用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

囡囡的鋼琴老師是一位盡責而且具足夠資歷的老師,囡囡跟她學了大約一年,準備考二級.(囡囡第一位鋼琴老師因為經常更改學琴時間,所以換了這位老師.)

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Leila Fletcher/Bastien),本來尚且應付得來(對我來說),但近幾個月,由於要準備考試,所以亦要練考試歌及Scale書.由於歌曲太多,她越來越沒有心機練習.(經常都要我放工回家督促她,才肯練習,但時間不多,怎練也練不熟.)

最近有一次上課,當老師聽見囡囡彈新歌彈得頗流暢,就要求她多彈一首新歌(雖然囡囡說不好,但老師堅持.)-->六本書=七首歌;另加考試歌+Scale.

其後我向老師表示,囡囡最近太多歌,練不熟,建議減一至兩本琴書(我提議不教新歌,便可以"Out左"果一兩本琴書.)老師亦同意現時用的書太多;不過,她依然全部書繼續教新歌(有時,甚至還會問囡囡(同一本書)是否要多一首新歌??)

之後兩星期,我寫了張字絛給老師(以免囡囡知道),內容簡略如下:
"囡囡最近都不肯主動練習,就算練琴,亦只會彈兩本左右,更枉論考試歌及Scale書.請您下課時,記得叮囑她練習.因為有時候,老師的說話始終勝過母親的"嘮叨".我最近兩晚陪她練琴,兩晚都練到十時多."

這一堂課期間,老師的確多了提醒囡囡要練琴(大約三次),但她沒有減少琴書/新歌(而且有些舊歌要再彈,因為不熟).下課時,她沒有提醒囡囡回家要練琴(以及如何練琴,例如一日練幾多次) 當我們準備離開時,老師突然在我的字條背後寫字,囡囡很八卦,問她寫什麼.老師起初說:"不關你事",囡囡再問,老師就說:"我教你媽咪,返屋企點樣教你."

原來老師在字條背後寫:"提高要求";然後對我說:"你要提高對佢既要求".

呢一刻,我真係想
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-28 10:34 發表
囡囡的鋼琴老師是一位盡責而且具足夠資歷的老師,囡囡跟她學了大約一年,準備考二級.(囡囡第一位鋼琴老師因為經常更改學琴時間,所以換了這位老師.)

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Le ...

你囡囡幾多歲?

好老師難求

有時真的要人夾人, 我家姐個仔仔都是一樣, 已經轉了好幾個老師了。以前貪平在琴行學, 但他沒有太大興趣, 師資又麻麻, 但其實是合理的, 如果個老師是好的, 都自己私人教學生啦!! 之後經朋友介紹了位 APA 學生, 好是好, 但經常轉時間。最近覺得她太忙, 太多學生, 不太用心教, 或者她年齡太少, 處事不夠成熟, 無責任心啦!! 所以現在我家姐想找到一個比較成熟, 有責任心和經驗, 最重要是讓我感到放心的老師!! 有時寧可比貴D, 找個好D的老師, 都不想浪費時間, 轉來轉去, 到最後時間和金錢都一樣浪費!! 太愚蠢了!!

就黎六歲,四歲開始學琴.

我對囡囡是有要求的(因為我自己亦學過琴.),所以囡囡練習時有錯誤或不明白時,我亦會提點.

我先後兩次跟老師提出此事,是希望:--
1)老師減少琴書/新歌(因為我覺得在現時來說,實在太多),
2且我想看看,老師有什麼可以幫忙(包括叮屬她練琴),提高她的興趣.但老師還要我"提高對佢既要求"?!?

如果我對囡囡沒有要求,又怎會連續跟囡囡由8點幾,練到10點幾.(因為歌曲平均只有七成熟,A2考試歌勉強熟(但仍未跟足歌曲的指示),B2考試歌完全不熟(已開始練了一個月)C部分的歌仍未學,Scale(琵音/MINOR....)的手指位仍然不熟,唉!!!

以為跟老師提出問題後,可以減輕一下擔子,但現在反而覺得擔子更大了.

原帖由 fcbttkw 於 10-6-28 10:42 發表

你囡囡幾多歲?

我跟老公說,不是要找最好的老師,而是要找適合的老師.而找一位適合的老師,不一定是"錢"可以解決得到.(我囡囡每堂學費超過300元.)

