用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

hey great! so you made it!!
you went with your wife?! how does she comment about TSL after the 簡介會?

原帖由 ziyi 於 3/7/2010 22:59 發表
唔係,而係係簡介會的書上有齊以上資料
而且,簡介會也有說
所以比你快了一些

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

it's because you have already all the answers before going... right?!?!

原帖由 ziyi 於 4/7/2010 04:34 發表
沒有問問題,因為其他家長問了

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

醒目開學勳章

佢去完簡介會更喜歡了TSL
打算申請English - Chinese, and third language is French

原帖由 flostangraphy 於 10-7-4 15:25 發表
hey great! so you made it!!
you went with your wife?! how does she comment about TSL after the 簡介會?

如果TSL唔收你個細B,  是他們的損失。另的學校有福了 !!

原帖由 silvia_ng 於 10-7-4 03:10 發表

係....想當年我同哥哥註冊時已問過呢個問題, 個女士答我, sibling呢個point係同分先會再睇, 而且係minor consideration...唉....

consideration真係可卷可點, 如果大果個讀得衰又百厭, 睇怕細果個都唔敢收。因為 ...

原帖由 ziyi 於 10-7-4 21:47 發表
佢去完簡介會更喜歡了TSL
打算申請English - Chinese, and third language is French

3RD LANGUAGE係收左先選架喎...我就希望妹妹選日文, 而家哥哥都讀既日文, 他日佢地學得好, 佢地兩個可以SHARE小秘密而爸爸媽媽都唔會識聽。

原帖由 yypapa 於 10-7-4 23:20 發表
如果TSL唔收你個細B,  是他們的損失。另的學校有福了 !!

唔收應該係避過一劫....哈哈! 佢分分鐘會全軍覆沒...

想當年沒有幫哥哥報咁多間, 只係報三間就算。但佢我真係有D擔心, 所以真係比佢IN多幾間, 比佢當訓練。不過TSL今年好似早左IN, 我怕其他學校都未開始, 佢反而係第一間。

醒目開學勳章

俾我發下白日夢先都得掛

原帖由 silvia_ng 於 10-7-5 21:26 發表

3RD LANGUAGE係收左先選架喎...我就希望妹妹選日文, 而家哥哥都讀既日文, 他日佢地學得好, 佢地兩個可以SHARE小秘密而爸爸媽媽都唔會識聽。

我女坐唔定,問佢野有時諗都未諗就話唔知,"唔知"是我女既口頭蟬,你話幾慘,做佢媽咪既我真是 .英文又麻麻,我諗我都要報多幾間,我怕到時真是冇間收就慘.

醒目開學勳章

可以同我個囡做孖公仔,一樣都係答我"唔知呢", "唔記得"

但好彩我經過這2年高強度訓練,學識了重組案情,

像上次音小面試,她面試了30分鐘,出來我跟她重組案情用了我2個小時,東併西就

原帖由 ggoo 於 10-7-6 11:56 發表
我女坐唔定,問佢野有時諗都未諗就話唔知,"唔知"是我女既口頭蟬,你話幾慘,做佢媽咪既我真是 .英文又麻麻,我諗我都要報多幾間,我怕到時真是冇間收就慘.mouth:" /> ...

強. 咁你同太太有冇in?

原帖由 ziyi 於 6/7/2010 12:11 發表
可以同我個囡做孖公仔,一樣都係答我"唔知呢", "唔記得"

但好彩我經過這2年高度訓練,學識了重組案情,

像上次音小面試,她面試了30分鐘,出來我跟她重組案情用了我2個小時,東併西就

...

醒目開學勳章

你現在學定重組案情都差不多,我發現囡囡都是這樣,當父母同佢玩緊,你現在去學,經3~5年一般性訓練,到時就剛好

我比囡囡interview得重久,我同老婆in完發現囡囡在等接的課室很久了

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:16 發表

真係要過兩招過我!!!

原帖由 ziyi 於 6/7/2010 12:20 發表
你現在學定重組案情都差不多,我發現囡囡都是這樣,當父母同佢玩緊,你現在去學,經3~5年一般性訓練,到時就剛好

醒目開學勳章

1. 將佢當做老師, 問她可否教返我
2. 要記得承上文,啟下的時間序, 因她們會先後調換
3. 高強事件週邊觀察力
4. 豐富想像力
5. 高演戲

那就成功了80%,因你能記得她的調轉了的事時,她就會講多一些
例:音小面試一組約10個 (就是point 3), 她自已唔記得
她說玩扒船, 就想像(point 4) 扒船唔會1個人, 就問她是一隊人排直線扒嗎,多少個人
她回答5個,那我就裝傻,你地唔係10個小朋友嗎,餘下的5個呢
她就會講埋那5個
明明是玩遊戲先,她會講答問題,然後是數學
那我就說,你之前上午答我有玩遊戲,那是看故事之前定之後
她回答是之先,那我就裝很痛苦的說(point 5),你剛說了數學之前是答問題(point 2)

係考你耐性,組織性的高強度心臟承擔能力

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:22 發表
真係要過兩招過我!!!

高演戲.... 呢樣比較難....

原帖由 ziyi 於 6/7/2010 12:38 發表
1. 將佢當做老師, 問她可否教返我
2. 要記得承上文,啟下的時間序, 因她們會先後調換
3. 高強事件週邊觀察力
4. 豐富想像力
5. 高演戲

那就成功了80%,因你能記得她的調轉了的事時,她就會講多一些
例:音小面試一組約1 ...

醒目開學勳章

好似我都要在佢調亂了時間序時,扮很痛苦的樣,她才心痛地再想想,講多一些東西

所以一定要演戲,唔係好難令囡囡講多一些

你有4-5年時間,慢慢來

原帖由 flostangraphy 於 10-7-6 12:47 發表
高演戲.... 呢樣比較難....

ziyi:
看來你對付你女既方法同我都幾似.我都是用重組案情呢個方法來對付我呢個十問九唔知既囡囡.以下是我平日同囡囡既對話方式:
我:    你今日響幼稚園學著物呀?
囡囡: 唔知.
我:    咁你今日一返到學校做咩呀?
囡囡: 我.....(講佢做d咩)
我:    跟住呢?
囡囡: 我....(接住講佢做d咩)
就咁我就知佢響學校入邊做咩.
上次去優才面試,我問佢面試做d咩,我女又答我唔知.跟住我又案情重組:
我:  老師帶你去邊呀?
囡囡: 入去一個課室,入面坐住好多老師,有個男老師向我揮手叫我過去坐?
我:   跟住呢?
囡囡: 我......(逐d逐d講晒成個面試內容我知)
我發覺想問小朋友野,要按時間順序逐d逐d去問,因為佢地會唔知點樣去組織成個過程.

醒目開學勳章

其實我想問下報幾多間私立/直資學校最好(適中)

同埋邊間學校有限定portfolio的頁數/唔收portfolio呢??

其實又冇人諗過去考KTS呀?

加油呀....小兒今年9月將會入讀kts.  今日第一天上小一預備班.  老師同d姐姐真的好nice, 學校還安排高年級的同學帶小朋友入課室, 佢地會拖實小朋友隻手仔, 帶佢地入課室.  安排得好好.  

鍾意kts既家長, 記住努力呀.

原帖由 chuppy 於 10-7-19 09:39 發表

我會呀,聽聞中學派位唔錯,八月中可以網上download張form,但唔易考喎?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   
‹ 上一主題|下一主題