用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急!仁立與浸聯都收點揀?星期一要覆啦!
go

急!仁立與浸聯都收點揀?星期一要覆啦! [複製鏈接]

應該點揀呢 我驚揀錯
   0    0    0    0

原帖由 YANBB 於 10-6-27 15:58 發表
應該點揀呢 我驚揀錯

我個人就揀仁立。
目的都係上林護,但小朋友會讀得很辛苦囉!

我會睇住個中學校網黎揀...睇下你有冇心水中學?

原帖由 Loklok2 於 10-6-27 16:14 發表

我個人就揀仁立。
目的都係上林護,但小朋友會讀得很辛苦囉!

我比較喜歡女校....所以簫明&保六六世囉!....我知葵青中學校網比荃灣好, 但我有葵青地址, 中學揀返葵青係無問題既... 所以更加唔識揀
原帖由 bb2 於 10-6-27 23:33 發表
我會睇住個中學校網黎揀...睇下你有冇心水中學?

deleted!!!!!

仁立 VS 浸聯, 真係好難揀喎.

樓主今日最後決定會揀邊間呢?
我的曳豬囡囡10月12日浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 7.6kg-Mar 05; 8.2kg-May 05; 9.0kg-Jul 05; 9.8kg-Sep 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07

最終我揀咗仁立, 因為浸聯已經冇得揀讀普教中班, 我覺得對囡囡唔公平, 雖然仁立都唔一定考到普教中班(因為得一班), 但至少有機會吖! 感覺上仁立比較公平&公開囉!

原帖由 ck1656 於 10-6-28 11:37 發表
仁立 VS 浸聯, 真係好難揀喎.

樓主今日最後決定會揀邊間呢?

我想問仁立面試考d咩架?要唔要in埋家長?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

浸聯係好難叩門入 你小朋友好叻wo,
面試考d咩?

原帖由 YANBB 於 10-6-28 12:45 發表
最終我揀咗仁立, 因為浸聯已經冇得揀讀普教中班, 我覺得對囡囡唔公平, 雖然仁立都唔一定考到普教中班(因為得一班), 但至少有機會吖! 感覺上仁立比較公平&公開囉!

...

入左仁立, 目標就係林護, 小學6年, 媽咪都會很辛苦, 加油!!!

唔係咁叻咋!只是放棄既人太多先會輪到佢啫(後備咋)!
考啲基本野, 詳情都唔係太清楚(小女唔肯講), 好似要佢講故事...我相信主動啲會好啲!因為我見到都有小朋友排隊面試時喊, 我諗會影響表現。Tips係帶小朋友出多幾次interview, 等佢習慣吓interview既氣氛, 出發前唔好再俾壓力佢, 同佢講考唔考到都無問題玩吓啫!如果唔識答老師問題就直接講唔識, 但要有禮貌就okay啦!
原帖由 PamelaLi0399 於 10-6-29 18:02 發表
浸聯係好難叩門入 你小朋友好叻wo,
面試考d咩?

囡囡係讀邊間幼稚園? 大抽獎去咗邊間?第幾志願?

原帖由 YANBB 於 10-6-30 15:19 發表
唔係咁叻咋!只是放棄既人太多先會輪到佢啫(後備咋)!
考啲基本野, 詳情都唔係太清楚(小女唔肯講), 好似要佢講故事...我相信主動啲會好啲!因為我見到都有小朋友排隊面試時喊, 我諗會影響表現。Tips係帶 ...

讀創價幼稚園, 冇大抽獎, 一早考咗入一間直資學校..
原帖由 PamelaLi0399 於 10-6-30 17:43 發表
囡囡係讀邊間幼稚園? 大抽獎去咗邊間?第幾志願?

我聽聞都好辛苦  , 希望囡囡同自己都可以應付到...多謝...我會努力架!
原帖由 (K^K) 於 10-6-30 01:25 發表
入左仁立, 目標就係林護, 小學6年, 媽咪都會很辛苦, 加油!!!

請問你放棄左間直資叫咩名?

原帖由 YANBB 於 10-7-1 00:15 發表
我聽聞都好辛苦mouth:" />  , 希望囡囡同自己都可以應付到...多謝...我會努力架!
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

港同, 因為實在太遠及唔想搬去香港區..
原帖由 KMY 於 10-7-1 10:25 發表
請問你放棄左間直資叫咩名?

其實浸聯同仁立兩校好唔同, 但兩間都好難入, 浸聯好多人話愉快學習, 仁立就好谷, d小朋友要好叻先上到上游, 決定左仁立就要好努力啦媽咪!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

How about 仁 紀?

thanks

原帖由 bb-bu-bu 於 10-7-2 09:01 發表
其實浸聯同仁立兩校好唔同, 但兩間都好難入, 浸聯好多人話愉快學習, 仁立就好谷, d小朋友要好叻先上到上游, 決定左仁立就要好努力啦媽咪!

原帖由 bb-bu-bu 於 10-7-2 09:01 發表

我揀左浸聯.都係因為好多人話小朋友可以愉快學習.其實最緊要都係小朋友讀得開心.咁學業成績自然會好既.

其實我都好喜歡浸聯, 只是有些安排令我覺得對囡囡唔公平, 所以唯有揀仁立.....
浸聯有三班中普班仁立只得一班, 囡囡都未必考到, 但只少可以考, 浸聯連考既機會都冇, 我知佢地分班結果今日先宣佈, 如果阿囡考唔入我冇說話好講, 但點解佢連考既機會都唔俾我個囡? 令我覺得阿囡係次等學生...

原帖由 deyond 於 10-7-2 11:43 發表

我揀左浸聯.都係因為好多人話小朋友可以愉快學習.其實最緊要都係小朋友讀得開心.咁學業成績自然會好既.
‹ 上一主題|下一主題