經過這兩次"貼身的溝通",我的感覺是,老師好像不認為自己有需要調節,反而覺得有需要調整的是我.

原帖由 KloB 於 10-6-28 12:23 發表
有時真的要人夾人, 我家姐個仔仔都是一樣, 已經轉了好幾個老師了。以前貪平在琴行學, 但他沒有太大興趣, 師資又麻麻, 但其實是合理的, 如果個老師是好的, 都自己私人教學生啦!! 之後經朋友介紹了位 APA 學生, 好是好 ...

when is the exam date? 2011? if so, there are 12 months for preparation, no need PUSH too hard. Your girl can sit in front of the piano for over 90mins? I think you may 'choose' 3 songs + scales for each practising session, then change another 3 songs next day. Cover ALL songs each time is really a burden for 6 years old kid.

And I think your girl gets pressure from NEW songs. Once she plays smooth, teacher add new song, so she feel pressure about it and that's why 'not playing smooth' is better for her (escape from new songs). Maybe tell her to finish all songs in 1 book, then that book would disappear (not continue to upper grade), she would be willing to practise.
原帖由 琬晴B 於 10-6-28 12:24 發表
就黎六歲,四歲開始學琴.

我對囡囡是有要求的(因為我自己亦學過琴.),所以囡囡練習時有錯誤或不明白時,我亦會提點.

我先後兩次跟老師提出此事,是希望:--
1)老師減少琴書/新歌(因為我覺得在現時來說,實在太多),
2且我 ...

My daughter will have exam this year though the exact exam date is yet to be received.

Thank you for your kind suggestion! The
situation is worsen now because the teacher ask her to memorize two songs  (not from exam pieces) for the coming performance. Also, the teacher will give her new song anyway even when she needs to repeat the old ones.

So these are what my daughter needs to practise during this week:
-- SIX new pieces
-- ONE repeated piece
-- TWO memorizing pieces.
-- TWO Exam pieces
-- Scale Book (she will be randomly tested on every aspect for each lesson)

It's killing me (not literally)...... sigh.......

原帖由 eggmama 於 10-6-28 13:42 發表
when is the exam date? 2011? if so, there are 12 months for preparation, no need PUSH too hard. Your girl can sit in front of the piano for over 90mins? I think you may 'choose' 3 songs +  ...

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-28 10:34 發表

囡囡現在用六本琴書(Alfred/Schaum/Michael Aaron/A Dozen a day/Le ...

似乎你囡囡個老師都幾急進和自我!小朋友年紀還小,唔係個個小朋友都接受倒呢種教法,尤其對一D要努力練琴先交倒功課嘅學生,佢地要付出很多時間先應付得嚟,這樣落去反而會弄巧反拙,令小朋友吃不消,真係要同老師再溝通吓!
俾我遇到個老師係咁,我會帶少一、兩本琴書上堂,等佢想教都冇得教。

其實老師都冇咩錯,我覺得係溝通不足,你試下電話入面認真講下,家長同老師溝通好重要。可能老師認為囡囡可一試,練唔熟又或者唔肯練唔關功課多事。再者,7本書再加考試又真係對6歲小朋友多左D。我覺得彈得好2-3本書好過7本書都半桶水。

原帖由 fcbttkw 於 10-6-28 17:56 發表

似乎你囡囡個老師都幾急進和自我!小朋友年紀還小,唔係個個小朋友都接受倒呢種教法,尤其對一D要努力練琴先交倒功課嘅學生,佢地要付出很多時間先應付得嚟,這樣落去反而會弄巧反拙,令小朋友吃不消,真係要同老師再溝通吓!
俾我 ...

醒目開學勳章 王國長老

agree, 已經要應付考試, 仲要攪表演同練其他歌, 又係老問題: 其實你為左咩俾小朋友學琴?
我女都係黎緊8月考4級(報左8月, 唔知俾8月定9-11月), a,b歌都ok, 而家學c, 同時練scale, 我女跟呢個老師已有多年, 一早有共識: 我唔急, 不過間中都應該俾佢考下試比下賽, 等佢認真一下, 所以而家大概隔年跳級考, 考試就唔比賽, 到時認真d, 其他歌仔我唔駛佢太認真, 下下都操得咁fit, 仲邊培養到興趣丫........
你試下同老師傾下, 有要求, 都focus o係考試上, 寧靜佢練多幾次考試歌, 彈多幾次scale, 起碼俾女女知道有個目標, 唔好無終點咁不停跑, 好攰呀.........(斷估你女唔止學琴一樣掛? 俾佢o抖下啦)
原帖由 fcbttkw 於 10-6-28 05:56 PM 發表

俾我 ...

