用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問08NOV囡囡報PN
go

急問08NOV囡囡報PN [複製鏈接]

大家好, PN班要足兩歲先比讀, 我囡囡係2008年11月B, 又聽過好多人講, 好既學校都收哂B讀, 仲點會有位比囡囡足兩歲先入去讀, 結果我冇幫囡囡報任何既PN, 想起覺得自己好低B, 依家見到同期既11月B好多都有PN收左. 我好後悔自己唔做多D功課, 想問問, 我依家報仲可以嗎, 有冇邊間PN大家可介紹一下呢. THANKS
   0    0    0    0

原帖由 klm402 於 10-6-29 09:42 發表
大家好, PN班要足兩歲先比讀, 我囡囡係2008年11月B, 又聽過好多人講, 好既學校都收哂B讀, 仲點會有位比囡囡足兩歲先入去讀, 結果我冇幫囡囡報任何既PN, 想起覺得自己好低B, 依家見到同期既11月B好多都有PN收左. 我好 ...

其實好多PN班係夠2歲先比佢返學..如果你囡囡11月先2歲你之前都應該照報名, 學校會要你留位到佢夠兩歲先返學 ! 我囡囡08年10月B, 我上年都同佢報左兩間( 啟思 & 迦南 ), 都收要佢11月先返學,但只得下午班所以我都冇比佢讀,因為我囡囡下午時間要訓晏覺 ! 其實你可以試下打電話去問下囉, 或者有D學校重有位 ! 我屋企附近有間我問過都重有位, 不過唔SURE係上午或下午囉, 如果有我就比我個囡讀, 都係11月先返學 ! 我個人意見如果你只係諗住比佢早少少返學玩下同群體生活, 邊間有位你就報邊間囉, 到佢K1 你先同佢搵間你心儀既來讀啦 ! 來緊7月開始好多幼稚園開始接受報名啦..你要睇啦..唔係又 miss 左 !

我個B都係0811, 我在09年8至9月已開始入表PN. 所以都算好彩都有2間肯收細B. 由於要足2歲才可返PN, 你小B就算有學校收都要今年12月才可以入學. 現在遲了, 你可以打電話去屋企附近的學校查詢有冇位, 就算係waiting list都照排照等啦! 其實唔一定冇機會, 因開學後, 有好多情況都會有家長幫個B退學, 例如:病或間學校唔適應等. 加上PN唔一定要讀, 所以可能忽然有位.你個B排到後補位呢! 萬一到最後冇位都唔緊要, 你可以o黎緊8-9月開始報出年的PN/直接讀K, 最多遲9個月開學(即不是今年12月足2歲開學)都不是太大問題! 原本我個B都係今年12月開學, 我覺得他發展未係理想, 我仲同學校申請延遲入學到出年3月才入學(即2歲3個才返學) 不要太擔心, 首先打電話去你心儀學校查詢先啦~

真好多謝大家既回覆, 見到個個家長都有幫小朋友報pn班...覺得自己好不負責任呢...咩都冇做...

係呀! 如果你對學校冇咩要求(當然, 最基本學校老師要有愛心和耐性對學生) 就算遲了報又係細B都有機會有學校收架~ o黎緊8至9月就再報啦(PN或K), 你而家有時間咪在BK睇番D舊post, 睇吓自己鍾意的學校會唔會有舊post, 了解吓間學校law!

原帖由 garykokk 於 10-6-29 10:31 發表

其實好多PN班係夠2歲先比佢返學..如果你囡囡11月先2歲你之前都應該照報名, 學校會要你留位到佢夠兩歲先返學 ! 我囡囡08年10月B, 我上年都同佢報左兩間( 啟思 & 迦南 ), 都收要佢11月先返學,但只得下午班所以我都冇 ...

klm402, 不要這樣講自己不負責任啦! BB一出世到而家(1.5歲半) 父母不是忙打針就是忙要煮咩俾BB食. 都要好多責任和精神! 你已很叻啦!! 我哋D年尾B, 舊年09年8,9月學校報名時, 個B都係得9個月, 仲係舊粉團咁, 未報或唔記得去報有咩咁出奇, 而且年尾B可以今年做超大仔才報PN都可以架~

PN不一定要讀~ 你亦可以直接申請讀K.就算遲幾個月讀也不算是甚麼. 因為一般學校7月就放暑假, 你個B讀PN都要到12月開學, 12至7月再加埋D假期, 其實都係講緊半年既事, 不要太介懷幾個月既校園生活啦

原帖由 klm402 於 10-6-29 11:03 發表
真好多謝大家既回覆, 見到個個家長都有幫小朋友報pn班...覺得自己好不負責任呢...咩都冇做...

caterpillar, 好多謝你既安慰呀, 不過心總有點唔開心呢, 依家好多working mama, 唔只我一個, 但人家都安排得妥妥當當, 而我就好像咩都冇做過咁.
返工想問又唔方便, 我未放工人家都放哂工了, 所以又問唔到, 唉...........我想囡囡學多點野, 比佢過下群體生活, 唔好成日係屋企同姐姐兩個你眼望我眼咁悶. 依家都唔知搵咩比佢學好.....我想佢進步, 但自己卻原地踏步.

原帖由 caterpillar08 於 10-6-29 11:35 發表
klm402, 不要這樣講自己不負責任啦! BB一出世到而家(1.5歲半) 父母不是忙打針就是忙要煮咩俾BB食. 都要好多責任和精神! 你已很叻啦!! 我哋D年尾B, 舊年09年8,9月學校報名時, 個B都係得9個月, 仲係舊粉團咁, 未報或唔 ...

