用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2010年9月 P5 ge 靚媽請入黎
樓主: 小桃兒
go

【KTS】2010年9月 P5 ge 靚媽請入黎 [複製鏈接]

ttmm,

有最新消息就通知你

Please check pm

原帖由 tungtung-mama 於 10-7-16 00:15 發表
係呀,等佢地学多的社交技巧,大個仔囉

Message to all pretty mum~

I will clean up the server on 26 July, 2010 !

Just come back from Shanghai Expo.

So tired ..............

Shanghai Expo

Very hot and crowded?  Take good rest.

原帖由 小桃兒 於 10-7-16 22:19 發表
Just come back from Shanghai Expo.

hhkk,

Noted with thanks.

原帖由 heiheikeikei 於 10-7-16 20:39 發表

I will clean up the server on 26 July, 2010 !

麻煩晒! 感謝!!

原帖由 heiheikeikei 於 10-7-16 20:39 發表

小桃,

好唔好玩呀?  有時間分享一下啦!

mp, 美菜子,

似乎22/7的約會要改期了,不如下星期放學後啦?

same...just come back from SH Expo...
So tired & so terrible....尋晚班機重要delay咗4粒鐘..原先16:30起飛...點知要等到21:05先飛...瞓得落床都已經好夜...

我呢個trip..學識咩叫...."鬆肘", "插隊"...
重學識叫人...喂! 排隊呀...喂! 不要踫我...喂! 不要推...

響香港完全唔會做嘅..我呢個星期全部做哂...
無儀態...大聲呼叫..擔櫈仔...周街坐......

頂唔順嘅其實係大人...小朋友反而比我哋堅持...
佢哋話點到要入哂D館....入哂??!! 真係想死...
呢個trip俾我發掘到原來小朋友有好多叻叻嘅地方...
只係我哋平時無時間去留意得到...讚!

mp,

Pls check pm

我一D都唔懷疑小朋友的精力,特別是當大人就快累死的時候。我地的同胞真的好熱情,往往想同你緊靠在一起,無論你喜唔喜歡。"鬆肘", "插隊"的場面,唔駛去到上海,海洋公園,迪士尼,已經隨處可見.

原帖由 Cassey 於 10-7-21 11:50 發表
same...just come back from SH Expo...
So tired & so terrible....尋晚班機重要delay咗4粒鐘..原先16:30起飛...點知要等到21:05先飛...瞓得落床都已經好夜...

我呢個trip..學識咩叫...."鬆肘", "插隊"...
重學識 ...

講到尾, 你到底睇左己多個館呀?   o的...."鬆肘", "插隊"...值唔值得先?

重學識 ...

...."鬆肘", "插隊"...>>>>同胞仍須努力!  改革尚未成功!

原帖由 tungtung-mama 於 10-7-21 22:51 發表
我一D都唔懷疑小朋友的精力,特別是當大人就快累死的時候。我地的同胞真的好熱情,往往想同你緊靠在一起,無論你喜唔喜歡。"鬆肘", "插隊"的場面,唔駛去到上海,海洋公園,迪士尼,已經隨處可見.

...

唉~~~呢個係我最怕返大陸嘅原因之一
唔知中國人幾時先可以改善素質, 有所提升, 擺脫...."鬆肘", "插隊"...

重學識 ...

ttmm,

PM replied
原帖由 tungtung-mama 於 10-7-21 21:51 發表
mp,

Pls check pm

係囉...記得去日本迪士尼, 人比香港多, 但係玩得好舒服, 不用"鬆肘", "插隊", 真係開心好多

原帖由 tungtung-mama 於 10-7-21 22:51 發表

...

mp,

阿女好番未?

Thanks ttmm,

D 疹退得7788, 胃口都好返D喇

原帖由 tungtung-mama 於 10-7-22 09:33 發表
mp,

阿女好番未?

世博絕對係一個....."世紀肉博大爆炸"....

真係唔知點解天時暑熱...成個人成身滾哂....熱屎辣辣...係都要黐住.篤住人家個背脊嚟排隊...佢哋自己都不好受...真係好難明...ttmm試諗下海洋公園.廸士尼公園每日人數入場係...2萬-4萬人....但世紀肉博係每日30萬-50萬人....可想而知有幾恐怖!!!

我哋擔哂櫈仔坐哂響樹排隊都有能本事跨過我哋插隊攝位...佢哋有d重係..跨欄選手精英....香港人真係未必有咁嘅本事.....

小朋友除咗精力旺盛之外...話說有一程我哋要由蘇州搭火車去無錫.....嗰架火車我簡稱為-----走難火車!!!

我哋一見到走難火車已經不禁發出...嘩嘩嘩聲!!  小朋友反而無驚過...火車一到站...一手拖住大人..一手拖住行理唊...拎住一袋二袋手信...跑呀跑呀...迫上火車....(絕對似當年d粵語殘片咁...亞媽上唔到火車都要掉個蘇蝦上車叫人抱住叫: 請你幫我帶個蘇蝦落香港..嗰種)....d人迫呀迫...插隊呀插...我哋都唔理...殺呀殺...邊推邊攝咁上火車)....小朋友一人一唊...終於塞上滿火車都係高過佢哋嘅大人...可想當時佢哋聞到嘅一定唔會係鳥語花香嘅香氣...而係屁股味....一路前行....一路用普通話大聲叫...."讓一下"...."讓一下"...細聲又驚d人聽唔到....去到自己個位..攞張票出嚟..理直氣壯話: 讓一下, 這是我的!!!

真係好經典...

待續~

...

++埋埋..廿零個都有嘅....

值唔值就見仁見智...但我絕對唔建議老人家或太細小朋友去...老人家會好辛苦...地方太大...人太多..排隊時間太長...唔知係咪我悟性唔高...我真係領悟唔到世博想帶俾我咩訊息..裡面有好多稱之為.....垃圾館!!!

不過..籍住呢個7天旅程...見證住小朋友長大...發現小朋友嘅潛能...係最值得!!!

原帖由 Leona01 於 10-7-22 00:44 發表
講到尾, 你到底睇左己多個館呀?   o的...."鬆肘", "插隊"...值唔值得先?mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題