用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 胡素貞小學
go

胡素貞小學 [複製鏈接]

我女去胡素貞, 下午學, 有家長入了這嗎?
   0    0    0    0

回覆 1# pccblack 的文章

點解這間學校沒有人讀

原帖由 pccblack 於 10-6-28 23:53 發表

已是全日制的小學, 你個女讀邊間幼稚園的? 我覺得小二下學期開始深, 小三開始分精英班, 學校的支援很好, 你有問題需要搵老師幫忙, d老師會很快幫你解決, 好似我阿女今次考試中文唔好, 我打去搵中文老師問點可以幫佢, 點知老師第二日叫阿女小息去搵佢, 老師逐樣教佢同佢講, 教佢用咩技巧去讀會好d, 我讀佐幾年, d老師好樂意幫你!

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-30 10:18 發表

已是全日制的小學, 你個女讀邊間幼稚園的? 我覺得小二下學期開始深, 小三開始分精英班, 學校的支援很好, 你有問題需要搵老師幫忙, d老師會很快幫你解決, 好似我阿女今次考試中文唔好, 我打去搵中文老師問點可以幫 ...

你好, 2隻臭豬

我正考慮讓小兒明年入讀沙田圍胡素貞小一, 因為去過 5 月的開放日覺得幾好 請問小一是活動還是傳統教學? 學校的校風如何? 中文是否以普通話教 ? 另你說小二下學期開始深, 是否高半年/一年 課程?

希望知道多一點, 謝謝幫忙

謝謝

嗯, 校長和老師都好NICE, 我好喜歡這學校. 今年搬到這校舍, 非常好, 你小朋友幾多年班?

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-30 10:18 發表

已是全日制的小學, 你個女讀邊間幼稚園的? 我覺得小二下學期開始深, 小三開始分精英班, 學校的支援很好, 你有問題需要搵老師幫忙, d老師會很快幫你解決, 好似我阿女今次考試中文唔好, 我打去搵中文老師問點可以幫 ...

原帖由 JOEE 於 10-6-30 11:14 發表

你好, 2隻臭豬

我正考慮讓小兒明年入讀沙田圍胡素貞小一, 因為去過 5 月的開放日覺得幾好 請問小一是活動還是傳統教學? 學校的校風如何? 中文是否以普通話教 ? 另你說小二下學期開始深, 是否高半年/一年 課程?

...

我覺得佢傳統得黎又唔太辛苦, 我記得小一的時候, 好多同學仔媽咪話對寫字同要默書適應最難, 因為中英文要寫好多生字, 阿女話有d同學小息要在班房練寫字, 每隔一星期有2次默書, 中文唔係普通話教, 小三開始要unseen 中文默書, 小四英文要unseen, 功課平均6-7樣, 我個女今年升小五, 睇返由小一到而家, 我記得小一下學期英文已經要看圖作文, 由小二開始深, 數學要背乘數表, 是否高半年or一年課程我無比較過, 但我見大家學ga書其實間間都差唔多, 三年級分佐精英班個d同學仲辛苦d,(我阿女不是精英班), 聽d ma ma 講佢地功課多d,數學又要做得多d, 中文又要自己備課, 又要寫埋週記, 都幾辛苦wor!

你好, 我仔仔都係今年九月入讀胡下小一, 不如大家做個朋友喇...可以大家溝通下..       

原帖由 pccblack 於 10-6-28 23:53 發表

你好, 非常高興認識你, 我的女女都是九月入讀, 很大機會同一班, 做同學仔.
在這BK好像很少胡下的家長發言.

原帖由 amandahei 於 10-6-30 12:31 發表
你好, 我仔仔都係今年九月入讀胡下小一, 不如大家做個朋友喇...可以大家溝通下..       

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-30 12:31 發表

我覺得佢傳統得黎又唔太辛苦, 我記得小一的時候, 好多同學仔媽咪話對寫字同要默書適應最難, 因為中英文要寫好多生字, 阿女話有d同學小息要在班房練寫字, 每隔一星期有2次默書, 中文唔係普通話教, 小三開始要unseen ...

多謝你的意見, 我還想請問 :
1. 小一及二的中英文默書是 open book 還是以其他形式 定沒有 ?
2. 是不是有普通話堂 ? 只是中文課不用普通話教?
3.小一的英文看圖作文會不會好長 (約多少字)
4. 有多少位net 老師?

不好意思, 太多問題啦

我都係今日先註冊做member!!
我一直都有睇BK架, 不過就冇出聲囉..

我都覺得好少人講胡下...我係叩門入胡下的, 仔仔對呢間學校印象都幾好!:)

原帖由 pccblack 於 10-6-30 13:28 發表
你好, 非常高興認識你, 我的女女都是九月入讀, 很大機會同一班, 做同學仔.
在這BK好像很少胡下的家長發言.

我去了家長日,

1. 默書好像改了, 啟發性, 不是傳統, 好像填幾個字留個格
2. 當然每間都有, 中文課用廣東話
3. 小一小二我估最多幾句, 看過幾間小學都差不多
4. 去學校網看

原帖由 JOEE 於 10-6-30 14:22 發表

1. 小一及二的中英文默書是 open book 還是以其他形式 定沒有 ?

...

今年學校申請到50萬, 聘請多一位外籍老師, 一助教, 學校最少有2位外籍老師

原帖由 pccblack 於 10-6-30 14:32 發表
我去了家長日,

1. 默書好像改了, 啟發性, 不是傳統, 好像填幾個字留個格
4. 去學校網看

...

多謝幫忙!

我見平時朝早 08:00am 好多學都未返學, 除左每星期有一日 (週會?)

好像8:20 定是8:30上堂

原帖由 bowling68 於 10-6-30 16:12 發表
我見平時朝早 08:00am 好多學都未返學, 除左每星期有一日 (週會?)

原帖由 pccblack 於 10-6-30 16:15 發表
好像8:20 定是8:30上堂

8:20打鐘集隊

原帖由 bowling68 於 10-6-30 16:12 發表

返8:20 , 逢星期五週會去禮堂聽野

原帖由 pccblack 於 10-6-30 14:34 發表
今年學校申請到50萬, 聘請多一位外籍老師, 一助教, 學校最少有2位外籍老師

係呀, 阿女由小一開始, 都每星期有一堂係外籍老師上英文, 低年級的同學好鐘意位女外籍老師ka!

原帖由 JOEE 於 10-6-30 14:22 發表

...

1. 中默係講比你聽默邊幾課的, 英文係每次默書老師會比範圍紙
2. 有普通話堂, 唔係普教中文課
3. 不會太長, 好初步的教英作, 無字數限制, 再高年級有字數限制
4. 而家有一位女外籍老師

原帖由 pccblack 於 10-6-30 14:32 發表
我去了家長日,

4. 去學校網看

...

1.我記得小一初初默書係間低d空白位要你填, 下學期已經唔係, 唔知係唔係改佐
2. 無錯有普通話, 中文用廣東話
3. 係呀, 其實小學的課程真係間間差唔多
‹ 上一主題|下一主題