原帖由 klm402 於 10-6-29 11:50 發表
caterpillar, 好多謝你既安慰呀, 不過心總有點唔開心呢, 依家好多working mama, 唔只我一個, 但人家都安排得妥妥當當, 而我就好像咩都冇做過咁.
返工想問又唔方便, 我未放工人家都放哂工了, 所以又問唔到, 唉....... ...

大家都係新手媽媽嘛..我都係一舊雲咁嫁...都係我朋友提我..我先知要去報..我報個陣都遲左嫁..成10月, 11月先同佢報..其實都截左止嫁..不過我都照打電話去問同報, 迦南就都約時間比我囡囡interview..而啟思我都係遲左申請個陣都成11月尾佢都叫我照遞表..一路都冇 feedback但到4月份打電話話有位問我讀唔讀 ! 呢d咪經驗囉...所以來緊要報K1 我巳做定功課勒..你唔好咁自責啦 ! 加油 !

Klm402, 其實我和妳的情況都好相似.
1)        working mama
2)        個B又係俾工人湊
3)        又係年尾細B (B仔)

其實B女有時比起B仔發展得仲快, 普遍男仔會慢d! 雖然有學校收我阿仔讀PN, 但我都曾經掙扎過, 反而想阿仔遲一年讀書做超大仔!(即收咗都唔讀) …但最後決定讀, 因為聽完幼稚園的家長簡介會都好認同間學校的教學理念.

想個B早點有學校群體生活的想法是正常! 可能近代競爭大, 大家都想個B愈早入學愈好…早入學也成為爭議. 其實足齡BB返學反而有其好處 ! 所以就算學校唔收細B, 也不要太難過, 出年再來囉!

關於你又要返工, 放工又遲. 你可以考慮與你先生分工. 叫你先生幫手申請幼稚園手續. 我就是這樣, 每人做d, 分擔吓!

至於群體生活問題, 妳可選擇先返PG或多約幾個同齡BB又或者表姐妹定期出來玩. 我哋一放假就約吓有小孩的家庭一齊出來玩, 今年返唔到PN都可以好多選擇. 不要氣餒!!

你地真係好呀, 大家素未謀面都肯花咁多時間打咁多野回覆我, 真係好感動呀.
我都努力緊呀, 睇下會唔會仲有機會搵到一D仲收緊生既學校, 希望搵到好既學校啦.
老闆一行開我即打電話問, 好似偷野咁, 又怕比人發現. 要小心行事. ^^
真好多謝大家呀.

加油呀!!! 仲有機會架!! 大家都係0811媽咪, 互相支持下!!
啟思(藍田) 後補位都係最近呢個月先call 細B 去IN.
方方樂趣都收細B.
York 新辦PN, 細B都未安排去IN.
唔知近唔近你屋企~

我今晚拿拿聲同bb去影相呀要, 先報york先, 因佢新辦pn班, 希望有chance啦, 不過好貴呀...4千幾一個月, 真係誇張呀.
原來呢度咁多都係08nov媽媽呀....好高興認識大家啊.
係bk既自由報料到有其他媽媽話比bb做大b, 意思係唔係等佢出年2歲幾成3歲先讀n1呀...其實真好處大d咩...但我見好多08nov既媽媽都唔會比bb做大b既....

Ming Wei ihas a new branch in Prince Edward, they accept small b and still have spaces. My BB is 08 Nov, she is going to have interview next Saturday.

可比有關既資料我嗎..我唔知佢中文係咩名呀. thanks

明慧幼兒園

多謝大家既INFO, 我唔理LU...有理冇理打去問左先, 亦都約左今個星期六去面試, 唔知呢間學校咩背景, 不過上網就只SEARCH到佢地北角0個邊既學校, 可能太子呢邊新開未咁快搵到INFO吧, 但係見有D家長對呢間野既評價好似唔太好, 大家有冇咩INFO可提供比我參詳一下呢, THANKS

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2147439

原帖由 klm402 於 10-6-30 09:45 發表
多謝大家既INFO, 我唔理LU...有理冇理打去問左先, 亦都約左今個星期六去面試, 唔知呢間學校咩背景, 不過上網就只SEARCH到佢地北角0個邊既學校, 可能太子呢邊新開未咁快搵到INFO吧, 但係見有D家長對呢間野既評價好似 ...

你住邊區呀 ? 我就住將軍澳..我屋企附近有間我問左重有位..我打算呢兩日都去報名..諗住比我囡囡返因為佢上午班重有位...學費又唔係太貴..$2,100.-左右

唔好灰心呀!! 我情況同你差不多我對孖仔係0806我都係剛剛開始同佢搵PN, 我都好後悔咁遲先開始同佢地搵學校!! york重收緊生你可以試下!! 我對孖仔今過星期會interview York

Woo ... Twins study at York .... total $10,000 per mth !!

原帖由 dorothy313 於 10-6-30 12:08 發表
唔好灰心呀!! 我情況同你差不多我對孖仔係0806我都係剛剛開始同佢搵PN, 我都好後悔咁遲先開始同佢地搵學校!! york重收緊生你可以試下!! 我對孖仔今過星期會interview York ...

garykokk , TKO邊間仲有位? 我都想知喎~

原帖由 garykokk 於 10-6-30 11:43 發表

你住邊區呀 ? 我就住將軍澳..我屋企附近有間我問左重有位..我打算呢兩日都去報名..諗住比我囡囡返因為佢上午班重有位...學費又唔係太貴..$2,100.-左右 ...
‹ 上一主題|下一主題