用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無聊之作~~~~書包重量比較
go

無聊之作~~~~書包重量比較 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

岩岩將囡囡用緊同用過既書包磅完, 每個書包重量大家自己睇.

Seven 大碼 870g, 1.97lbs (呢個依家用緊)

Dr. Kong 大碼 1167g, 2.57lbs

SPI 細碼 1048g, 2.31lbs

0    0    1    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

無聊之作~~~~

怎能冠以此名呢?你是有心人啊﹗

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-30 10:40 發表
無聊之作~~~~

怎能冠以此名呢?你是有心人啊﹗

無聊在於唔捨得掉或送 D 唔要既書包俾人嘛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 10-6-30 10:54 發表

無聊在於唔捨得掉或送 D 唔要既書包俾人嘛

那只是念舊而己,我家也有大量不同年代的文具、髮飾..... 小主人堅持不能動,不可移,只是每逢長假期才拿出來盤點,憑弔一下,多無奈....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 miriam 於 10-6-30 09:59 發表
..
Seven 大碼 870g, 1.97lbs (呢個依家用緊)

...

SPI ACTIVE 細 非光面的, 好似係 9xx 克 重

哈哈...你已經做左件好事啦..
E家咁多爸媽都為"書包"苦惱緊,
你仲要幫我地磅磅佢...仲叫無聊???
不過我想知細碼書包重量就真

how about 4s by SPI?話同spi 同廠, 有冇mami用個 ?
原帖由 babytai 於 10-6-30 15:03 發表
哈哈...你已經做左件好事啦..
E家咁多爸媽都為"書包"苦惱緊,
你仲要幫我地磅磅佢...仲叫無聊???
不過我想知細碼書包重量就真 ...

醒目開學勳章 王國長老

唔無聊~!不知幾有聊
造福人群啦 (結果我都係死要慳, 無再買seven)

原帖由 miriam 於 10-6-30 09:59 AM 發表

http://farm5.static.flickr.com/4102/4747 ...

唔無聊架,如果你肯送d書包俾人(include me)或者交換都唔錯。

早年都做過這些玩意,不過係加埋書之後。結果同樣的七科書連作業補充,最重的有轆書包超過4kg.
愛收集舊書包、背囊的傻人

咁樓主磅1048g果款係光面?
原帖由 chan803 於 10-6-30 14:12 發表

SPI ACTIVE 細 非光面的, 好似係 9xx 克 重

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 llcathy2004 於 10-7-1 05:03 發表
咁樓主磅1048g果款係光面?

yes......

樓主好有心喎,唔該哂

你連埋膠袋紙袋磅, 唔太準。

我磅過, 我屋企的 Zeven 同 lego, 結果都是 Lego 最輕, 勁底買。

原帖由 miriam 於 10-6-30 09:59 發表

http://farm5.static.flickr.com/4102/4747 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 beywat496 於 10-7-8 21:50 發表

我磅過, 我屋企的 Zeven 同 lego, 結果都是 Lego 最輕, 勁底買。

已經 tar 左個磅, 紙袋重量係無計入內.

我都磅過 Lego 係超輕, 仲有係淨色個款比有公仔款仲超超輕好多, 亞女(升小一啦)自己揀了淨色(pink).

哥哥用左 Lego Bionicle 款已兩年, 仲覺okay, 要求不太高可用埋小三先換款.

原帖由 beywat496 於 10-7-8 21:50 發表

小兒自小一已用SEVEN書包,當時的SEVEN 書包SIZE細過現在的SIZE。用了四年。
由於小女矮小,小一時無法背起新款的SEVEN書包,買了LEGO書包,LEGO書包都好輕身,不過好厚身,好容易轉身撞倒人。用了不到半年,裡面開始爛,未到學期尾,已轉用了別人二手的公仔書包(SANRIO果D)。自問小女都係好好保護自己書包的人,不過我覺得自己唔好彩,買左個手工唔好的一個,因為有D朋友用LEGO書包好襟。到今年升小二,小女已長高了,買了個SEVEN書包給她,也買了一個比呀仔。雖然用了四年的SEVEN書包都仲可以用,但呀仔比較粗,已有D爛,有D舊。一個有新書包,一個無又好似唔係幾好,唯有辛苦父母,忍痛買比兩位寶寶。
據兩位用家提供,最好用係SEVEN,其次LEGO,第三係公仔書包。希望可以幫到你們煩惱緊買咩書包的家長啦!

‹ 上一主題|下一主題