用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始發夢...心籮籮攣未ar
go

開始發夢...心籮籮攣未ar [複製鏈接]

如題
下個星期二升中放榜la
我琴晚發左第一次有關既夢
本來我一路都以為自己可以平常心ga

呀仔都話有d心急la
快d知就好la
   0    0    0    0
比較同計較都一樣令自己唔開心

一路都係我急個女唔急, 琴日個女都無端端問我7月6日星期幾, 我feel到她都開始有d緊張. 我就開始有d神經質, 會諗吓:死啦我會唔會填錯學校number?

已發夢, 仲夢到間學校倒塌, 仲問人要重建係未要遲d開課
傻左

原帖由 天娜 於 10-6-28 19:24 發表
傻左

比你笑c我
我都系夢到
老師派到我個仔時.....就醒左lu
即刻再0訓又發唔番lu
ha ha ha

原帖由 天娜 於 10-6-28 19:24 發表
傻左
比較同計較都一樣令自己唔開心

醒目開學勳章

我仲未黎料........... 等緊運到!!

好驚, 其實個日攞左半日假, 如果唔係要攞成日喎 !! 又唔可以比亞仔咁大壓力, 噢, 做亞媽很係好辛苦 ~

希望7月6日天氣好似今日咁天朗氣清, 唔好落雨, 家長同學生去搵學校都無咁辛苦, 記得上年係落雨.

原帖由 share.gain 於 10-6-29 12:30 發表
希望7月6日天氣好似今日咁天朗氣清, 唔好落雨, 家長同學生去搵學校都無咁辛苦, 記得上年係落雨.

同意!千其唔好落雨呀~~

唔記得上年有無落雨,前年亞仔派位日就傾盆大雨,今年到亞女啦,希望好天啦!

原帖由 share.gain 於 10-6-29 12:30 發表

上兩個星期, 我已經發佐一次夢, 夢見派到第九志願, 赫到我即刻醒佐.
依家個心忐忑不安....籮籮攣個隻, 都唔知點算.

各位媽咪 : 我地就嚟人都癲, 但d仔女同老公好似好輕鬆, 點解?

我老公噚日都特登搵張排位表出嚟睇, 仲話派到十志願內都算囉喎.... 佢係咪要求低左d呢!!?

希望果日唔好落雨, 順順利利啦!!

原帖由 share.gain 於 10-6-29 17:38 發表
各位媽咪 : 我地就嚟人都癲, 但d仔女同老公好似好輕鬆, 點解?

其實咁緊張都冇用架
都己成事實
倒不如早D準備叩門嘅野
幫佢地温下書,考好個HKAT
就算入間唔係咁好既中學都入到好嘅班
順便問下你地6/7會唔會訓唔着架?

回覆 1# ho3186 的文章

我囡基本上已知可以直升, 所以我哋唔緊張.
但身邊有啲朋友子女都係今年派位, 我有少少替佢哋緊張, 希望大家都入到心儀中學
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!

唉!昨晚又發夢

醒目開學勳章

尋日睇天氣預告, 下星期二, 三, 四都會落雨, 真係大獲!!

原帖由 babiB 於 10-6-29 18:05 發表
我老公噚日都特登搵張排位表出嚟睇, 仲話派到十志願內都算囉喎.... 佢係咪要求低左d呢!!?

希望果日唔好落雨, 順順利利啦!!

原帖由 ho3186 於 10-6-28 13:51 發表
如題
下個星期二升中放榜la
我琴晚發左第一次有關既夢
本來我一路都以為自己可以平常心ga

呀仔都話有d心急la
快d知就好la

我一個月早已發左惡夢,夢到仔仔連band 3都派唔到.問學校老師校長,她們都不知道為什麼,好像傻婆咁發茅亂問,最後要等3日,教統局才通知我 - 仔仔張表格填漏資料,所以冇得派位,我驚醒,簡直汗流浹背,再也睡不了.

呢幾日,我將自己弄忙碌,將仔仔書櫃清理,d 練習不要就賣,要告別小學生涯.一邊做一邊感慨,為什麼媽媽的努力與仔仔成績不成比例,原來不知不覺買了很多練習,可惜仔仔做得少.成績是band 1中,為什麼我心仍戚戚然,心內不快,早幾年自己不是希望仔仔能愉快學習即好,求學不是求分數呀.今日上網查下6/07之後補位,林護要3次試最低中英數有10A2B或全級5名前才派表給你,重要考試.善德要90分以上才有機會.

說什麼求學不是求分數,少一分也不行.我要忙碌,不要再發惡夢.

「求學不是求分數」?!信佢一成都嫌多!
Best wishes to all of your kids on 6/7/2010!

原帖由 KWT 於 10-7-1 16:02 發表

我一個月早已發左惡夢,夢到仔仔連band 3都派唔到.問學校老師校長,她們都不知道為什麼,好像傻婆咁發茅亂問,最後要等3日,教統局才通知我 - 仔仔張表格填漏資料,所以冇得派位,我驚醒,簡直汗流浹背,再也睡不了.

呢幾 ...

我查閱林護網頁,是要五、六年級上下學期共 4 次試 (不是3次)最低中英數有10A2B或全級5名前才派表。

奇怪的是林護說A grade 即85分或以上,但小兒的學校是88分或以上才是A,

而善德要A/90分或以上才有機會,莫非90分或以上才是A?

難道不是全港統一分 grade 分數的嗎?若真的各有不同,這豈非不公平??

‹ 上一主題|下一主題