用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
樓主: 琬晴B
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

Tammyto2:

"有d野係要迫返尼架!!唔辛苦唔付出...又邊有收穫呢?學琴既野,,可以當係興趣,都可以當係1個保障~"-->
你的想法應該與我囡囡老師的想法接近.從囡囡老師平日的口吻,我亦有這種感受.只能說,我實在無能力當上""疑似"成功鋼琴家背後的媽媽".

我是在職媽媽,實在沒有時間每天跟囡囡在鋼琴上"消磨"1小時以上,我寧願同佢(以及囝囝)做下手作仔,講下故事.這是我經過幾天思考後,所作出的"取捨".

昨天我和囡囡外出,所以特意帶同琴書,在外面租琴室練習半小時.在這半小時內,囡囡沒有像平日一樣口若懸河,只是一直練習.她彈了接近六本琴書(差一首未彈),考試歌未練,Scale未練. 這讓我知道,假如要她所有歌都彈一次(僅僅一次!!),需時約45分鐘.對一個5歲多(準備考2級)的小孩以及我來說,真是太多了!!

只是各師各法,沒有誰對誰錯.唉.......

剛過去的星期六,跟鋼琴老師說,我實在達不到她的要求. 老師的想法是:如果我不能陪/督促囡囡練琴,老公或工人可以幫忙嗎?我說他們做不到.老師此時亦明白,並跟囡囡說:"等你大個d,生性d,我再教你啦."

心裡有點不捨 ,因為看得出鋼琴老師很疼惜囡囡,亦很渴望她能"成材"(她從沒收過這麼細的學生,收我囡囡只因為是朋友介紹的.),她敬業樂業,對自己的學生/教學/職業持有一份"執在".雖然在這一刻,大家實在配合/遷就不到對方,因"了解而分手",但或者將來某日,當囡囡能夠對音樂產生一份"執在"時,囡囡和老師還是可以"再續前緣".: : :

囡囡在鋼琴旅程上又要重新上路.
各位媽咪,學琴的小朋友,鋼琴老師, 大家都要努力加油啊!!

原帖由 琬晴B 於 10-7-2 14:09 發表
Tammyto2:

"有d野係要迫返尼架!!唔辛苦唔付出...又邊有收穫呢?學琴既野,,可以當係興趣,都可以當係1個保障~"-->
你的想法應該與我囡囡老師的想法接近.從囡囡老師平日的口吻,我亦有這種感受.只能說,我實在無能力當上" ...

看到你這樣為女兒花心思...為她著想...真是一個好媽媽呢~=]

可能我媽媽也是像妳女女的老師一樣想法!!不過,,,如果你有意讓她學到很高級的話...要想一想了..
因為...妳女女還是細個...不用應付太多的schoolwork..
but once she goes to school,佢可能有更多野要做at the same time like 又要溫書...又要做功課...仲要練琴...
所以我媽媽細細個就谷我...快d考埋個8級叫做了左件心事......
所以我last year 可以好輕鬆咁考個CE....今年summer 又可以用尼prepare 我出年既alevel...唔洗理學琴d野...
因為我有d fds 佢地到而家都未考到8級...咁係因為細個果時好hea 咁學....

所以...真的要取捨啦...睇下你對自己女女要求有幾高....吧?
無論如何...支持妳啦=]

原帖由 琬晴B 於 10-7-6 15:02 發表
剛過去的星期六,跟鋼琴老師說,我實在達不到她的要求. 老師的想法是:如果我不能陪/督促囡囡練琴,老公或工人可以幫忙嗎?我說他們做不到.老師此時亦明白,並跟囡囡說:"等你大個d,生性d,我再教你啦."

心裡有點不捨 :- ...

你這一段留言令我有一點傷感,其實學琴不僅小朋友要付出很多時間及努力,作為陪伴他們的家長又何嘗不是?我給兒子學琴著眼點是陶冶性情,培養他的專注力,耐性及責任感,同時小朋友如有一技之長對他的自信心/自我形象亦有很正面的幫助。

另外想問你的小朋友知道要換老師後的情緒如何?會否影響她對學琴的興趣及看法?

我反而覺得既然老師都無咩教幼兒的經驗, 早分手好過. 小朋友即使有 talent 都需要老師對佢多觀察, 跟家長多溝通......

