用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

ziyi:
我老公同你差唔多都是咁緃個女,所以你地比個女打都是抵打既.
咁你地囡囡有冇話唔讀女校呀,我女K1就講明一定唔讀女校,我女仲話鍾意男老師多過鍾意女老師,真是比佢激C.

原帖由 ziyi 於 10-6-30 01:26 發表
其他人 唔知
我自己一直都只知道囡囡係拿來寵的

而我所認識的朋友(男),大部份也一樣

醒目開學勳章

咁又無學你個囡講明唔讀女校
所以我都會幫佢報HK True Light
既然可以寵老婆,那怎可以厚此薄彼
而且個囡好醒目,連食東西少過佢媽媽都會計數
呃唔到,結果就係出去食飯,如果老婆叉了我一隻雞翼,個女又叉了我一隻雞翼,我就得返白飯 or 薯條

原帖由 ggoo 於 10-6-30 16:06 發表
ziyi:
我老公同你差唔多都是咁緃個女,所以你地比個女打都是抵打既.
咁你地囡囡有冇話唔讀女校呀,我女K1就講明一定唔讀女校,我女仲話鍾意男老師多過鍾意女老師,真是比佢激C.

...

HK True Light 我都有諗住報,因為我諗住小學是男女校,去到中學先是女校,照計都可以呃下我女既,不過小學得好少男仔,d男仔會編埋一個班,如果真是收我女既話,唔知可唔可以要求去男仔個班呢?
平時食飯我同我老公d好餸都會去晒我女度,因為我同我老公都是咁緃個女. 如果唔是我地平時咁做,我女都唔會變成惡霸,我女話我同我老公都要聽晒佢話.

原帖由 ziyi 於 10-6-30 16:23 發表
呃唔到,結果就係出去食飯,如果老婆叉了我一隻雞翼,個女又叉了我一 ...

我個女就好怕我,有咩事就搵爸爸。但係有咩好嘢就會比我先喎,哈哈哈!

有無收到風七月有無學校開始接受報名呀?

醒目開學勳章

無收到風啊
今件都有些怪
上件呢個時間都已經知道很多間

另外,我個囡跟你的一樣,好嘢就留返俾佢媽媽

原帖由 silvia_ng 於 10-7-1 02:15 發表
我個女就好怕我,有咩事就搵爸爸。但係有咩好嘢就會比我先喎,哈哈哈!

有無收到風七月有無學校開始接受報名呀?

原帖由 ziyi 於 10-7-1 06:58 發表
無收到風啊
今件都有些怪
上件呢個時間都已經知道很多間

另外,我個囡跟你的一樣,好嘢就留返俾佢媽媽

我下星期都會去仔仔學校取成績表, 到時問下老師知唔知幾時開始報名先。

醒目開學勳章

知道通知

原帖由 silvia_ng 於 10-7-2 09:36 發表

我下星期都會去仔仔學校取成績表, 到時問下老師知唔知幾時開始報名先。

回覆 87# ziyi 的文章

請問一吓ICQM, LOGOS, TSL, EC, HKGUA, LMC, SMC......全名係邊間呢?

ICQM = 音小
LOGOS = 真道書院
TSL = 陳守仁
EC = 播道書院
HKGUA = 港大同學會
LMC = 呂明才
SMC = 聖馬加利

2 個月前我都係一間都唔知架, hehe......
如有錯請原諒!!

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-2 13:00 發表
請問一吓ICQM, LOGOS, TSL, EC, HKGUA, LMC, SMC......全名係邊間呢?

回覆 1# jdepp 的文章

唔該晒!!!

你還比我好, 我個仔連薯條都食埋。

原帖由 ziyi 於 10-6-30 16:23 發表
呃唔到,結果就係出去食飯,如果老婆叉了我一隻雞翼,個女又叉了我一 ...

醒目開學勳章

我知道啦, TSL的收生
8月9日至9月10日網上報名
9月11至18交資料,唔收任何portfolio
9月27日網上公布interview時間
10月9至10日first interview
10月27日出first interview results
11月6日second interview
11月22日公布收生
11月24至25日注冊
11月29日後備注冊
第2輪收生暫訂2011年6月7至8日

原帖由 ziyi 於 10-7-2 09:46 發表
知道通知

原帖由 flostangraphy 於 10-6-28 10:04 發表
你兩個都只係報6間咋.... 有冇諗著向EK報校最多o旣記錄挑戰咁呢?!?!  

Sorry , 請問EK 是那一間呢??
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

醒目開學勳章

原帖由 山山 於 10-7-3 22:13 發表

Sorry , 請問EK 是那一間呢??

EK - Education Kingdom 教育王國

原帖由 ziyi 於 10-7-3 14:44 發表
我知道啦, TSL的收生
8月9日至9月10日網上報名
9月11至18交資料,唔收任何portfolio
9月27日網上公布interview時間
10月9至10日first interview
10月27日出first interview results
11月6日second interview
11月22日 ...

你咁快知既? 你打去問架?

醒目開學勳章

唔係,而係係簡介會的書上有齊以上資料
而且,簡介會也有說
所以比你快了一些

原帖由 silvia_ng 於 10-7-3 22:49 發表

silvia_ng,

校長及副校長分別話就讀保良局幼稚園或有兄/姊就讀 TSL 均冇分加,  但當分數比較接近時,  他們會考慮此2項因素。

原帖由 silvia_ng 於 10-7-3 22:49 發表

原帖由 ziyi 於 10-7-3 22:59 發表
唔係,而係係簡介會的書上有齊以上資料
而且,簡介會也有說
所以比你快了一些

係喎...今日簡介會...你想知既野問到嗎?

原帖由 yypapa 於 10-7-4 01:29 發表
silvia_ng,

校長及副校長分別話就讀保良局幼稚園或有兄/姊就讀 TSL 均冇分加,  但當分數比較接近時,  他們會考慮此2項因素。

...

係....想當年我同哥哥註冊時已問過呢個問題, 個女士答我, sibling呢個point係同分先會再睇, 而且係minor consideration...唉....

consideration真係可卷可點, 如果大果個讀得衰又百厭, 睇怕細果個都唔敢收。因為咁, 我一直都有叫呀仔醒定d...哈哈!

醒目開學勳章

沒有問問題,因為其他家長問了

原帖由 silvia_ng 於 10-7-4 03:07 發表

係喎...今日簡介會...你想知既野問到嗎?
‹ 上一主題|下一主題