1.其實一堂45MINS 裏面她怎樣上課?怎樣去教-- SIX new pieces
-- ONE repeated piece
-- TWO memorizing pieces.
-- TWO Exam pieces
-- Scale Book (she will be randomly tested on every aspect for each lesson)

咁多首歌呢?

2.你小朋友兩個小時練琴的時間是怎樣分配呢?(因為這也很重要!)SIX new pieces是幾長先?A DOZEN A DAY 個D好短,一星期3首也不多

To fcbttkw:
我囡囡係果種要努力練琴先交倒功課既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

To Miss321:
我不想深究老師是否有錯,但我覺得現時的做法(以這星期為例:新歌舊歌以及要背誦的歌,合共九首;還未計考試歌及Scale),囡囡感到吃力,陪練員兼助教(即係我)亦感到非常非常吃力,所以先後兩次向老師提出問題。

我每次都陪囡囡上鋼琴課,有問題我是會反映的;但現在的情況,好像越向老師講得多,workload反而越重。

老師的技巧的確是很好,但……

To Charlotte_mom:
我其實唔指望囡囡音樂有任何卓越成就,只希望佢透過對音樂的認識,培養對音樂的興趣,學會欣賞音樂,以及增加個人的音樂感;學校亦沒有要求「一體一藝」。

囡囡的課外活動不算太緊密,但由於我每晚回家已經八時多,要陪她練這麼多首歌,而且我仲有個細仔。就是因為陪家姐練琴,我幾乎沒有時間陪囝囝傾計玩耍。當日,老師跟囡囡說:「我要教你媽咪,返屋企點教你。」我已經馬上跟囡囡說:「媽媽返屋企已經八點多,沒時間教你的。」

To Pianist12:
上課是複琴然後教新歌(逐本),然後才練考試歌/Scale(通常來到考試歌這部份,時間已很倉促.),最近的課時長達1小時!

曾有幾次老師在示範完新歌後,問囡囡:「要唔要彈一次啊?」囡囡搖頭,老師就說:「咁返屋企練啦!」我覺得不太好,所以每逢老師再這樣問囡囡,我都會說:「即時彈一次,印象會深刻一點。」

我其實不打算要小朋友每天練兩小時琴,但由於她最近要練的歌太多,變得更加不肯練(因為好像練極都練唔完),我八點幾回家後陪她練,才勉強每首練到二至三次。

歌曲方面,以上星期為例,A Dozen A Day只有一首,Leila Fletcher(Book 3)有兩首(Long Long Ago仍未彈熟,要再練,但又有新歌,唉…..)

醒目開學勳章 王國長老

我相信其實你心中都有個答案
好似而家情形係QUANTITY多過QUALITY, 上堂唔夠時間教晒--老師示範完, 小朋友都未彈過, 就叫佢返屋企由阿媽教同陪練, 我覺得不能接受lor, 咁駛咩搵個琴老師? 你自己教都得啦
對小朋友黎講, 日日都要練到10點幾......而家放暑假都仲ok, 你話返學點算? 將心比己, 如果你係你個女, 你仲會對"彈琴"既樣野有興趣嗎? 我怕老師既心急會害到你個女咋.........你同老師傾傾啦

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 AM 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

To Miss321:
我不想深究老師是否有錯,但我覺得現時的做 ...

你有冇同老師講你既要求? 是否要係六年級時考8級, 而家香港好多家長為左升中會有咁既要求, 又或者老師放鬆了教法, 你又會唔會嫌學習進度慢呢? 要多D同老師溝通

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。

To Miss321:
我不想深究老師是否有錯,但我覺得現時的做 ...

[quote]原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 發表
曾有幾次老師在示範完新歌後,問囡囡:「要唔要彈一次啊?」囡囡搖頭,老師就說:「咁返屋企練啦!」

then only watching youtube demostration will be

It seems only happen when your daughter is at advanced level.

