用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局世德小學 2010-2011 小一生...入嚟交流下^^
go

2010-2011 小一生...入嚟交流下^^ [複製鏈接]

hi,

小女今年小一, 多多指教!
   0    0    0    0

Hello,

我個仔也會在世德升小一,他之前在宏福讀K3.不知你對這小學印象如河?

hi,

知道呢間學校真的不錯, 你是第幾志願呀?? 唔知大家會唔會成為同班同學呢??? 但呢個topie 很小人入嚟看!
係呢, 請問你有冇已經開咗家長會同其他的資料呀???

Hello,

我是第一輪選的,當時只有十五分。

我收到信7月16號才註冊,然後買書和校服等等。

因為你之前有人係度讀先有15分?? 反而第一輪要7月16日才註冊?? 然後買書和校服??
我下星期一or 二 註冊!!!!

我想你誤會了,十五分因為他是大仔,也可以說是最基本的底分,能抽中是運氣大於一切。請問你世德是你第幾志願?

HI,
OIC, 真的誤會了!! 我在第二輪的的第一部份有選, 但都抽不到, 我是叩門返嚟的!所以想問你幾時買書和校服, 因為我在7月5 OR 6 先去註冊的, 所以唔知你地之前有冇開家長會OR 其他, 因為我個月女之前派個間已經一早開了家長會和買書, 所以想問問你, TKS!! 但你不是你心儀的學校先選佢呀?? 唔知佢地可唔可以成為同學仔呢. HEHE!!!

我本身住在靑衣,一般人都覺得世德和主恩是最好的,而世德沒有宗教,機會理應大一點,所以就選這間。聼說世德是行精英班制,而且功課很多,請做好心理準備。以後如果他們能成為同學就清指教指教!

咁我想問你地有冇開到家長會同有冇書單 比我睇睇呢??

新生家長會將於八月二十八上午擧行。

書單,校服,校車等等將於七月十六辦理。

TKS!!!!!!!!!!!!

你知不知世德有個小一適應班(19/7 - 23/7)。你有興趣參加嗎?

7月6日個日交返註冊証, 學校比咗張FORM 我睇就知道有呢樣嘢, 今日去咗交FORM啦, 所以我個女女都會去小一適應班, 你呢? 你會唔會參加呀??
同埋你知唔知幾多年級會分精英班呢?

因為沒有校車接送,所以我沒有參加小一適應班。

幾多年級會分精英班呢? 我想應該一年幾就開始吧。

我都係搵姐姐帶去, 唔怕啦, 到時開咗學之後再亙相交流啦!
可能成為一班呢....

精英班之前我個親戚就由P.3 開始分, 但現在就唔知啦. 因為佢個仔已經今年讀F.5 啦!!

到時開家長會睇吓會唔會講啦!!

hi,

剛剛幫阿仔辦完入學手續和買書等。

他讀1B班。你的又如何呢?

我今日請唔到假,由我老公去註冊的...
因為之前間學校已經買咗書, 好彩都有d 係可以用返, 所以唔洗咁浪費!  我個女讀1C 班, 做唔到同班同學呀, 不過唔怕, 大家都可以做朋友啦!HEHE!!
家長會個日一定見到的!!
係呢你有冇係學校買書包呀?我上個星期係JUSCO
買咗同一個書包,係呢度買平一半呀,好彩打去JUSCO問可唔可以換嘢,佢話可以,買唔哂可以比返BALANCE,真好彩, 如果唔係就慘啦!!咁你有冇買呀??  

我買了一個SPI的包,320元。不知是貴定便?

還有學校要他們看十二本圖書,我現在正忙著陪他到圖書館借書。

你係唔係在乎學校買呀? 如果係, 就一定唔會貴啦, 因為我現在買同係出面買, 足足平一半呀, 真好彩, jusco 全數比返我地!
係呀, 要看12本圖書, 現在已經開始做啦!!!

原帖由 thomaskwlam 於 10-7-19 15:08 發表
我買了一個SPI的包,320元。不知是貴定便?

還有學校要他們看十二本圖書,我現在正忙著陪他到圖書館借書。

Hi,

小一預備班好像以經完了,有沒有東西可以分享一下呢?
‹ 上一主題|下一主題