用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於學校樂團
go

關於學校樂團 [複製鏈接]

請問各位有小朋友參加學校樂團的.  學校會唔會額外收費?
阿女讀的係比較新嘅直資, 今年會組樂團, 不過一年要交約一千蚊, 好似會搵校外的老師教. 咁算唔算正常?
   0    0    0    0

通常是免費,也是由校外請老 師負責。
可能囡囡學校樂團較新,未有預算!
有意讓囡囡參加多一項活動,可以考慮。
做到首席也有滿足感。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我私人有幾個小提琴學生讀直資學校﹐之前0係學校裡學小提琴都係要交學費﹐請外面老師教。而我之前受聘於一所專門接學校外判樂器班及樂團的音樂教育機構﹐一樣有直資學校參與。

所以你所講的情況﹐是很正常的。當然個別學校的處理不一樣﹐有些學校會津貼學生多一些。

原帖由 beetle 於 10-6-30 12:15 發表
請問各位有小朋友參加學校樂團的.  學校會唔會額外收費?
阿女讀的係比較新嘅直資, 今年會組樂團, 不過一年要交約一千蚊, 好似會搵校外的老師教. 咁算唔算正常? ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 12:47 發表
我私人有幾個小提琴學生讀直資學校﹐之前0係學校裡學小提琴都係要交學費﹐請外面老師教。而我之前受聘於一所專門接學校外判樂器班及樂團的音樂教育機構﹐一樣有直資學校參與。

所以你所講的情況﹐是很正常的。當然個別學校 ...

我囡囡學校是分開的,
小提琴班一個費用, 樂團一個費用,
一個學期大約各800元左右
要睇吓有己多堂

我囡學校(津校)都是分開的,
樂器訓練班一個費用, 樂團又再俾一個費用

中樂團 $20 一節 x25節 =$500 (全期)

Orchestra $60 一節(1.5hrs)  
要睇吓有幾多堂???.. 如果都係25節 = $1500

入樂團要由導師推薦的.........

原帖由 id00288 於 10-6-30 12:54 發表

我囡囡學校是分開的,
小提琴班一個費用, 樂團一個費用,
一個學期大約各800元左右
要睇吓有己多堂

唔該哂各位! 我都會比個女參加.  樂團最有趣既地方, 係中學部和小學部group埋一齊, 有grade 3程度就可以參加.  可能怕唔夠人呱....

原帖由 beetle 於 10-6-30 14:15 發表
唔該哂各位! 我都會比個女參加.  樂團最有趣既地方, 係中學部和小學部group埋一齊, 有grade 3程度就可以參加.  可能怕唔夠人呱....

有朋友子升中学,有grade 3己拉第一小提琴部。

灣仔一间女英中,在音統處学過一年,拉初級的己可入樂團。人オ難得。

所以估計明年音樂節參加的學校數目又會增加不少!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

唉....結果唔夠人參加, 開唔成了. 阿女空歡喜了一場, 非常失望呢......

基慈小學專項免費音樂訓練

原帖由 judy 於 10-6-30 14:21 發表

有朋友子升中学,有grade 3己拉第一小提琴部。

灣仔一间女英中,在音統處学過一年,拉初級的己可入樂團。人オ難得。

都有分1st, 2nd, 3rd 架麻....所以咩GRADE都唔緊要囉
‹ 上一主題|下一主題