用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地學珠心算學到幾時會停?
go

你地學珠心算學到幾時會停? [複製鏈接]

你地學珠心算學到幾時會停? 學到除法? 小數點 ..??
   0    0    0    0

我有朋友話學到乘數就停,
因為佢地方法唔同學校..會攪亂小朋友學習

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-6-30 22:03 發表
我有朋友話學到乘數就停,
因為佢地方法唔同學校..會攪亂小朋友學習

我都好想知,我甩好又不是學了會在平時計數時用到

...我都覺得會亂... 但又唔中意半途而廢.... 咁你地有無考評級??? 囝囝學果一間都無話要考評級, 都係上網見到有LEE 類既測試~

原帖由 wendy_jed 於 10-7-2 16:03 發表
...我都覺得會亂... 但又唔中意半途而廢.... 咁你地有無考評級??? 囝囝學果一間都無話要考評級, 都係上網見到有LEE 類既測試~

我仔學左半年就停,我都唔鍾意半途停既人,但當發現佢(珠算)將d計數方式簡單復雜化後,就令我卻步,當初比佢學既原因,係希望佢對加減數o係心中能夠計出黎,有個概念,唔洗數手指,學左幾個月,佢成功唔洗數手指就計到數,我再諗,d題越黎越難攪,再學落去,唔覺得對佢返學方面既數學有咩幫助,所以就停左,依家改為學韓國數~~

係呀...我個囡都係學左半年左右咋, 只係考左個13級 (珠算&心算), 因為諗諗吓..就算繼續學..都係學到乘數就要停 (同事講), 不如早d停啦...留返d $$$學第2樣野啦, 因為返學會學到數學架麻, 另一個原因就係我老公覺得間學校一味講 $$$囉, 交遲左呀...係咁追...

咩係"韓國數" 呀???

王國長老

咩係"韓國數" 呀??? ENOPI 內容以英文為主分BASIC同CRITICAL兩PART
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

貢獻勳章

原帖由 babytai 於 10-7-3 09:52 發表
係呀...我個囡都係學左半年左右咋, 只係考左個13級 (珠算&心算), 因為諗諗吓..就算繼續學..都係學到乘數就要停 (同事講), 不如早d停啦...留返d $$$學第2樣野啦, 因為返學會學到數學架麻, 另一個原因就係我老公覺得間 ...

好貴嗎?我學520/8堂,見抵先學,佢未會心算,見算盤先識,我想緊去e.nopi試堂知下是咩來?

e.nopi的普遍價錢是大概多少?

原帖由 babycherry22 於 10-7-4 09:03 發表

好貴嗎?我學520/8堂,見抵先學,佢未會心算,見算盤先識,我想緊去e.nopi試堂知下是咩來?

e.nopi的普遍價錢是大概多少?

對我黎講...我學個間貴架....除返開都要$120/堂, 係油麻地...我諗都好多人知邊間...嘩...咁你個間真係平喎
我見樓下補習社都好似要成百蚊/堂, "e-nopi" 咩家伙呀???

原帖由 doryee 於 10-7-4 07:47 發表
咩係"韓國數" 呀??? ENOPI 內容以英文為主分BASIC同CRITICAL兩PART

韓國數=enopi

我見識少呀...咁請問 "enopi" = ?????
即係學咩架???

原帖由 babytai 於 10-7-5 09:52 發表
我見識少呀...咁請問 "enopi" = ?????
即係學咩架???

唔好咁講~~
enopi係用英語教既數學,佢分開2part,一part係前者所講咁,出英文既題目要你答,另一part就邏輯思維咁,好抽象可 即係唔止學計數囉,例如比個圖案你,要你比條線落去,令到分出黎2個圖形一樣咁,令佢地有思考空間,不過呢,我又覺得如果讀官津校既話,用中文教數學既又唔多適合囉,比佢學既都係希望對佢上學有幫助係咪

請問 NAKOKO,

我小朋友在港灣庭讀 E.nopi (Math)已4 個月了, 因放暑期我想報珠心算, 您覺得有用嗎? 或者用來報其他項目? 煩請給我意見? 謝謝!

我囡囡都學左珠算半年, 在數學科上就真係唔知係咪可以幫到佢, 而家聽你哋咁講又係咪真係會令佢計數好亂呢? 好想你哋比D意見! Thank

囝囝升K3學, 學左一兩個月, 幼稚園老師已FEEL到, 到K3時, 數理明顯比其他小朋友好..(兩個位加減心算,都幾快好準)..而家升小二,數學順利過度,唔洗粗心, LEE D 咪優點.

但加減數,正常係由個位開始計, 十位, 百位, 仟位..... 但珠算係掉轉.由萬> 千 > 百>十 > 個..... 加減乘數都係...除數未學所以唔知.. 咁LEE D 咪同正常既掉轉LOR...  由於我囝囝係超越左學校好一段, 咁學校教果時,佢已經好熟,所以不至太混亂。

原帖由 急急媽咪 於 10-7-8 10:46 發表
請問 NAKOKO,

我小朋友在港灣庭讀 E.nopi (Math)已4 個月了, 因放暑期我想報珠心算, 您覺得有用嗎? 或者用來報其他項目? 煩請給我意見? 謝謝!

咁學任何一樣野都有佢作用既,點會冇用,當係專注訓練都唔錯~~

醒目開學勳章

但當你小朋友停的時候, 你要有心理準備, 就係佢會慢慢唔記得心中個算盤.
我小朋友都學了一年有多, 最高峰果時可以好快答到百位加減6次, 但隨著佢升小學我幫佢停之後, 慢慢佢已經唔記得了...

原帖由 wendy_jed 於 10-7-8 15:50 發表
囝囝升K3學, 學左一兩個月, 幼稚園老師已FEEL到, 到K3時, 數理明顯比其他小朋友好..(兩個位加減心算,都幾快好準)..而家升小二,數學順利過度,唔洗粗心, LEE D 咪優點.

但加減數,正常係由個位開始計, 十位, 百位, 仟 ...

lee 個當然的..... 但我估都會KEEP到一定既數理感。

‹ 上一主題|下一主題