醒目開學勳章

我女今年會考5級, 但佢學左吾係好耐琴, 兩年左右
可能我自己都識彈, 所以未正式學時我已經教過佢, 所以起步雖然比人遲(5年級先黎學琴), 到今年年尾(中一)先考5級

佢老師都好想佢中三前考晒8級, 但我同老師講吾好甘急進, 我寧願佢打好基礎, 慢慢上, 如果到時功課忙, 最多吾學住, 等得閒d 先再學過

我見我女呢排d 歌, 都係主力考試歌, 但就全本彈晒, 老師再看下邊一首佢彈得好d, 呀女又鍾意邊一首, 先作最後選擇, 岩岩呢個week 好似彈埋最後一首

至於scale, 我女都係吾肯練, 都係上堂時比老師捉住黎練

而其他歌仔, 考試時, 都一定要彈, 但個量好似吾係好多, 都係3首左右, 我覺得ok law

你不如, 真係同老師好認真傾傾

再講, 我女都吾係日日練琴架

佢鍾意又去彈下, 吾鍾意成日都可以無掂過個琴, 但通常我去彈呢, 佢又會同我爭, 我吾知你女受吾受呢一套, 但我覺得, 目前最重要既係, 吾好日日迫佢練兩個鐘

吾熟, 吾識, 有佢, 再彈多一個week

我女試過有一首歌彈左一個月, 我都吾理佢吾話佢, 學琴係為興趣, 吾好攪到好似一種壓力, 乜野興趣都無晒

一日同佢練3首
吾熟再彈多一星期
老師再加歌吾好理
照彈熟舊既先
考試歌吾熟, 最多考試吾合格, 2011再黎

謝謝各位的回覆及提議!!

我一定會同老師再傾傾,因為我覺得傾完之後,令我困擾的問題依然存在。

老師 示範完, 小朋友都未彈過, 就叫佢返屋企由阿媽教同陪練”──>
我也很奇怪老師為何要問囡囡彈唔彈,但又不想做”backseat driver”,惟有即刻同囡囡講:「即刻彈,印象會深刻d架.」唉!!其實我不想在上課時加插意見。

To Mom5354:
我囡囡學校(是國際學校)沒特別要求,我亦沒有向老師提出特別要求,只希望能一直順應能力,學下去。另外,是老師主動提出今年考試。

To iiiilovemusic:
或者老師真係當左囡囡係advanced learner

To Crabpincers:
我囡囡的考試歌只勉強彈熟了A2(但大細聲及快慢仍未掌握)B2可說是慘不忍睹,彈第一行已經”click””click”

住,C部分掂都未掂。起初老師仲話不如彈晒全部,再選歌。唉,現在看來,怎可能呢?

Major 全部學晒,但由原本熟熟地,變成依家唔熟。(因為無時間練)
Minor 學左一個(唔熟),琵音唔熟,Chromatic ScaleContrary Motion算是比較像樣的(但開始唔熟,因為無時間練.)

如果囡囡肯每日自動練30分鐘,我已經好安慰。但好似呢個星期:九首歌+考試歌+Scale。見到都想叫救命,但老師還教我要「提高對佢既要求」??!!

“老師再加歌吾好理”──>好!我會試下唔理,總之大前提係彈熟舊歌。

“考試歌吾熟, 最多考試吾合格, 2011再黎”──>我有想像過,但我覺得很不值(不是金錢問題),而是明明囡囡是有練習,有機會合格,只因為她忙於練其他歌,而無時間練習考試範圍。

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 15:08 發表
謝謝各位的回覆及提議!!

我一定會同老師再傾傾,因為我覺得傾完之後,令我困擾的問題依然存在。

“老師 示範完, 小朋友都未彈過, 就叫佢返屋企由阿媽教同陪練”──>
我也很奇怪老師為何要問囡囡彈唔 ...

其實, 今年考吾合格, 出年可以考返同一本歌書, 但我吾知依家還係吾係甘, 我以前細個學時就係甘, 即係同一本書可以考兩年(印象中係)

總之, 練好考試歌先再慢慢理其他歌啦, 如果真係覺得個老師太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)

終於搵到你個post,為了你個女的身心健康, 都係時候與現時老師交代清楚.我問完我阿女鋼琴老師意見再比料你.
‹ 上一主題|下一主題