To tammyto2:

謝謝你的回覆!我可能就是你所說,果種hea的人.我當年由小學五六年級,學到中六,先至去考3級鋼琴(老師當時都有問我是否想考4).你比我幸運的是,你媽媽會逼你學;但我小時候,雖然家中有鋼琴(放在外婆房間),每次練琴,外婆都會話吵;每次問爸爸拿學費,爸爸都會說好貴。唉……

當然,我心裡亦有個盼望,就是囡囡可以按照現時的進度繼續學琴,例如:兩至三年學兩級(不知道是否可行).她小學的功課量不多,但因為學校行IB,所以升中後(尤其是Year 12/13)應該會好忙.作為母親,當然希望她能夠學得越高級越好.但作為在職母親,我亦只能量力而為.

To Camom:
對啊,無論對小朋友或父母來說,學琴都要付出很大努力和時間,是“長期作戰”。

囡囡知道要換老師後,情緒沒有很大變動,亦有練琴;她還說要找一個“傻傻地,教得佢好”既老師。(“傻傻地”的意思是“懂得搞笑”,請勿誤會) 而且老師說,如果暑假搞得成演奏會,都會邀請她出席,所以她不覺得傷感.

To w_y:
就好像男女關係,勉強無幸福,不過我都唔敢排除將來復合的可能。

對, 復合. 唔同階段有唔同需要, 到你個囡大 d 或者佢就配合到. 我個囡, 之前佢仲細我俾佢培養興趣唔會迫佢, 反而係佢自己要求彈多 d, 老師都就晒佢, 要求技巧都唔會太高, (始終得幾歲人仔), 去歌去得幾快, 書又開好多. 而家因為搬家轉老師, 新老師要求好高, 我老公最初都擔心合不來係咪要換, 但經過半個月大家磨合期之後, 阿囡反而更用心, 對自己更有要求. 而家持續觀察中.

原帖由 琬晴B 於 10-7-8 11:11 發表
To tammyto2:

謝謝你的回覆!我可能就是你所說,果種hea的人.我當年由小學五六年級,學到中六,先至去考3級鋼琴(老師當時都有問我是否想考4級).你比我幸運的是,你媽媽會逼你學;但我小時候,雖然家中有鋼琴(放在外婆房間),每次練琴 ...

再一次感受到媽媽的偉大...妳樣樣都為你個女著想...出法點都係諗佢先..=v=
不過我媽媽也是很勁..迫到我...練琴...因為...
其實....!!我真係好hea既人!!唔怕同你講,,我考grade 8 piano 考左3次先考到...仲要岩岩得110分= =!!!violin 學左6年1級都冇去考!!XD

學校行IB真好...比CE and ALEVEL 易好多...we cram for exam lei...sigh...

不過你同你女女都要加油牙...=]...3年2級應該唔係好難牙如果only練考試歌....~我之前試過年半4級...升左中之後就1年1級...= =最後8級考3次= ="

Happy to hear u will be change the piano teacher.

Your daughter will lost her interest (or afraid of)  in piano if she push her so tight.

有問題輪到我囡囡, 請教下.

女兒剛6歲, 學一對一3個月了, 每堂30分鐘, 彈亦是最初級的諳, 學音符號, 記, 聽....., 琴老師會有什麼期望或想得到, 快快脆脆教完一本琴書, 做練習,目的升高班或想以為家長想教快些 ? 已講學好基本功最重要.

但放學後憑幾分鐘時間, 交代給家長聽, 想依賴家長係家再教番小朋友 ? 陪彈無問題, 再教自己囡囡, 可能真的力不從心, 上堂氣氛係咪好嚴肅, 一彈錯或未來得反應, 就說"已教過妳, 為何都仲未記得..., 查實啱啱這堂教", 因她都未消化到, 再講第2樣, 當然無反應, 搞到囡囡唔太開心, 原本開心上堂, 搞到自信心低晒, 要點同老師溝通好, 想囡囡開心學習, 有興趣先入腦, 驚怕了上堂.

囡囡6歲,是比較容易理解的年紀(相對3-4歲而言),的確是到了好好安排的時候,既然已學了3個月,每堂30分鐘或許已開始不足夠,合理相信很快便要45分鐘。基本功是一種長期而持續的累積過程,孩子必然在錯誤中學習,不要懷疑孩子的能力。能跟上課自然最理想,始於最難的是找到一位理想的老 師,如若有點要求,試試多從這方面設法和著手。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

囡囡性格係比較內歛, 所以唔會即時表達給老師聽, even 明或不明, 但每天都有在家練琴, 希望她好好enjoy彈琴.

原帖由 bebebe12345 於 10-7-12 12:06 發表
囡囡6歲,是比較容易理解的年紀(相對3-4歲而言),的確是到了好好安排的時候,既然已學了3個月,每堂30分鐘或許已開始不足夠,合理相信很快便要45分鐘。基本功是一種長期而持續的累積過程,孩子必然在錯誤中學習,不要懷疑孩 ...
‹ 上一主題|下一主題