用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

原帖由 ziyi 於 10-6-28 11:52 發表
上個月已經開始洗腦
不停同佢講
ICQM是聽下音樂/畫下畫 - 等佢唔好一"夠"雲
對她說 - 下午那間是玩遊戲, 玩得開心一些,但唔可以"蝦"其他小朋友就可以啦
足足洗腦洗左1個月
...

我洗得仲耐....仲每間學校既WEBSITE都同佢睇一睇, 又同佢講要讀哥哥間學校, 要用咀巴答問題, 唔係用個頭答問題。佢見到咁多間學校, 點鬼知除左哥哥間學校之外, 佢話想讀女拔喎...但我已經話比佢聽, 好難考架, 你唔會考到架, 媽咪同你去玩下咋...

至於點解佢會記得呢間學校...原來佢坐隧道巴出隧道後, 第一個站就係女拔, D巴士會報站囉

我諗住幫我女報6間左右,我覺得算是適中. 暫時見著GT一間,我冇幫我女整portfolio,只是夾著我女k2上學期既成績表入去.我女咩獎都冇攞過,唔知點整 portfolio,所以冇整到.

女拔校長似伕對明星家長一視同仁, 吳知童星佢會點睇呢 ?  

另外見校長部份十分 standard.  可以及應該 prepare 的啞。

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 11:56 發表

我洗得仲耐....仲每間學校既WEBSITE都同佢睇一睇, 又同佢講要讀哥哥間學校, 要用咀巴答問題, 唔係用個頭答問題。佢見到咁多間學校, 點鬼知除左哥哥間學校之外, 佢話想讀女拔喎...但我已經話比佢聽, 好難考架, 你唔 ...

女拔玩到 2nd in,  其他都收

原帖由 chuppy 於 10-6-28 11:53 發表

咦,咁唔知上年結果點呢?

原帖由 yypapa 於 10-6-28 12:18 發表
女拔校長似伕對明星家長一視同仁, 吳知童星佢會點睇呢 ?  

另外見校長部份十分 standard.  可以及應該 prepare 的啞。

哈哈.....我估校長冇睇電視, 應該唔識d小童星

但見校長果part, 又或者其他都冇研究, 因為我地真係just for fun! 但portfolio點都會幫佢預備既。

校長吳睇電視,  用 portfolio remind 佢囉

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 12:36 發表

但見校長果part, 又或者其他都冇研究, 因為我地真係just for fun! 但portfolio點都會幫佢預備既。

原帖由 yypapa 於 10-6-28 12:44 發表
校長吳睇電視,  用 portfolio remind 佢囉

哈哈, 咁hard sell? 如果係佢用哂4頁都未放哂佢做過既job喎

原帖由 chuppy 於 10-6-28 12:45 發表

喺第一期親子王見女拔校長好似唔係幾滿意first in揀出嚟D applicants, 你估今年會唔會自己揀番,唔玩in兩次呢?

呢本雜誌係邊度睇呀?

原帖由 chuppy 於 10-6-28 12:50 發表

蕭亞姨好掂呀,好鐘意你話要用咀巴答問題, 唔係用個頭答問題,番去同個女咁講先!哈哈!

呵呵....我女係公主病患者, 我地做呀媽既久病成醫, 一定要咁同佢洗腦架!

上年係第一次有1st and 2nd in 安排, 以往都係校長自已見哂。但 applicant 越來越多, 走回舊路機會不大。以上年 2000 applicants 計,  2個一組, 每組約 10-12 分鍾, 共需時約 200 小時, 亦即為 25 個工作天。聰明的校長, 應該吳會走回舊路吧 !!

原帖由 chuppy 於 10-6-28 12:45 發表

喺第一期親子王見女拔校長好似唔係幾滿意first in揀出嚟D applicants, 你估今年會唔會自己揀番,唔玩in兩次呢?

但係, 校長都應該有飲水, 掂啦!

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 12:36 發表

good point.   開場白可以係  "校長, 妳有冇發覺你的皮膚麻麻地,  妳一定吳係飲.......... "

原帖由 SueBeeCheung 於 10-6-28 13:15 發表
但係, 校長都應該有飲水, 掂啦!

silvia_ng,

maybe you can take a look at link below for the format.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2164683&extra=&page=7

原來蕭亞姨個囡囡是最近飲水廣告既女主角,好可愛,就算女拔唔收我估TSL都會收,人見人愛.

醒目開學勳章

真的嗎,係咪"最後講呢樽加左礦物質都係有煮過"那個小女孩?
真的很可愛

原帖由 ggoo 於 10-6-28 15:02 發表
原來蕭亞姨個囡囡是最近飲水廣告既女主角,好可愛,就算女拔唔收我估TSL都會收,人見人愛.   
‹ 上一主題|下一主題