passed AL subject – 0.125 for A, 0.1 for B, 0.075 for C, 0.05 for D, 0.025 for E
Bonus for additional, passed AS subjects – 0.0625 for A, 0.05 for B, 0.0375 for C, 0.0375 for D, 0.0125 for E
HKCEE Chi and Math double-counted
HKALE AS Use of Eng double-counted

原帖由 JP 於 10-7-2 23:16 發表

334新制, 大學最低入學要求3322(中英數通識), hku要求英文4級,未至於double計。

我係指現在的高考制度,334 好多野都未釐訂到

原帖由 ANChan59 於 10-7-2 23:26 發表

You are right only for BBA of CUHK.

http://www.baf.cuhk.edu.hk/program/bba-admission.shtml

Admission FormulaOur admission formula = 50% HKCEE + 50% HKALE, where
HKCEE = Chi, Eng and Math + 4 best  ...

Thank you

讀law的話,UE triple 計!

例如睇番09年HKU
http://www.hku.hk/admission/jupas-grades-09.htm
LLB的話
UE大部分A,最少要B
CLC大部分B最少要C

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 10-7-2 23:26 發表

HKCEE = Chi, Eng and Math + 4 best  ...

咁我明啦...多謝你嘅資料...

醒目開學勳章

原帖由 2bzmummy 於 10-7-3 00:22 發表

我係指現在的高考制度,334 好多野都未釐訂到

334雖然係新制...不過我相信大學嘅收生要求變化唔會太大...可能仲高d添...