用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 10/11 小一家長交流
go

10/11 小一家長交流

囡囡9月入讀小一喇...多多指教
[size=medium]~ 我愛臭嬌 ~

我個女都派到藍循, 而家仲諗緊讀唔讀呢間學校, 因對這校認識不多

你係咪已經註冊左 ? 咁你心水係邊間呀 ??

原帖由 Hochingman 於 10-7-2 09:49 發表
我個女都派到藍循, 而家仲諗緊讀唔讀呢間學校, 因對這校認識不多

xeniayuen

你好, 你可否話比我知這校的校風,課程各方面的資料

謝謝

其實最初我唔係揀呢區既學校..我本來想揀協恩..不過覺得囡囡未必適合咁傳統既學校..於是再物色..我係第一輪就已經派左藍循..我上年上網search呢間學校d資料時,剛過左open day..咁我就試下打去問會唔會再有得安排參觀下學校..佢地好好,真係安排左我同朋友+另一家長入去睇..仲要係個主任帶我地行,逐一介紹..之後仲安排間房比我地有Q&A..所以我印象已經唔錯,至少唔係有D人所講話呢間學校好"大鼻"..其實藍循都好多人報,以我所知今年叩門OVER 250人..我朋友個囡叩門NO.係26X..而叩門位好似先得 10幾個..我身邊有3個小朋友叩門都無一個收...我揀呢間學校係因為覺得校風好..同埋佢地好著重心靈教育..唔係得個"谷"宇..而且派位亦唔錯..
其實你除左呢間..係咪亦有另一間心儀收左 ??

原帖由 Hochingman 於 10-7-2 12:55 發表
xeniayuen

你好, 你可否話比我知這校的校風,課程各方面的資料

謝謝

聽落好似幾好, 等我重新考慮一下先, 咁你住邊度呀, 如果我真係讀呢間學校唔知會唔會一齊搭校車呢

我自己就幾鍾意呢間學校,始終校風好D,無咁雜..對面就係李兆強,而學校旁邊都係BAND 1既中學..所以唔會太擔心學校周遭環境..而且我見過D小一小朋友上英文堂,有個外籍老C + 助教..我見D小朋友上得好開心,好主動...我住近牛頭角..你呢 ? 其實你另一選擇係邊間 ? 叩門已經 OK ?

原帖由 Hochingman 於 10-7-2 17:45 發表
聽落好似幾好, 等我重新考慮一下先, 咁你住邊度呀, 如果我真係讀呢間學校唔知會唔會一齊搭校車呢

我住油塘, 另一間咪係聖三一囉, 已經叫我交學費喇, 我同老公開左會,決定留係藍循

咁我地既小朋友咪有可能係同學仔
你小朋友係男仔/女仔 ? 之前係咪讀聖三一幼稚園 ??
下星期咪有機會見到你

原帖由 Hochingman 於 10-7-3 00:22 發表
我住油塘, 另一間咪係聖三一囉, 已經叫我交學費喇, 我同老公開左會,決定留係藍循

有冇其他家長可以對這校有任何評價

d teachers and 學生關係都好好...好開心!

hihi~你地好!
我囝囝今年9月都係返藍循
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

你好呀 ~
你囝囝邊班呀 ??

原帖由 mayymlam 於 10-8-3 17:24 發表
hihi~你地好!
我囝囝今年9月都係返藍循

想問下油塘去藍循校車收費, 及需時多久呢 ?  Pls advise,
thks

原帖由 Hochingman 於 10-7-3 00:22 發表

$310, 約7:55-8:05, 因油美與高翔不同車!
原帖由 Peonylai 於 10-9-13 13:29 發表
想問下油塘去藍循校車收費, 及需時多久呢 ?  Pls advise,
thks

Dorismama,

好多謝您的回覆! 如果我住鯉魚門邨, 你知在那裡可以上車嗎?
車費是否差不多呢?  同時, 要坐幾多個站??

原帖由 dorismama 於 10-9-14 01:08 發表
$310, 約7:55-8:05, 因油美與高翔不同車!

你家樓下的回旋處便有站, 詳情你可問學校取資料!

原帖由 Peonylai 於 10-9-14 17:27 發表
Dorismama,

好多謝您的回覆! 如果我住鯉魚門邨, 你知在那裡可以上車嗎?
車費是否差不多呢?  同時, 要坐幾多個站??

想問吓一個月平均有幾多錢雜費, 如午飯費......午飯係學校有廚房準備定外面送飯盒入學校?

校車會否經九龍灣

會,包括淘大,彩盈,德福
但如果課外活動果日...就最近都要係安基苑接回

原帖由 gh312 於 10-9-23 16:56 發表
校車會否經九龍灣